Ogólne > Podatki

Przekroczenie progu podatkowego ?

<< < (2/4) > >>

giuseppe_Randers:
Wiem, że (raczej) żadne z nas nie pracuje w SKAT, ale czy podatek zaległy do zapłacenia SKAT-owi po rozliczeniu dochodu za 2008 roku może być skompensowany np. odliczeniem kosztów z tytułu dojazdu do pracy/Polski, ulgi związanej z przynależnością do związków zawodowych i wpłatami na A-kasse itp itd? Czy są to dwie zupełnie odrębne kwestie ?

Z góry dziękuje.
Pzdr. G.

K3:

--- Cytat: giuseppe_Randers w 21 Lis 2008, 22:46:47 ---Wiem, że (raczej) żadne z nas nie pracuje w SKAT, ale czy podatek zaległy do zapłacenia SKAT-owi po rozliczeniu dochodu za 2008 roku może być skompensowany np. odliczeniem kosztów z tytułu dojazdu do pracy/Polski, ulgi związanej z przynależnością do związków zawodowych i wpłatami na A-kasse itp itd? Czy są to dwie zupełnie odrębne kwestie ?

Z góry dziękuje.
Pzdr. G.

--- Koniec cytatu ---

tak, wszystko jest rozliczane jako całość...
czyli jak z tytułu dochodu będziesz miał +10.000 do zapłacenia, a za dojazdy wyjdzie ci 6000 zwrotu to zapłacisz tylko 4000

tylko nie możesz mieć już tej ulgi za dojazd ujętej we fradragu, bo od fradragu który jest na karcie podatkowej przecież nie opłacasz podatku

PS. nie pracuję w SKAT ;D

Jomir:
Powinienes udac sie do Skat i poinformowac o przewidywanych dochodach na biezacy rok, wowcza nalicza CI odpowiedn podatek z gory. Tu nic nie dzieje sie automatycznie i nie pracodawca nalicza nalezny podatek, ale Skat.

Co do rozliczenia, dokonuje sie go rocznie, cos w stylu naszego pitu, wowczas sumuje sie wszystkie przewidziane i nieprzewidziane dochody, odlicznenia i na koniec wychodzi, czy powinienes doplacic, czy otrzymasz zwrot.

Dziwi mnie wciaz to doliczanie, zmienianie kart jesli masz stala pensje, no chyba, ze nie masz.

giuseppe_Randers:
Dzięki za pomoc :)

--- Cytuj (zaznaczone) ---od fradragu który jest na karcie podatkowej przecież nie opłacasz podatku
--- Koniec cytatu ---
- wiadomka, domyśliłem się  ;)

--- Cytuj (zaznaczone) ---Dziwi mnie wciaz to doliczanie, zmienianie kart jesli masz stala pensje, no chyba, ze nie masz.
--- Koniec cytatu ---
Mam stawkę godzinową i wypracowuję różną ilość godzin w ciągu dwóch tygodni :)
Pzdr. G.

Klingon:

--- Cytat: giuseppe_Randers w 21 Lis 2008, 22:35:02 ---Pani w SKAT poinformowała mnie że mój "nowy" próg podatkowy to 371 000 Kr.
--- Koniec cytatu ---
Prog podatku gornego w 2008 roku jest 335.800 kr. (zobacz Skattesatser; bundgrænser, procenter og fradrag). Ta kwota jest po potraceniu 8 % skladki na rynek pracy, czyli podatek gorny placi sie po przekroczeniu 365.000 kr. Mozesz miec jakies ulgi, np. wplaty na konto emerytalne, i dlatego ten wyzszy prog.

[Posted on: 21 Listopad  2008, 23:54:38]
Malzenistwa w Danii, gdzie jedna osoba zarabia ponizej progu podatku sredniego to drugiej osobie zostaje proporcjonalnie podwyzszony prog podatku sredniego - innymi slowami przejmuje niewykorzystana kwote wolna w podatku srednim malzonka. Nie wiem czy tak samo jest majac malzonka w Polsce.

[Posted on: 22 Listopad  2008, 00:16:11]
Dodam ze przekraczajac gorny prog bedziesz placil 63 % podaku (zobacz Podatki w Danii), dlatego moze lepiej nie brac tyle nadgodzin.

Teraz tez zwiazki zawodowe chca znacznie podniesc prog podatku gornego bo nie tylko "bogaci" placa ten podatek.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej