Ogólne > Rodzina ...

sprowadzenie dziecka z polski

(1/3) > >>

ycma:
witam.szukałam na forum odp na moje pytania bo mam ich wiele ale takich konkretnych nie znalazłam.jeśli ktoś byłby tak miły i napisałby,krok po kroku,co mam robić.mieszkam tu z mężem i zamierzamy pobyć tu jeszcze trochę.narazie mamy umowy na 2 lata.mam córkę w polsce,która ma 12 lat i chciałabym ją tutaj ściągnąć.co mam robić,gdzie się udać na wstępie,jakie papiery stąd i z polski?czy ta kaucja obowiązuje tylko związki polsko-duńskie?bardzo proszę o pomoc

Jomir:
Zabrac corke tutaj i wystapic o pozwolenie na pobyt dla niej - czysta formalnosc. Po otrzymaniu pozwolenia zamelodwac, poczekac na zolta karte i zapisac do szkoly.
Skoro jestescie tutaj obydwoje i obydwoje macie pozwolenia, pozwolenie dla corki to jak napisalam czysta formalnosc.

ycma:
dziękujępani bardzo!jeszcze pozwolę zapytać się ,co z tą kaucją w wysokości 50 tyś i skąd wziąć te papiery?ja przyznam szczerze,że nie znam d€ńskiego(dopabuse od nowego roku idę do szkoły),a nasze wcześniejsze pozwolenia załatwiał nam pracodawca i nie chcę już go prosić o pomoc bo po prostu głupio się czuję nadużywając jego dobroci.dziękuje

ycma:
kamień spadł mi z serca!jeszcze raz dziękuję za pomoc,bardzo,bardzo dziękuję

marysha:
Żeby załatwić szkołę dla córki, nie musisz czekać do czasu otrzymania zółtej karty i zameldowania. Warto pójść do szkoły w rejonie i porozmawiać z dyrektorem. Powiedzieć, że czekacie na otrzymanie pobytu, paiery są złożone i szkoda marnowac czas. Może będzie istniała możliwość, że córkę przyjmą do szkoły, nawet w trakcie roku szkolnego.
Teoretycznie wszystko można załatwiać dopabuse po dopełnieniu wszystkich formalności, ale w praktyce często można niektóre sprawy przyspieszyć. Z dokumentami trzeba odczekać swoje w kolejce, ale szkołę...Warto spróbować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej