poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: OD1 appendiks A  (Przeczytany 14328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aneczka

• Gość
OD1 appendiks A
« dnia: 08 Gru 2008, 13:49:43 »
Witam
Mam pytanie odnosnie dokumentu OD1 Appendiks A http://www.folketinget.dk/img20031/udvbilag/lib3/20031_11733/20031_11733.pdf znajduje sie on na stronie 9, cala ta strona jest wypelniana przez pracodawce, w szczegolnosci chodzi mi o zapisy w punkcie A3 gdzie w trzeciej linijce mowa jest o liczbie godzin. Czy liczba godzin ktora wpisze tam pracodawca jest w swietle prawa liczba godzin ktora musi mi on zapewnic?

aneczka

• Gość
Odp: OD1 appendiks A
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Gru 2008, 13:51:56 »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Gru 2008, 14:01:30 »
To jest liczba godzin, ktore sa w pani kontrakcie, te ktore pracodawca pani zapewnia.
Np 37 godzn w przypadku pracy na pelny etat.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Gru 2008, 14:18:42 »
Niestety w moim kontrakcje nie mam podanej liczby godzin, ta liczba godzin jest tylko i wylacznie w tym dokumencie OD1 Appendiks A dlaetgo pytam sie czy to co wpisal pracodawca do tego dokumentu jest zobowiazujace dla niego.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Gru 2008, 14:27:05 »
Tak...w koncu to oficjany dokument.
Na niebiesko/ w ramce jest miejsce na podpis pracodawcy, ze to prawda - inaczej ryzykuje grzywne lub pobyt w wiezeniu na okres 6 miesiecy. Jak tez mi sie wydaje pani kontrakt powinien byc dolaczony do tego wniosku.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Gru 2008, 14:32:33 »
37 godzin w tygodniu jest normalnym czasem pracy w Danii w pelnym wymiarze godzin. Byc moze w kontrakcie pracodawca wymienil czas pracy  jako "overenskomstmæssige" (zgodny z umowa zbiorowa) nie podajac ilosci godzin. Najlepiej byloby aby te 2 dokumenty byly zgodne.
Pozwolenie na pobyt/prace uwarunkowane jest rowniez pewna minimalna tygodniowa iloscia godzin.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Gru 2008, 14:36:14 »
Jest to umowa z agnecja pracy i nie mam tu zadnej liczby godzin jaka oni mi zapewniaja dlatego zastanawialam sie czy jezeli do tego dokumentu wpisano od 30 do 37 godzin tygodniowo to czy jest to wiazace, ale co piszecie to tak.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Gru 2008, 14:36:14 »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Gru 2008, 14:46:49 »
W tym przypadku zrozumialabym, ze ma pani obiecane min. 30 godzin na tydzien, czasem moze miec pani standardowy czas pracy, te 37 godzin.

Przyznaje, ze "nie kupilabym" samego zaznaczenia iz praca jest zgodna z overenkomstaftale....Czy cos jeszcze jest napisane w B1?

A i ma pani padana wyplate (brutto)?

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Gru 2008, 15:29:09 »
Tak mam jeszcze wpisana w tym dokumencie wyplate brutto od 15000 do 17000 tys koron miesiecznie. Czyli co pracodawca klamie w tym dokumencie? czy mial prawo tak sobie jakies godziny i kwoty wpisac ktore odbiegaja od rzeczywistosci.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Gru 2008, 15:35:33 »
Nie wiem, czy bez obejrzenia tych dokumentow zaryzykowalabym stwierdzenie, ze klamie, ale widze pewne niezgodnosci, ktore mozna byc moze latwo wytlumaczyc - w zaleznosci jak sie chce, chociaz przyznaje, ze nie mam zbyt dobrych doswiadczen w przypadku posrednikow.

Ok.
4 razy 37 godzin w tyg i dzielimy podana przez pania kwote: 17.000 : 148 godz=114, 90 kr na godzine brutto

4 razy 30 godz w tyg i dzielimy podana przez pania kwote: 17.000: 120 =141 kr. na godzine brutto

