poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: nowa karta podatkowa  (Przeczytany 8566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline risones

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
nowa karta podatkowa
« dnia: 06 Gru 2008, 18:42:52 »
Witam wszystkich
Mam pytanie z cyklu ZNOWU TO SAMO a mianowicie kończy mi sie kontrakt pod koniec lutego i czy powinienem juz wystąpić do skat-u o wydanie nowej karty podatkowej na rok 2009 czy do końca  kontraktu tj koniec lutego bedzie obowiązywac ta stara i po otrzymaniu nowego kontraktu zwrucic sie do skat po nową kartę. pisze o tym ponieważ nie chce obudzic sie z ręką w nocniku, proszę o radę.
POZDRAWIAM   

K3

• Gość
Odp: nowa karta podatkowa
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Gru 2008, 00:44:54 »
Witam wszystkich
Mam pytanie z cyklu ZNOWU TO SAMO a mianowicie kończy mi sie kontrakt pod koniec lutego i czy powinienem juz wystąpić do skat-u o wydanie nowej karty podatkowej na rok 2009 czy do końca  kontraktu tj koniec lutego bedzie obowiązywac ta stara i po otrzymaniu nowego kontraktu zwrucic sie do skat po nową kartę. pisze o tym ponieważ nie chce obudzic sie z ręką w nocniku, proszę o radę.
POZDRAWIAM   

karta na kolejny rok jest generowana automatycznie w grudniu, na podstawie twojego tegorocznego dochodu.
Od tego roku jest wysyłana elektronicznie do każdego pracodawcy, więc nie dostaniesz wersji papierkowej.
Jeśli przewidujesz jakieś istotne zmiany twoich dochodów, lub ulg, to korekty możesz nanieść w ciągu roku.

Offline teddy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Gru 2008, 12:28:10 »
K3   - Dziekuje za odpowiedz ,chcialem tez o to zapytac. Uwazam ze takie odpowiedzi  pomagaja  naszym rodakom poruszac  sie w  gaszczu  obcych przepisow prawnych.  Uff ! nareszcie bez znanaego mi zdania " a rozliczyles sie z podatkow w Polsce". Pozdrawiam Serdecznie.

Offline coma_berenices

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Gru 2008, 13:57:00 »
K3, wraz z ostatnim rozliczeniem wypłaty dostałam informację od pracodawcy właśnie o elektronicznej karcie podatkowej. Była tam też informacja o tym, że muszę upewnić się czy karta podatkowa jest rzeczywiście gotowa i wysłana pracodawcy na stronie www.skat.dk. Wiesz może jak to zrobić? Z góry dzięki.

K3

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Gru 2008, 14:31:37 »
K3   - Dziekuje za odpowiedz ,chcialem tez o to zapytac. Uwazam ze takie odpowiedzi  pomagaja  naszym rodakom poruszac  sie w  gaszczu  obcych przepisow prawnych.  Uff ! nareszcie bez znanaego mi zdania " a rozliczyles sie z podatkow w Polsce". Pozdrawiam Serdecznie.

było o tym już nie raz na forum, mogłeś poszukać ;D

beta

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Gru 2008, 16:21:04 »
hej ja mam takze problem z nowa karta podatkowa. jest 19 grudzien i zagladalem na strone skata , wbilem tast self kod i okzalo ze jeszcze nie ma mojej karty podatkowej. czy pownienem isc juz teraz do skata i wyjasnic sprawe czy poczekac do konca roku. pomozcie. z gory dzieki

Offline soul

• Podziękowania
brak nowej karty podatkowej na 2009
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Gru 2008, 10:05:55 »
hej mam takie pytanie- mianowicie wczoraj zagladalem na strone skata by sprawdzic swoja karte podatkowa na 2009 rok i okazalo sie ze jeszcze jej nie ma.dodam ze moja dziewczyna ma juz nowa karte podatkowa na 2009 rok juz od listopada.czy mam isc do skata i wyjasnic sprawe czy czekac az pojawi sie na internecie.prosze o pomoc

poloniainfo.dk

brak nowej karty podatkowej na 2009
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Gru 2008, 10:05:55 »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Gru 2008, 11:44:56 »
K3- jak to generowana automatycznie w grudniu bez wersji papiekowej.
To dlaczego po zmianie karty z koncem listopada, przyszla nowa na początku grudnia- a wlasciwie dwie- jedna na koniec 2008 i jedna na 2009.  ???

Gruby Bolek

• Gość
Odp: brak nowej karty podatkowej na 2009
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Gru 2008, 12:41:15 »
Wez umowe i idz, bo moze sie okazac, ze po Nowym Roku nie nalicza Tobie wyplaty.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: brak nowej karty podatkowej na 2009
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Gru 2008, 13:10:04 »
Wypłatę pracodawca naliczy ale z 60% podatkiem. Sprawę trzeba wyjaśnić w SKAT. Znane mi są sporadyczne przypadki takiej sytuacji. System komputerowy SKAT-a zapomniał o Tobie.

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lut 2009, 11:14:27 »
mam pytanko!czekałam na nową katrę podatkową,a w końcu do nich zadzwoniłam i kazali mi przyjechać osobiście,było to 29 stycznia.karta była wystawiona od 1 ego lutego ,ale przy mnie zmieniono datę na 1 ego stycznia!dostaję pieniążki z komuny ,bo jestem na zwolnieniu i niestety była chyba za póżno ta karta "poprawiona",gdyż pobrano mi 60% podatku od zwolnienia!czy w takiej sytuacji mogę coś jeszcze teraz załatwić,chodzi o zwrot różnicy ,czy muszę czekać do rozliczenia rocznego za 2009?z góry dziękuję za odpowiedż!

eva77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lut 2009, 11:35:53 »
Ja mam dokładnie ten sam problem.Pod koniec grudnia dostałam mniej chorobowego, bo zabrali mi wiekszy podatek.Na swoja strone skata wogole nie moge wejsc.Myslalam ze tak po prostu musi byc.Gubie sie w tym wszystkim, jak to wszystko wyglada z tym podatkiem jak jest sie na chorobowym i potem macierzyńskim.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lut 2009, 11:35:53 »

Karta sim do iPhona5

Zaczęty przez raven123Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7658
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2013, 22:00:07
wysłana przez raven123
Zablokowana karta

Zaczęty przez sskkDział Hydepark

Odpowiedzi: 0