poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zapytanie  (Przeczytany 5758 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Zapytanie
« dnia: 20 Lis 2008, 23:15:41 »
Witam wszystkich mam pewien problem bo chyba zostaje jawnie oszukiwany i bardzo w pracy u Duńczyka a on na mnie nieźle zarabia bo dość ze posiadam jakąś lipna umowę z 20h na tydzień a robie duzzo więcej za marne korony na budowie. To na dodatek nie opłaca skatu jak powinien i chyba kasuje moje dodatki do pracy do swojej kieszeni.Nie wiem tez czy nie wyrobił nam  żółtych kart a sam ich trzyma .Czy można to jakoś  sprawdzić czy mam opłacony podatek lub wyrobiona żółto kartę i zając sie jakoś ta sprawa zęby nie czuł sie taki bezkarny ?? Pozdrawiam

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • Reputacja: +0/-3
Odp: Zapytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lis 2008, 23:20:33 »
Czy moglbys podac wiecej informacji? Nie bardzo wiadomo o co chodzi w Twojej sprawie. Pozdrawiam.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lis 2008, 00:31:19 »
Powinienes dostawac kwity wyplat gdzie jest wszystko wyszczegolnione. O sprawy podatkowe tez mozesz zapytac w SKAT. Co ewt. zrobic najlepiej wiedza zwiazki zawodowe (np. tu jest strona zwiazkow 3F po polsku). Normalnie trzeba byc czlonkiem zwiazkow aby udzielili pomocy.
Gmina wydaje zolta karte i tam mozesz zwrocic sie o jej wyrobienie.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lis 2008, 11:24:24 »
Zazwyczaj jest tak, ze rozliczanie ze skatem i wyrobienie zoltej karty to jest nasza sprawa. Pracodawca nie moze wyrobic komus zoltej karty bez jego wiedzy i  zgody, to niemozliwe.

Offline hindus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lis 2008, 21:28:08 »
A czy można sie gdzieś indziej zgłosić prócz związków zęby to ktoś sprawdził bo na pewno nie jestem zapisany.Długo trzeba czekać zęby związek sie zajoł moją sprawą?? Bo tak jaśniej zarabiam 40 Dkk na godzinę i co prawda jedzenie ani spanie mnie nie obchodzi ale chyba nie oplaca podatku i bierze dodatki za mnie. Bo pieniądze dostaje od niego gotówką. a tu dowiedziałem sie  ze w dani powiano być kato i żółta karta a nie tylko umowa o prace i pozwolenie na pobyt zęby pracować na budowie??

Tula

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lis 2008, 21:30:07 »
Na policje sie mozna zglosic; sprawa przez Pana opisana sie do tego kwalifikuje. Wedle wszelkiego prawdopodobienstwa pracuje Pan na czarno.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lis 2008, 22:31:56 »
Tez tak sadze, ze to praca na czarno.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lis 2008, 22:31:56 »

Offline hindus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lis 2008, 23:47:21 »
Ale skoro posiadam pozwolenie na prace i na samym początku byłem z szefem na policji oraz mam tom lipna umowę o prace to czy na pewno jestem tu na czarno?? Oprócz związków jest jakaś instytucja lub inna policja co by mogla mi pomóc??

Tula

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lis 2008, 17:35:18 »
Nie, no jesli ma Pan pozwolenie na prace, to nie pracuje Pan na czarno. Ale cos jest stanowczo nie tak, mowie tu o zarobkach, pieniadzach do reki i innych rzeczach, o jakich Pan pisal.

Z innych instytucji ewentualnie zainteresowanych tematem, to chyba tylko "Ekstra Bladet" ;).

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • Reputacja: +0/-3
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lis 2008, 20:55:19 »
Sadze, ze na pewno jest cos nie w porzadku. Zarobki na budowie w wysokosci 40 koron na godzine sa niezgodne z dunskim prawem. Jaka jest tresc umowy przez Pana podpisanej? Czy Pan wogole wie, co Pan podpisywal? Z przypadkach razacego naruszenia prawa moze Pan skorzystac z pomocy 3 F albo policji. Polecam kontakt z 3 F i przedstawienie im swojej sytuacji. Zazwyczaj oczekuja, ze osoba zwracajaca sie z prosba o pomoc jest, badz zostanie czlonkiem zwiazku, ale nawet bez spelnienia tego wymogu powinni Panu pomoc. Zolta karte powinien Pan sobie sam wyrobic w gminie przedstawiajac kontrakt o prace, pozwolenie oraz dunski adres zameldowania.

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lis 2008, 21:22:43 »
Zarobki na budowie w wysokosci 40 koron na godzine sa niezgodne z dunskim prawem.
Ale Hindus napisal , ze nie placi ani za mieszkanie ani za jedzenie , pozatym ja zrozumialam ze to zarobek netto  ???
tak czy owak - inicjatywa w dzialaniu nalezy do Ciebie Hindus - jak tam u Ciebie z jezykiem obcym , bo obawiam sie , ze tutaj lezy problem ...
« Ostatnia zmiana: 23 Lis 2008, 22:21:43 wysłana przez yoursoul »

Offline hindus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lis 2008, 22:41:58 »
Juz skontaktowałem sie z związkami  3F przedstawiłem sytuacje i powiedzieli ze polowa rzeczy w umowie jest nie zgodna z prawem ze pracuje na czarno nawet z tym pozwoleniem na pobyt i umowa i kazali  mi czekać na spotkanie. Czy moga mi coś zrobić za to ze nie świadomie jestem tu na czarno mogę mieć jakieś konsekwencje??

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lis 2008, 23:14:46 »
NIeznajomosc prawa nie zwalnia od odpowiedzialnosci. Aczkolwiek ty dzialales w dobrych intencjach. W swietle faktow przedstawionych przez pracodawce, byles przekonany, iz pracujesz legalnie. Mysle, ze nie powinienes poniesc zadnych konsekwencji.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lis 2008, 23:14:46 »

zapytanie o pogode

Zaczęty przez kerad38Dział Hydepark

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 5313
Ostatnia wiadomość 11 Kwi 2008, 19:13:23
wysłana przez vera
Zapytanie

Zaczęty przez komplex.universalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3044
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2010, 14:41:22
wysłana przez komplex.universal
Zapytanie o wymiar pracy a pozwolenie na pobyt!

Zaczęty przez dorotaa22Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12650
Ostatnia wiadomość 06 Lut 2009, 13:33:24
wysłana przez marek55
Zapytanie

Zaczęty przez MarcoDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5221
Ostatnia wiadomość 20 Cze 2007, 22:47:21
wysłana przez Klingon
zapytanie