Wydaje sie w porzadku.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Gru 2008, 15:45:43 »
O.K wszystko ladnie ale chodzi mi o to ze firma tak naprawde nie gwarantuje mi tylu godzin, a nawet jak sie dowiedzieli ze jestem w ciazy to mam zagwarantowane 0 bo mi pracy nie chca dawac nie mowiaz ze wprost zostalo mi powiedziane ze to z powodu ciazy...
Podsumowujac mozna to interpretowac tak ze skoro firma sama wpisala taka liczbe godzin to co moge sie tylu domagac? Jak jest gdy jestem na chorobowym brane jest pod uwage to co firma wpisala w tym dokumencie?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Gru 2008, 16:06:41 »
Szukasz odpowiedzi, ale do konca nie mowisz o co chodzi. I jak tu komus doradzic. W koncu wychodzi szydlo z worka, ze jestes w ciazy. I tutaj sprawa sie komplikuje. Nie wiem, czy zaszlas/bylas w ciazy zawierajac umowe/kontrakt z pracodawca, czy tez zaszlas w ciaze po podpisaniu umowy. Czy moze pracodawca wpierw wypelnial ankiete (nie wiedzac ze jestes w ciazy), a potem kiedy przyszlo do zawarcia umowy o prace (kontrakt) dowiedzial sie, ze jestes w ciazy?  Wszystko to nie jest transparentne.
Wydjae mi sie, ze jestes dopabuse na poczatkowym etapie zalatwiania spraw. Gdybys byla czlonkiem zwiazkowzawodowych - radzilbym sie zglosic do nich o porade. 

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Gru 2008, 16:12:54 »

Przyznaje, ze "nie kupilabym" samego zaznaczenia iz praca jest zgodna z overenkomstaftale....Czy cos jeszcze jest napisane w B1?

OD1 appendiks B, B1
Er arbejdsgiver medlem af en arbejdsgiverforening. i tu mam zaznaczone JA

Hvis ja, oplys hvilke(n) arbejdsgiverforening(er). Dokumentation herfor vedlægges. Pod tym mam napisane Dansk Industri

Arbejdsgiver har tiltrådt en gældende overenskomst med fagforening. tu mam tez zaznaczone JA

Hvis ja, oplys hvilke(n) fagforening(er). Dokumentation i form af tiltrædelses aftale vedlægges. Pod tym mam napisane HTSA

Arbejdsgiver er en offentlig virksomhed omfattet af statslig, regional eller kommunal overenskomst. Tu mam zaznaczone NEJ

Det af ansøger udførte arbejde er dækket af en overenskomst. Tu mam zaznaczone JA

Hvis ja, oplys hvilke(en). Pod tym mam zapisane Dansk industri/HTSA

Moze to cos wyjasni.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Gru 2008, 16:26:54 »
Szukasz odpowiedzi, ale do konca nie mowisz o co chodzi. I jak tu komus doradzic. W koncu wychodzi szydlo z worka, ze jestes w ciazy. I tutaj sprawa sie komplikuje. Nie wiem, czy zaszlas/bylas w ciazy zawierajac umowe/kontrakt z pracodawca, czy tez zaszlas w ciaze po podpisaniu umowy. Czy moze pracodawca wpierw wypelnial ankiete (nie wiedzac ze jestes w ciazy), a potem kiedy przyszlo do zawarcia umowy o prace (kontrakt) dowiedzial sie, ze jestes w ciazy?  Wszystko to nie jest transparentne.
Wydjae mi sie, ze jestes dopabuse na poczatkowym etapie zalatwiania spraw. Gdybys byla czlonkiem zwiazkowzawodowych - radzilbym sie zglosic do nich o porade. 

Kiedy podpisywalam kontrakt nie wiedzialam ze jestem w ciazy wiec jak sugerujesz nie oszukalam pracodawcy! Jak tylko dowiedzialam sie ze jestem w ciazy zostal o tym poinformowany bo chcialam byc uczciwa ale widac ze gdybym tego nie zrobila nie mialabym zadnych problemow z otrzymaniem pracy u niego. Dokument OD1 wypelnial gdy bylam podpisac umowe. A co do zwiazkow zawodowych to jestes w bledzie bo oni nie chcieli mi pomoc. Uwierz probowalam wszedzie znalesc informacje, nie siedze na dupie czekajac az ktos za mnie cos zrobi. Nie rozumiem - na jakim poczatkowym etapie?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Gru 2008, 16:41:43 »
Moze zle zrozumialem. Myslalem, ze dopabuse co zrobiony zostal kontrakt/umowa o prace i ze dopabuse masz przystapic do pracy. Jezeli jestes zatrudniona, to w przypadku zajscia w ciaze jestes chroniona odpowiednimi przepisami prawa. Sprobuje je poszukac. Dane w D1 powinne byc
wpisane na podstawie umowy/kontraktu o prace, ktory obie strony zaakceptowaly. Pracownik w ciazy jest chroniony specjalnymi przepisami. Sprobuje je odszukac.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Gru 2008, 16:41:43 »

Kiedy FA8 ,a kiedy OD1?

Zaczęty przez anetalemDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 5784
Ostatnia wiadomość 13 Lis 2008, 01:26:51
wysłana przez vaxa_rys
OD1 i niechcec jego wydania

Zaczęty przez BartekCDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3