poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: moze ktos wie????  (Przeczytany 9338 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingon

• Gość
Odp: moze ktos wie????
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Gru 2008, 15:57:06 »
Ptakula, zloz szybko podanie o EU-ophold (chyba OD1 formularz).
Zyczliwy, badz zyczliwy. ;D

Nie Cygan

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Gru 2008, 16:01:54 »
"Co byscie powiedzieli, gdyby w Polsce przyszedl Cygan po zasilek i na oferte pracy odpowiedzialby, ze ma wyzsze ambicje?"

Hmmmm........... czujac sie w Danii jak Cygan w Polsce, bedziesz nim tutaj do konca.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Gru 2008, 16:02:58 »
"Co byscie powiedzieli, gdyby w Polsce przyszedl Cygan po zasilek i na oferte pracy odpowiedzialby, ze ma wyzsze ambicje?"

Hmmmm........... czujac sie w Danii jak Cygan w Polsce, bedziesz nim tutaj do konca.

A jak sie czuje Cygan w Polsce i dlaczego?

Nie Cygan

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Gru 2008, 16:05:49 »
Zapytaj Cygana

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Gru 2008, 16:07:32 »
Klingon piszesz ze po utracie pracy mozesz przebywac w Dani przez 6 miesiecy-czy samozwolnienie sie z pracy jest "utrata pracy" dla Dunow?
Tak, bo nie masz pracy. :-\

243gegwer34g

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Gru 2008, 16:17:45 »
Zwykle czeka sie ok. 2 tyg. Prawdopodobnie beda sie kontaktowac z Twoim pracodawca. I prawdodpodobnie w aplikacji jest miejsce do wypelnienia przez pracodawce. Poczytaj o tym. Wszystko pisze.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Gru 2008, 17:07:37 »
No bo wiesz Zyczliwy, nie dosc, zem tu wczoraj przyjechala, to ni z zab po angielskiemu czy dunskiemu, wiec skad tu wiedziec???? . W domu siedzem, chopu pierem. A dyc z natury  jeszcze, zem taka sobie gupkowata....
Wiec co tu dyc wiedziec babinie....

Klingtonie, bardzo Cie prosze podrzuc mi jakies informacjie na temat A-kasse? A dokladnie tego co napisales, na ten temat. Kto jeszcze gospodarzy pieniedzmi z A-kasse?
Niedawno skonczylam rejestracje firmy (nie jest to dzialalanosc gospodarcza osoby fizycznej, a Spolka Akcyjna) , wsrod dokumentow potwierdzajacych rejestracje nie bylo mowy o obowiazkowym placeniu A-kassy. A-kasa nie byla tez wyszczegolniona na liscie obowiazkowych swiadczen pracodawcy wobec pracownika.
Osobiscie place A-kasse, ale musialam sama zarejestrowac sie w Zwiazku Zawodowym skladki oplacam jako osoba prywatna. Z tego co wiem, jako pracodawca moge zaproponowac pracownikowi zwiazek, w do ktorego naleze, ale moze on rowniez wybrac sobie zwiazek sam (w dunskim oddziale naszej firmy nie funkcjonuje uklad zbiorowy). Skladki pracownik moze oplacac sobie sam, tudziez, jak w koncu zaloze Løn Service, bede mogla to regulowac poprzez ta usluge.

To jest moja wiedza na chwile obecna, mozesz podrzucic cos z przepisow?
Niczego takiego o czym piszesz nie dogrzebalam sie, natomiast wszytsko wskazuje, ze w najblizszej przyszlosci bede musiala zatrudnic pracownikow, a tym samym odpowiadac nie tylko za swoje swiadczenia.
Oczywiscie, swoja prosbe kieruje nie tylko do Klingtona. Z tym, ze zaznaczam, ze interesuja mnie przepisy, nie plotki.
Z gory dziekuje.
« Ostatnia zmiana: 15 Gru 2008, 17:30:48 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Gru 2008, 17:07:37 »

CO?

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Gru 2008, 17:19:11 »
Mirra szukam pracy. Zatrudnisz mnie?Tylko na czarno, zebym nie musiał placić 8% podatku i dalej czerpal z socjalu. Nie, to nie jest prowokacja.

Zyczliwy

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Gru 2008, 17:36:14 »
Ptakula, nie ma takiej mozliwosci. Pracodawca musialby podpisac sie na Twojej aplikacji. Jedyna opcja to przekabacic pracodawce i przelozyc wymowienie. To mialoby sens.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Gru 2008, 17:39:42 »
Ptakulo, nie da sie niestety.
Poki co dostajemy (obywatele nowych krajow czlonkowskich) pobyty w Danii na podstawie:
- pracy
- nauki (bez prawa pracy)
- przyjazdu do czlonkow rodziny, ktorzy sa obywatelami UE
- przyjazdu do czlonkow rodziny, ktorzy sa obywatelami Danii lub maja tu staly pobyt (powiazane z wplata kaucji, a jednoczesnie wiekszym zabezpieczeniem socjalnym).

Jezeli chodzi o Twoja sytuacje, udaj sie jak najszybciej Statsforvaltning i po prostu sprobuj. Moze sprawdza tylko w komputerze??? Moze zadzwonia do firmy? Moze poprosza o kontrakt?
Moim zdaniem innego wyjscia nie masz, po prostu sprobuj szczescia.

Juz wiem, ze zaraz posypia sie komentarze, ze nakladniam do czegos takiego.
Wiec kasliwym od razu mowie - ja bym rozegrala swoja sytuacje inaczej. Jednak dziewczyna pyta, co ma zrobic.
Moim zdaniem to jedyne wyjscie w tej sytuacji.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Gru 2008, 17:42:14 »
Klingtonie, bardzo Cie prosze podrzuc mi jakies informacjie na temat A-kasse? A dokladnie tego co napisales, na ten temat. Kto jeszcze gospodarzy pieniedzmi z A-kasse?
Medlemskab af en a-kasse
Sa tam adresy (jest 30 a-kas - moze wszystkie przy zwiazkach :-\) i porownanie cen, bo czesc skladki na a-kase idzie do panstwa ktore potem wyplaca zasilek dla bezrobotnych, a czesc na administracje ktorej wysokosc zalezy od a-kasy. Oczywiscie przynaloznosc do a-kase jest dobrowolna. Co innego sa zwiazki zawodowe na ktore jest osobna skladka i od niedawna przynaleznosc tez jest dobrowolna.

Deadline

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Gru 2008, 18:07:29 »
Jako obywatel EU masz prawo tu byc tak dlugo jak Ci sie podoba, tylko musisz co pol roku przekroczyc granice tam i z powrotem. Najlepsze jest to, ze tej granicy juz nie ma. Durne to prawo. Pierwszy raz powinnas przekroczyc granice widmo, 6 miesiecy po wygasnieciu pozwolenia na pobyt.

gosciu

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Gru 2008, 18:36:41 »
Boze,jaka jestes irytujaca, dziewczyno. zadzwon se do urzedu imigracyjnego, a nie miotaj sie po calym forum, bo tu kazdy co innego mowi :P

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Gru 2008, 20:22:09 »
A-kasa nie byla tez wyszczegolniona na liscie obowiazkowych swiadczen pracodawcy wobec pracownika.
Osobiscie place A-kasse, ale musialam sama zarejestrowac sie w Zwiazku Zawodowym skladki oplacam jako osoba prywatna. Z tego co wiem, jako pracodawca moge zaproponowac pracownikowi zwiazek, w do ktorego naleze, ale moze on rowniez wybrac sobie zwiazek sam (w dunskim oddziale naszej firmy nie funkcjonuje uklad zbiorowy). Skladki pracownik moze oplacac sobie sam, tudziez, jak w koncu zaloze Løn Service, bede mogla to regulowac poprzez ta usluge.
Pracodawce nie interesuje czy pracownik ubezpieczyl sie przeciw bezrobociu (a-kase) lub nalezy do zwiazkow. Natomiast zwiazki zawodowe moga blokowac miejsce pracy jezeli pracodawca nie podpisze ukladu zbiorowego - tak jak obecnie 3F straszy szwedzki Samaritan - pierwsza firme ktora ewt. zlamie monopol Falck'u.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Gru 2008, 23:37:48 »
Dagpenge - zasilek dla bezrobotnych ktory mozna otrzymac po przepracowaniu roku w ostatnich 3 latach. Nie trzeba nalezec do zwiazkow zawodowych ale trzeba placic skladki na a-kase co najmniej przez rok. A-kase prawie zawsze  administruja zwiazki zaowdowe i dlatego jest z nimi mylona. Jezeli samemu wypowie sie prace to zasilek nie dostaje sie przez pierwsze 5 tygodni.

Powiem szczerze, ze zbil mnie z patalyku powyzszy Twoj tekst.
Piszesz dokladnie co wiem i wiedzialam na ten temat.
Myslalam, ze cos przeoczylam.
Teraz rozumiem o co CI chodzilo. Fakt placimy dwie skladki - na zwiazki zawodowe i na A-kasse
Rozminelismy sie glownie dlatego, ze ja blednie nazwalam skladke na A-kasse, skladka na zwiazki, nie zaznaczajac, ze sa to dwie oddzielne skladki. I faktycznie nie trzeba byc czlonkiem zwiazkow, by miec zasilek dla bezrobotnych, a oplacac A-kasse.

Dzieki Klingtonie za odpowiedz. Moze nie dowiedzialam sie niczego nowego, ale chociaz wyprostowalam niescislosc zawarta w poprzednim poscie. Mowiac szczerze, ciesze sie, ze nic nie przeoczylam. Formalnosci zwiazane z rejestracja firmy, ubezpieczeniami, prywatna emerytura pochlonely mi mase czasu, wiec jak jeszcze bym cos niezalatwionego znalazla, to by mnie szlag trafil :)

Co do Falcka...
Jest moim klientem... Ciezko sie u nich robi...
« Ostatnia zmiana: 16 Gru 2008, 00:50:10 wysłana przez Mirra »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 15 Gru 2008, 23:37:48 »

jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21403
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
Czy moglby ktos przetlumaczyc zalaczony dunski tekst?

Zaczęty przez core82Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 11117
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2016, 19:51:30
wysłana przez Emill
firma Tommy - szukam opinii, czy ktoś jeżdził ?

Zaczęty przez niziolek1Dział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7420
Ostatnia wiadomość 07 Lut 2013, 19:11:45
wysłana przez niziolek1
Czy ktoś pracowal w Danish crane Building

Zaczęty przez marek2122Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 4222
Ostatnia wiadomość 20 Cze 2012, 13:40:07
wysłana przez marek2122
czy jest ktos kto ma czasowe pozwolenie na samochod