Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej
Pyszny chlebek
MargaretMitchell:
Przepis niezwykle prosty a chlebek pyszny. Wypróbowałam: polecam :)
- 1 litr ciepłej (nie gorącej) przegotowanej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 porządna łyżka soli
- 1 kg mąki (typu szymanowska)
- 10 dkg drożdży
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka siemienia lnianego
- pół szklanki otrąb pszennych (opcjonalnie)
- 2 surowe żółtka
Wsypać mąkę do miski i pokruszyć na nią drożdże. W ciepłej wodzie rozpuścić miód i sól, wlać do mąki. Wymieszać łychą.
Wszystkie inne składniki wymieszać i dorzucic do miski z maką. Dokładnie wymieszać łychą i odstawić na godzinę.
2 blachy długości ok. 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć na nie ciasto do ok. 1/3 wysokości. Wierzch posmarować żółtkiem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec od 1 godz do 1 godz 10 min.
Smacznego :)
neletop:
--- Cytat: MargaretMitchell w 30 Lis 2008, 19:50:27 ---Przepis niezwykle prosty a chlebek pyszny. Wypróbowałam: polecam :)
...
- 1 kg mąki (typu szymanowska)
...
--- Koniec cytatu ---
Co to za maka szymanowska? Zytnia, czy pszenna?
yoursoul:
No wlasnie - tez sie mialam zapytac !
Przeczytawszy , ze przepis jest prosty - postanowilam podjac sie tego wezwania ;)
MargaretMitchell:
Zwykła pszenna mąka.
anha:
--- Cytuj (zaznaczone) ---- 1 szklanka siemienia lnianego
- pół szklanki siemienia lnianego
--- Koniec cytatu ---
Czyli 1,5 szklanki siemienia czy błąd w przepisywaniu?
I gdzie ja to tutaj znajdę?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej