Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej

Pyszny chlebek

<< < (2/4) > >>

MargaretMitchell:
Pomyłka, już poprawiłam. Wiesz te ziarna i zapychacze to opcjonalnie, co kto lubi i co ma. Można pestki dyni, sezam, otręby pszenne. Poprosimy o pomoc - kto wie jak to się nazywa i gdzie znaleźć.

anha:
Wydaje mi się,że gdzieś siemienie widziałam.Nie jestem pewna na 100% czy to to ale wiem jak wygląda.
Małe,brązowe ziarenka.

I czy po napełnieniu foremek od razu wkładać do piekarnika czy też odstawić nieco do wyrośnięcia?
Na pewno zrobię,lubię drożdżowe wypieki.

MargaretMitchell:
Ciasto rośnie w misce godzinę przed włożeniem do foremek. Potem prosto do nagrzanego pieca.

roga:
Prosze nie odbierac tego jako krytyke, ale wielokrotnie (w innych watkach) dyskutowalismy dunski sposob komunikowania itp.
Zalaczony przepis pieczenia ww chleba jest tylko jednym z przykladow naszego sposobu informowania. Niezbyt zrozumialy, jezeli spowodowal kolejnych 7 pytan/odpowiedzi. Osobiscie przedkladam dunski sposob podawania przepisow, instrukcji obslugi itp. gdzie sie podaje dokladna ilosc i kolejnosc wykonywanych czynnosci, a  nie blizej nieokreslone: "lyzka miodu", "szklanka, pol szklanki" (zamiast np. 1/4 litra), "porzadna lyzka soli" (jaka lyzka? stolowa, cherbaciana) itp. Zycze wszystkim dobrego wypieku i smacznego.   

MargaretMitchell:
Pytania nie dotyczyły okreslonych wag czy pojemności.
Zwyczajowo okreslenie "szklanka" to 0,25 litra, a łyżka to łyżka do zupy nie łyżeczka do herbaty ::) Pisząć "porządna łyżka" autor miał na mysli - kopiastą dużą łyżkę  ;D
Czy coś jeszcze wymaga wyjasnienia?

Nie żebym się czepiała, ale po to w wątku można się dopisywać i pytać, żeby wyjasnić wszelkie wątpliwości. Być może mój przepis nie był precyzyjny ale to jest forum i można się dopytać :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej