poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ośrodki pomocy dla kobiet z dzieckiem  (Przeczytany 6599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gość

• Gość
Ośrodki pomocy dla kobiet z dzieckiem
« dnia: 14 Gru 2008, 11:43:50 »
Znalazłam się w kiepskiej sytuacji.Mąż zabrał mi żółte karty moją i syna i kazała się wynosić z domu.On tylko pracuje,a ja zajmuję się dzieckiem.Jestem bez kasy i nie mam szansy na pracę,bo nie znam jezyka i jedyne co mam to dokumenty wszystkie jakie udało mi się zabrać z domu.Dodam,że podniósł na mnie rękę i zaczynam się go bać.Chciał mi dzisiaj zabrać dziecko.Jestem w kompletnej kropce,nie mam nawet jak wrócić do kraju i skąd wziąć pomoc.
Czy są jakieś ośrodki pomocy dla kobiet z dzieckiem w Aalborgu??Czy Policja jest w stanie coś zrobić??Wyszłam z domu tak jak stałam i nie mam nic....tylko dokumenty i synka.
Poradźcie,gdzie powinnam się zwrócić???

Pozdrawiam,

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
Odp: Ośrodki pomocy dla kobiet z dzieckiem
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Gru 2008, 12:08:55 »
idź na policje  ,lub do kommuny    oni Ciebie pokierują ,są takie ośrodki co pomagają kobietom , moja znajoma była w takim domu , mieszkała  , pomogli znaleźć jej prace i  mieszkanie .
znalazłam taki adres
http://www.aalborgkommune.dk/Borgerportal/Serviceomraader/Social+raadgivning/Raadgivning+og+behandling/CMU/Svenstrupgaard/Kvindeafdelingen.htm
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Gru 2008, 12:13:35 »
Hm, po kilku doswiadczeniach na tym forum mam ambiwalentny stosunek do tego rozaju postow.

Bedac na ulicy ma pani dostep do internetu i pisze do Nas?

Nie kwestionuje, ze przemoc domowa miala miejsce.

Uwazam, ze jesli kolejny raz pani maz bedzie zachowywal sie agresywnie powinna pani zadzwonic na policje (prosze uzbroic sie w cierpliwosc, czasem to mozne potrwac) i wtedy ma pani wybor: zostaje pani w domu, jego wyprowadzaja lub pani prosi o zabranie do osrodka kryzysowego wraz z dzieckiem.

Moze pani tez poprosic o pomoc, aby wrocic do kraju.

Gość

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Gru 2008, 12:14:06 »
Dięki za szybką odpowiedź.Mam nadzieję,że policja coś zdziała.Muszę zabrać jakieś rzycz z domu a nie wiem czy mąż mnie wpuści do domu :(,może policja pomoże.

Jeszcze raz dzięki za informację!!!!

Gość

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Gru 2008, 12:16:47 »
Nie jestem na ulicy.Jestem u koleżanki,ale nie mogę przecież jej siedzieć na głowie,bo ona ma swoją rodzinę.Dlatego zapytałam na forum,bo wiem że są tu życzliwi ludzie.I kożystam z jej laptopa,bo mojego mąż zablokował!!!

Coś jeszcze mam napisać w ramach wyjaśniej,że mój post na forum jest jak najbardziej wiarygodny??

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania

Gość

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Gru 2008, 12:54:50 »
Dziękuję Ci Mała za linki,napewno zobaczę co w nichjest.Jenak na policję pójdę napewno i lekarza też odwiedzę,bo mnie całe ramię boli i nos,nie licząc siniaka pod okiem.Tak się też zastanawiam czy policja nie zrobi mu smrodu w pracy.Nie to,aby mi zależało aby nie zrobili......skoro on odważył się podnieść na mnie rękę to dlaczego ja nie mam być mściwa.
Dodam,że to nie pierwszy raz :(,ale tym razem jestem z dala od kraju,bez kasy i swoich rzeczy.A czy zostanę tu czy pomogą mi wrócić do Polski to jest mi bez znaczenia.Nie należę do tych osób co by chciały naciągać państwo duńskie na jakieś finansowe pomoce.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Gru 2008, 12:54:50 »

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Gru 2008, 13:28:50 »
Nie należę do tych osób co by chciały naciągać państwo duńskie na jakieś finansowe pomoce.

Mysle , ze pomoc  ktora uzyskasz bedzie finansowana z gwarancji bankowej wplaconej przez Twojego meza

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Gru 2008, 14:52:02 »
Jakos nie zauwazylam w postach informacji, iz maz jest Dunczykiem.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Gru 2008, 16:45:13 »
Zakres pomocy zalezy od charakteru pobytu tutaj.
Jezeli masz EU-ophold, udziela CI pomocy doraznej i raczej doradza powrot do kraju.
Jezeli masz pobyt w ramach laczenia rodzin (z obywatelem Danii, lub osoba posiadajaca tu prawo stalego pobytu) mozesz otrzymac nawet mieszkanie i zasilek, ale tak jak napisala Yoursoul, zostanie ona pokryta z wplaconej kaucji.

Mimo wszystko moim zdaniem, na poczatek powinnas trafic do osrodka pomocy dla kobiet znajdujacych sie z trudnej sytuacji.
Rowniez moim zdaniem policje powinnas powiadomic. Damskim bokserom nalezy mowic nie. Najczesciej sa bezkarni , bo kobiety cierpia w milczeniu i wybaczaja. Co utwierdza zwyrodnialcow w poczuciu bezkarnosci.

Jednak pragne podkreslic, iz przedstawiam tu moje zdanie.  Ty musisz podjac sama decyzje co dalej robic.
Na jedno pragne zwrocic Twoja uwage - nie martw sie o niego... On sie o Was nie martwil i jak widze nie martwi...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Gru 2008, 16:45:13 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23326
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5