Ogólne > Rodzina ...

Adopcja w Danii

(1/4) > >>

kasiencja:
Witam i zwracam się do Was z następującym pytaniem: czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa adopcji dziecka w Danii, jakie trzeba spełniać warunki?, gdzie się w tej sprawie udać? i z jakimi kosztami się to wiąże? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

anha:
Rozumiem,że małżonek jest Duńczykiem bo jeżeli Polakiem to nikt Wam duńskiego dziecka nie da,skoro nie ma ich dla Dunczyków.

Znam osobiście trzy (w tym dwie na mojej ulicy) rodzinne domy dziecka.I taka właśnie forma jest w Danii najpopularniejsza.
Sprawami tymi zajmuje się odpowiednia komórka w komunie.I tam radzę zasięgnąć informacji.
Musisz też znać język duński bo w tym języku prowadzone są spotkania,rozmowy z psychologiem,szkolenia itp.
O kosztach nic nie wiem.Wiem za to ile małżeństwa (pary?) dostają pieniędzy z komuny za opiekowaniem się dziećmi.

Jeżeli chodzi o adopcję z innego kraju (Rosja,Azja,kraje Europy wschodniej) to kosztuje to MAJĄTEK a z Polski są szanse właściwie tylko na większe dzieci albo chore.

marta_malgorzata:
Adopcja dziecka z innego kraju (Azja) to koszt 180.000 koron. Czas oczekiwania na dziecko od roku do 2 latek. W tym czasie rowniez ponosi sie jakies koszty, przekazujac pieniadze osrodkowi adopcyjnemu.

Jomir:
Nie wiem tez czy przy kazdej adopcji czy tylko przy zagranicznych - sa ograniczenia wiekowe - matka do 40 lat, ojciec do 45. Wiadomosc nie sprawdzona w przepisach! Uslyszalam ja od pewnej Pani, ktora pracuje w Czerwonym Krzyzu na misjach zagranicznych.

kasiencja:
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej