poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Porod w OUH  (Przeczytany 12045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gosc Odense

• Gość
Porod w OUH
« dnia: 15 Gru 2008, 15:14:18 »
Witam wszystkich.

Chcialabym zwrocic sie z prosba o rade wsystkie mamy ktore mialy okazje rodzic w Odense Univesitetshospital.

Tak sie sklada, ze za pare dni, tygodni bede tam rodzila i interesuja mnie wszystkie informacje co do tego co nalezy tam ze soba wziac, jak wyglada atmosfera w trakcie i po porodzie itp. Mam co prawda liste "niezbednych" rzeczy w jezyku dunskim, ale np. nie znalazlam w spisie pizamy - czy to niedopatrzenie czy tez w OUH zaraz po porodzie "wskakuje sie" w rzeczy codzienne? Poza tym chetnie sie dowiem czy ktos z personelu pokazuje jak zajac sie maluchem - przewijac itd. Moja ciekawosc jest tym wieksza, gdyz jest to moj pierwszy porod i czuje sie troche zagubiona.

Bede niezwykle wdzieczna za wszelkie informacje.

Gosc Odense

• Gość
Odp: Porod w OUH
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Gru 2008, 16:38:13 »
Czyzbym byla pionierka  ???

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Gru 2008, 16:41:48 »
Moze zmien tytul ogolnie na porod to CI chociaz dziewczyny napisza jak to wygladalo w innych szpitalach. Nie sadze by byly wieksze roznice.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Gosc Odense

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Gru 2008, 16:48:22 »
Dziekuje Mirra za rade. Chetnie tak bym zrobila tylko... nie wiem jak teraz zmienic temat a nie chce zasmiecac forum kolejnym, tym samym watkiem  :-\

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Gru 2008, 17:12:15 »
W Hydeparku jest watek MLODE MAMUSIE W DANII, tam dziewczyny opowiadaja o swoim macierzynstwie i ciazach, wiec moze tam zapytaj dziewczyn?

Tez nie wiem, jak zmienic tytul watku, popros moze kogos z Moderatorow: Mala z Arhus, Tula, Juta, Margaret Michel, Willi.

Gosc Odense

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Gru 2008, 17:21:52 »
Dzieki Mirra i przy okazji zycze wszystkiego dobrego na swieta!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Gru 2008, 17:28:14 »
Dziekuje i wzajemnie :)
Od siebie dodam, ze szpital uniwersytecki w Odense jest jednym z lepszych w Danii, wiec mozesz byc spokojna o strone medyczna.

Powodzenia i zdroweczka.
A dla Maluszka cierpliwosci w poznawaniu nowego, zimnego swiata :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Gru 2008, 17:28:14 »

poród

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Wrz 2009, 13:15:02 »
strary wątek, ale może komus przyda się moja opinia.Rodziłam w w/w szpitalu w pażdzierniku 2008 r. Była to maja pierwsza ciąża. Bardzo dobrze wspominam poród mimo że trwał 22 godziny i był dośc ciezki. Położne super, reszta personelu również, cały poród był ze mna mąż który nie był traktowany jak intruz tylko instruowany jak moze mi pomóc. Jeśli chodzi o ciuchy dla rodzącej wszystko dostaje sie w szpitalu, można sie przebierac co chwile jeśli istnieje taka potrzeba w łazience, która jest w każdym pokoju przeznaczonym do rodzenia jest stos piżam, koszul, skarpetek takich szpitalnych oczywiście. dziecko po urodzeniu również dostaje szpitalne ciuszki na wyjście trzeba miec swoje. Ja po porodzie mialam sama salę ze względu na powikłania w trakcie porodu w której była lażienka i miejsce gdzie mozna dziciaczka przebrac, umyc wygląda to jak komoda ze zlewem na niej jest przewijak. Pampersy, husteczki ciuszki na przebranie dziecka wszystko jest w tej komodzie. Pielęgniarki bardzo pomocne na każde praktycznie zawołanie jesli nie masz siły wstac na posiłek, przyniosą bez problemu. Pokazuja jak karmic piersią .W razie braku pokarmu i głodu dziecka przyniosą w kieliszku troche mleczka modyfikowanego i nakarmią malucha, a nie jak to jest w Polsce ze połozna kaze przystawiac dziecko do piersi mimo tego ze nawał pokarmu jescze sie nie rozpoczął a dziecko krzyczy w niebogłosy bo jest głodne...Aha jak chce sie wskoczyc pod prysznic "parkuje się" wózek z dzieckiem u pielęgniarek w recepcji. To tyle , ale się rozpisałam w razie pytań zapraszam.

P.S. Jedzenie baaaardzo dobre .Ciasta, owoce ,herbata, soki, kawa do woli wszystko jest wystawione i można podejśc w razie potrzeby.

Jeśli chodzi o lekarzy to bardzo dobrzy (w moim odczuci jako laika medycznego oczywiście) Mój synek zatrzymał sie kanale rodnym, urodził się siny, bez oddechu nawet nie wiem w którym momencie przybiegło natychmiast 3 lekarzy, którzy pomogli mi go urodzic, zaczeła sie natychmiastowa reanimacja i wszystko skończyło się dobrze. Także z czystym sumieniem polecam ten szpital.

marta12

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Wrz 2009, 15:41:20 »
ile dni po porodzie zostalas w szpitalu?

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Wrz 2009, 15:58:30 »
ile dni po porodzie zostalas w szpitalu?

Jezeli jest to porod normalny i nie ma powiklan wypisuja na drugi dzien. Po cesarskim cieciu na trzeci dzien.

A jedzenie to prawda, bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe, a tylko dlatego zeby sie szybko pozbyc pacjentow ;)) Oczywiscie zdrowych :)

Offline pepcia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Wrz 2009, 16:04:46 »
wcześniej nie zalogowałam się. Ja wyszłam ze szpitala na własną prośbę 2 dni po porodzie : ) Zelandia kiedy rodziłaś?

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Wrz 2009, 16:06:56 »
Tego lata pepcia :)
I nie w tym szpitalu co w tytule .

Offline pepcia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Wrz 2009, 16:12:32 »
ooo to jesteś Swieżo upieczona mamusią :) a jak oceniasz opiekę nad dzieckiem po wyjściu ze szpitala? Mam na mysli pediatrę.Bo ja beznadziejnie :(

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Wrz 2009, 16:24:36 »
 Lekarz to zbada, zważy, zmierzy i coz wiecej moze ?
 "pani dobra rada"  jest od tego, czyli  pielegniarka, ktora przychodzi do domu :)

Offline pepcia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Wrz 2009, 16:39:27 »
mój synek 2 miesiące po urodzeniu dostał skazy białkowej (karmilam naturalnie tylko miesiąc) nikt nie chciał mi pomóc, lekarka w przychdni twierdziła ze ma sucha skórę itp itd, dopabuse jak pojechałam do polski pediatra natychmiast potwierdził skazę to tego atopowe zapalenie skóry.Do tej pory maście i mleko mam z Polski stąd moje pytanie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Wrz 2009, 16:39:27 »

porod w Danii+rodzina

Zaczęty przez jaroslawdkDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6008
Ostatnia wiadomość 17 Lut 2008, 20:18:42
wysłana przez anha
poród a świadczenia

Zaczęty przez genesisDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4990
Ostatnia wiadomość 11 Maj 2010, 15:11:46
wysłana przez mojamaja
poród w Danii czy w polsce???

Zaczęty przez Magda_lenaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 46
Wyświetleń: 31883
Ostatnia wiadomość 12 Cze 2010, 11:14:46
wysłana przez lilia
Poród w Danii

Zaczęty przez zyrafffkaaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 19448
Ostatnia wiadomość 10 Wrz 2007, 14:06:06
wysłana przez zyrafffkaa
ciaża w danii i poród szukam pomocy

Zaczęty przez ysiaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 8594
Ostatnia wiadomość 23 Maj 2011, 11:53:34
wysłana przez robert73