Ogólne > Podatki

Przekroczenie progu podatkowego ?

(1/4) > >>

giuseppe_Randers:
Witam

Mam pytanie odnośnie progów podatkowych, mianowicie z tego co mi wiadomo zbliżam się do najwyższego progu podatkowego (jeśli się mylę proszę o pokutę i rogrzeszenie :D) jakim jest kwota ok. 370 000 Kr. rocznie. Jak na razie płacę podatek w wysokości ok. 41%. I tu pojawia się moje pytanie: ile procentowo będę musiał dopłacić podatku po przekroczeniu ostatniego progu i na jakich zasadach ? Czy będzie to na zasadzie że naliczą mi podatek w wysokości x% powyżej kwoty ostatniego progu podatkowego który przekroczyłem czy od całości dochodu jaki zarobiłem w ciągu roku ?

Z góry dziękuję za porady i odpowiedzi :)
Pzdr. G.

K3:
za 2008 rok próg wynosi 279,800DKK ;D

jeśli przekroczysz go, to od dochodu powyżej płacisz podatek o 15% wyższy....
czyli skoro masz teraz 41%, to zapłacisz od 279,800DKK podatek w kwocie 114,718 a od reszty powyżej progu płacisz 56%

na pocieszenie.... na 2009 rok próg wynosi 347,200DKK

Jomir:
Naliczane jest to tak jak w Polsce, oczywiscie, ze wyzszy procent tylko od kwoty nadwyzki.

giuseppe_Randers:
Hmmm tylko zastanawiam się nad pewnym faktem, otóż jakieś 2 miesiące temu byłem w SKAT żeby podwyższyć procent podatkowy z 38% do 41% (bo myślałem że progiem jest 362 000 Kr.) i Pani w SKAT poinformowała mnie że mój "nowy" próg podatkowy to 371 000 Kr. (wliczając w to feriepenge - wyliczała to na podstawie średnich wypłat jakie otrzymuję + okres jaki został do końca roku od dnia w którym byłem w SKAT) i jeżeli przekroczę ten próg "wskakuję" w najwyższą możliwą stawkę. Więc jak to jest w końcu z tymi podatkami ?? Proszę się nie śmiać ale tak w rzeczywistości było :) chociaż mnie osobiście wydaje się to dziwne :D. K3 czy SKAT automatycznie zaczyna naliczać mi wyższy podatek jak przekroczę któryś z progów, czy przesyłam w marcu bądź kwietniu "PIT" i potem siadam z wrażenia w fotelu po otrzymaniu listu o treści "SKAT prosi o dopłatę 50000 Kr. należnego podatku w terminie 14 dni. Dziękujemy, życzymy miłego dnia" ??

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pzdr. G

K3:

--- Cytat: giuseppe_Randers w 21 Lis 2008, 22:35:02 ---K3 czy SKAT automatycznie zaczyna naliczać mi wyższy podatek jak przekroczę któryś z progów, czy przesyłam w marcu bądź kwietniu "PIT" i potem siadam z wrażenia w fotelu po otrzymaniu listu o treści "SKAT prosi o dopłatę 50000 Kr. należnego podatku w terminie 14 dni. Dziękujemy, życzymy miłego dnia" ??

--- Koniec cytatu ---

nie, nie naliczają automatycznie
podatek odprowadza twój pracodawca na podstawie karty podatkowej
SKAT następnie w rozliczeniu rocznym sumuje twoje dochody, oblicza należny podatek i następnie sprawdza ile podatku wpłaciłeś przez cały rok
jeśli za mało, to dostajesz info ile i do kiedy masz wpłacić
aczkolwiek jest możliwość rozbicia tego na raty

zresztą, spójrz sobie na paski wypłat, tam masz informacje zarówno ile zarobiłeś, jak i też ile podatku zostalo odprowadzone....

a to ze pani ci policzyła próg na 371000DKK to liczyła już na 2009 rok
w przyszłym roku będzie to 347,200, ale jest to kwota po odjęciu AM-bidrag (8%)
czyli 371000 -8% = 341000 co by się mniej więcej zgadzało....

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej