Ogólne > Podatki
Ośmio procentowcy
Klingon:
Nie wiem co sa ubezpieczenia spoleczne i czy skladka na rynek pracy miala taki status. Nie sugerowalbym sie nazwa, bo w Danii skladka ta zawsze byla popularnie nazywana brutto podatkiem, ale dopabuse od tego roku wedlug prawa jest podatkiem, chociaz nazwa pozostala ta sama.
roga:
Moze yoursoul mial na mysli "sundhedsbidrag", ktory wynosi 8% (nie mylic ze skladka na rynek pracy AM-bidrag).
Klingon:
--- Cytat: misio_99 w 10 Gru 2008, 00:15:49 ---ja natomiast do konca nie wiem co to jest skladka na rynek pracy i z czym to sie je tzn. na co ona jest przeznaczona... to ze w Danii to nazywa sie teraz podatkiem nie oznacza, ze bedzie mozna ja odpisac...
--- Koniec cytatu ---
Jeszcze do niedawna byly w Danii wojewodztwa i podatek wojewodzki (amtsskat), ktory po zlikwidowaniu wojewodztw zostal nazywany skladka na zdrowie (sundhedsbidrag). Tak wiec podatek mozna nazwac skladka na .. (oswiate, zielone srodowisko lub dobra karme ;D) ale w dalszym ciagu bedzie to podatek. Mysle ze najwazniejsze jest co powie SKAT jezeli US zapyta o wysokosc zaplaconego w Danii podatku. Tak se mysle. :-\
--- Cytat: misio_99 w 10 Gru 2008, 00:15:49 ---skladki emerytalne to skladka rentowa, emerytalna i jeszcze jakas czyli wszystko to co idzie do ZUS-s (cos takiego jak tutejsze ATP)...
--- Koniec cytatu ---
Czy to znaczy ze obowiazkowe skladki na pracownicze konta emerytalne bedzie mozna odpisac od dochodu przy rozliczeniu w Polsce od 2009 roku? W Danii sa to konta emerytalne z ktorych wyplaty podlegaja opodatkowaniu.
Klingon:
Hmm, chcialem przetlumaczyc te przepisy na ludzki jezyk ale sa tam jakies odnosniki do artykulow i ustaw ktorych tutaj nie ma a poza tym nawet jeszcze nie wypilem kawy.
Skladka na rynek pracy nie jest skladka zdrowotna i nie odlicza sie jej od niczego. :-\
Czesto w umowach zbiorowych jest ujete oszczedzanie emerytalne i wszyscy musza na te konta wplacac - rowniez Polacy.
W Danii wplaty odpisuje sie od dochodu a Polsce nie.
Wyplaty sa w Danii opdatkowane i w Polsce chyba tez. Tak czy inaczej to mozna zaplacic podatek przy wplatach i ponownie wyplatach.
[Posted on: 10 Grudzień 2008, 08:50:22]
--- Cytat: Klingon w 09 Gru 2008, 19:11:02 ---"Med lov nr. 1235 af 24/10 2007 (lavere skat på arbejde) er AM-bidraget med virkning fra indkomståret 2008 blevet en skat på linje med andre indkomstskatter."
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1716584&vId=0
--- Koniec cytatu ---
Z prawem nr. 1235 z 24/10 2007 (nizszy podatek na prace) skladka na rynek pracy od roku dochodowego 2008 stala sie podatkiem na rowni z innymi podatkami dochodowymi.
Czym innym jest skladka zdrowotna (sunhedsbidrag) ktora zastapila podatek wojewodzki i ktora zawsze byla podatkiem.
Klingon:
Nie, "sundhedsbidrag" jest zawarta w tych "38 %" i zawsze byla odliczana od polskiego podatku.
To jest tylko taka nazwa podatku - zobacz http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatki_w_Danii
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej