poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ukradziono tablice - pomocy!  (Przeczytany 10634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pytajnik

• Gość
ukradziono tablice - pomocy!
« dnia: 18 Gru 2008, 12:25:10 »
Wczoraj lub w nocy z przedwczoraj na wczoraj ukradziono nam w Danii obie polskie tablice rejestracyjne od auta.
Auto na polskich balachach.
Wczoraj zgłosiłem to duńskiej policji (pal licho kary - auto ma 14lat - najwyżej trzeba będzie zapłacić)
Co robić dalej?
Zamierzaliśmy wrócić - i dalej zamierzamy do Polski na Święta.
Czy wziąć zaświadczenie z duńskiej policji i załatwiać dalej sprawy w Polsce - (najpierw zadzownilem do polskiej policji ale jak usłyszeli że tablice ukradziono w Danii powiedzieli że trzeba zgłosić w Danii) czy też... zadzwonić również do polskiej policji i powiedzieć że ukradziono w Polsce aby bylo mniej formalności.
Oczywiście pan policjant powiedział że nie ma możliwości dostania teraz zastępczych blach.
Kolejne pytanie - mam możliwość pożyczenia od znajomego jego blach - tylko na podróż do Polski - ryzyko bardzo duże (czym to później grozi gdy zostane zatrzymany?) - ale jakoś nie uśmiecha mi się spędzać Świąt w Danii...
Puentując - co radzicie /ze względu na formalności/ - 1) zostawić auto jednak tutaj wziąć zaświadczenie z policji i załatwiać dalej sprawy w Polsce po Świętach? (ile to może trwać?)
2) podjąć ryzyko - pojechać na pozyczonych tablicach do Polski i tam się zgłosić? - aby było mniej formalności...
PROSZE O RADE!!!

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
Odp: ukradziono tablice - pomocy!
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Gru 2008, 12:45:17 »
Jeden post zdecydowanie wystarczy!

Kolejne tej samej tresci ponownie zamieszczane przez pana, beda kasowane.

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Gru 2008, 12:46:25 »
nie takiej pomocy oczekiwałem - cóż...

Offline polak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Fotografia ślubna, portretowa, ciązowa, akt
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Gru 2008, 13:32:59 »
sugeruję zadzwonić do ambasady, tam zapewne znajdą jakieś rozwiązanie tego problemu
...odradzam jazdę na cudzych blachach... chyba lepiej znaleźć jakąś dyktę i na niej napisać numery, chodź to podlega pod fałszerstwo

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Gru 2008, 13:46:55 »
Też o tym myślałem. Dlaczego (pomysł z dyktą) to fałszerstwo?- skoro auto jest moje, mam wszystkie dokumenty; niczego nie ukradłem. Co za to może grozić jeśli zostanę zatrzymany?
Dzieki za odzew!

Offline polak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
    • Fotografia ślubna, portretowa, ciązowa, akt
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Gru 2008, 13:54:55 »
Znajomy miał taki bagażnik na rower podpinany z tyłu na hak, zatrzymała go policja bo miał własnoręcznie zrobioną tablice na tym bagażniku(nie chciało mu się odkręcać od auta oryginalnej), dowiedział się tyle ze to nielegalne i ze to podlega pod fałszowanie dokumentów państwowych(czy jakoś tak). Na szczęście dla niego policjant był wyrozumiały i obyło się bez mandatu

1000mil

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Gru 2008, 14:03:35 »
Nic nie kombinuj bo po prostu nie warto!!!!!! Wez od dnskiej policji zaswiadczenie o skradzeniu tablic i zalatw sobie nowe w polsce. na swieta mozesz sie zabrac ze znajomymi lub pojechac busem. wierze ze jestes bardzo zly ale to nie powod zeby tracic glowe. pamietaj ze zlosc jest kiepskim doradca. powodzenia :D
ciekawe kto z twoich znajomych ci zrobil takie swinstwo bo dunczyk racze nie ::)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Gru 2008, 14:03:35 »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Gru 2008, 14:05:58 »
Takie wlasnorecznie zrobione tablice moga oznaczac:

- poruszasz sie nie swoim samochodem = kradziez
- samochod nie ma tablic, poniewaz nie wykonano obowiazkowego przegladu, ubezpieczenia
- samochod ma byc zlicytowany przez policje itd

Na pewno kazdy policjant zainteresuje sie takim pojazdem niezaleznie czy bedzie to Dania, Niemcy, czy Polska.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Gru 2008, 14:15:15 »
nie no pożyczanie tablic to najgorszy pomysł.

Proponuję mieć zaświadczenie z policji DK o zgłoszeniu, koniec kropka. Następnie zasuwać bez tablic (ewentualnie zrobić ładne kartonówki). No niestety zdarzenie losowe. Przy każdej kontroli która napewno się odbędzie (bo jak się sypie to na całego) pozostaje naklejka weryfikacyjna na szybie.

PS. przeglądnij samochód oraz bagaż aby przy ewentualnej kontroli nie mieli się do czego przyczepiać.

Co do kradzieży tablic to tylko można podejrzewać o to ludzi z LV, LT, UA, RU. Auto kupili w DK lub DE i zasuwają na ojczyznę.

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Gru 2008, 14:29:02 »
Dzieki za wszystkie rady.
Jeszcze nie wiem co zrobie :(((
Chyba rzeczywiście przejde sie dzisiaj na policje i wezme formalne zaświadczenie - dowiedzialem sie ze w polskim wydziale komunikacji nie obejdzie sie bez zaswiadczenia od policji (niezaleznie - dunskiej czy polskiej) - aby dostac nowe tablice...
Coz jestem zdruzgotany :(
Myslicie ze obejdzie sie bez wizyty w konsulacie w Kopenhadze? (bo to kolejny dzien stracony i 250km do zrobienia.. pociagiem :( )?
Czytam watek "o autach na polskich blachach" w hydeparku i juz sam nie wiem w ktory link mam wejsc aby oszacowac ile mi przyjdzie doplacic. Moze ma ktos chwile i moze to sprawdzic (szacunkowo) - opel vectra, 1,8, 1994, przebieg 210000, zakladajac roczny pobyt w danii 1 rok? Tak sobie mysle ze moze lepiej juz nie rejestrowac w Polsce tylko od razu przerejestrowac na dunskie - wszak jeszcze z pol roku - rok tu pobede ? Ile wyniesie "doplata" na przeresjestrowanie i ile karny mandat?
Dzieki!

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Gru 2008, 14:52:52 »
nie podupadaj, zaswiadczenie i zasuwaj do polski, nie ma się co łamać.

co do opłaty to za rejestracje owego auta zapłacisz około 18tyś kr, +przegląd, ubezpieczenie, o karach nie wiem.

zaswiadczenie , kartony i w drogie....

1000mil

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Gru 2008, 14:53:39 »
jak chcesz tutaj byc tylko pol roku to nie oplaca ci sie brac dunskich blach! nie bedziesz mogl potem przerejestrowac znowu na polskie.  nie rozumie o jakim mandacie mowisz...chyba nie za kradziez tablic?  nie musisz sie bardzo przejmowac- gorsze rzeczy tutaj ludzi spotykaja. zaplacic 100-200zl w polsce za nowa rejestrcje i po sprawie.  dostaniesz je  tego samego dnia.    nie jedz tym autem do polski bo ktos cie zatrzyma na pewno. no chyba ze masz wielkie zdolnosci do bajerowania policji.  pomysl o konsekwencjach w razie wypadku..tfu...tfu...ale moze sie zdarzyc. NIE MARTW SIE  :) :) :) Jestesmy z toba

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Gru 2008, 14:57:05 »
Dzieki za slowa otuchy. Ostateczna decyzje podejme prawdopodobnie dopabuse jutro wieczorem.
Piszac "mandat" mialem na mysli nie zgloszenie wczesniej auto do przerejestrowania...

1000mil

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Gru 2008, 15:03:47 »
veraaaaaaa!!!!!!
zastanow sie do czego go namawiasz?
W razie czegos poniesiesz jego konsekfencje?
jak jestes taka madra to sciagnij blachy ze swojego auta i sama proboj szczescia... potem nam opowiedz u nieprzyjemnosciach!
A ty pytajnik nie martw sie mandatymi.

1000mil

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Gru 2008, 15:07:46 »
karami za nieprzerejestrowanie auta zajmuje sie toldskat. policji  w twojej sprawie nie interesuje jakie masz blachy!!! :) :) :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Gru 2008, 15:07:46 »

pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12497
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2014, 23:43:09
wysłana przez roga
Pomocy w szukniu mieszkania.

Zaczęty przez krzyk26Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10339
Ostatnia wiadomość 24 Sty 2015, 07:49:47
wysłana przez krzyk26
pomocy! jak zrobić przelew przez internet?

Zaczęty przez niedzielaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 24683
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2008, 23:12:28
wysłana przez niedziela
Konto Pomocy

Zaczęty przez krzysiekk-gDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9109
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2014, 16:34:14
wysłana przez roga
potrzebuje pomocy w przetłumaczeniu