poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie podatku  (Przeczytany 7992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline muir86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Rozliczenie podatku
« dnia: 03 Sty 2009, 12:08:08 »
Witam chcialbym sie rozliczyc jeszcze za 2007 rok . Mam zameldownie. Mam selvangivelse. Mam tylko pytranie jak podliczyc jaka jest regula do punktow 51 i 53(dojazdy i koszty pracownicze).Jest ktos w stanie wytlumaczyc jak to wypelnic ? podac wiecej danych ? Pozdrawiam

51 - stawka 429 ? raazy liczba dni ile pracowalem ?
53 - odleglosc razy 0,89 ? Jak wracalem kilka raazy  ?

[Posted on: 30 Grudzień  2008, 16:05:08]

nikt nie wie jak sie oblicza podatek ?

kop2500

• Gość
Odp: Rozliczenie podatku
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sty 2009, 17:25:46 »
to nie koniecznie ze ci on nalezy sie to tzw. dieta razy dni pobytu w danii a za dojazdy ile kilemetrow dziennie minus 24 km. kazdego dnia

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sty 2009, 11:20:36 »
Stawki w 2007 roku:

Dojazd do pracy
pierwsze 24 km - bez ulgi
25-100 km - 178 øre/km
powyzej 100 km - 89 øre/km

Przyklad dojazdu do pracy 150 km w obie strony (75 km w jedna strone) dziennie
24 km - 0 kr
76 km * 178 øre/km = 135,28 kr
50 km * 89 øre/km = 44,50 kr
Razem 180 kr za kazdy dzien do rubryki 51. Befordring

Ulga za koszty wyzywienia na dobe: 429 kr
Ulga za koszty noclegu na dobe: 184 kr.
Pierwsze 5.200 kr jest bez ulgi, tzn.
ilosc dni w Danii * 429 + ilosc dni w Danii * 184 - 5200 do rubryki 53.

Od 2008 roku obliczajac ilosc dni w Danii do ulgi za koszty wyzywienia nie wlicza sie dni ktore mogles byc w domu - cokolwiek to znaczy (zobacz http://www.skat.dk/display.aspx?oId=1717919&vId=201861&indhold=1).
Zobacz tez http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/Selvangivelse.html

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sty 2009, 20:55:56 »
witam, mam pytanie.kiedy i skąd otrzymam servicebrev? czy mogę sie gdzies o niego upomnieć?? i jeszce od kiedy moge sie rozliczac w Danii (bo chce już miec to za sobą) i czy jesli mialam w tamtym roku ulge podatkowa na dojazdy do Polski i wyżywaienie, to czy oprócz ulg 51 i 53 mogę sobie odliczyc również składki na związki zawodowe, a jesli tak to która to rubryka? dziekuje

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sty 2009, 21:45:06 »
Juz w lutym bedzie mozna zadeklarowac kwoty via TastSelv. Rozliczenia beda wysylane chyba od 10 marca i wtedy bedzie mozna je poprawic do 1 maja (lub w niektorych przypadkach do 1 lipca).
Skladki na zwiazki zawodowe beda juz wpisane w rubyrce 52 (niekoniecznie juz w lutym ale napewno po 10 marca).

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sty 2009, 10:29:30 »
oki,dziekuje

pudzian

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sty 2009, 14:54:00 »
wiatam mam pytanko czy ja musze sie sa m rozliczyc czy mnie fira rozliczy i czy zwrot przelewajom na konto te co mam czy moze mozna odebrac osobiscie dzieki za info

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sty 2009, 14:54:00 »

Offline muir86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lut 2009, 16:39:17 »
No wiec mam ponownie pytanie. Papiery wyslalem wypelnione razem z kolegą do skatu. Papiery otrzymali bo kolega juz zwrot dostal(czek). Ale on jest zameldowany w Dani caly czas. Ja jestem zameldowany w Polsce i jeszcze zadnej informacji nie otrzymalem. Jest jakis sposób aby sprawdzic jak sprawy stoja ? online, telefonicznie? Powinni wyslac powiadomienie( czek) do Polski ? Będę wdzieczny za wszystkie pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam.

ps. Wyjezdzając z Danii podawałem w komunie mój polski adres.

x

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lut 2009, 19:18:19 »
Witam mam pytanie dotyczace rozliczenia podatku za 2008 a wiec jakie ulugi mi przysługuja za miniony rok dodam ze pracuje w danii od czerwca 2007 ale od 1 stycznia 2008 do 31 2008 pracowałem tylko w jednej firmie i otrzymałem umowe na czas nie okreslony, rozumiem ze moge skorzystac z ulgi za dojazdy do pracy ale czy z tzw diet równiez? prosze o odpowiec pozdrawiam Marcin

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lut 2009, 11:37:58 »
hej;*
znalazłam w linku podanym przez Klingona :
  "  * Wyzywienie i napoje
      Za kazdy dzien z noclegiem spedzony w Danii, pracodawca moze w roku 2008 wyplacic Ci bez potracania podatku do 440 kr. na dobe tytulem zwrotu kosztów wyzywienia. Swiadczenie jest nalezne za kazdy przyjazd do Danii z miejsca stalego zamieszkania w Twoim kraju i z powrotem, a jego wysokosc obliczana dla pelnych dób i rozpoczetych godzin. Swiadczenie nie przysluguje za dni wolne, które mogles(-as) spedzic w miejscu stalego zamieszkania w Twoim kraju.

Jezeli koszty wyzywienia i/lub zakwaterowania pokrywasz we wlasnym zakresie, przysluguje Ci ulga podatkowa wg stawek w tej samej wysokosci. W roku 2008 mozesz odliczyc te czesc lacznej kwoty za caly rok, która przekracza 5 400 koron."

wszystko kumam, ale z tego co pamietam w tamtym roku mnozyło sie poprostu  366 dni * wysokośc ulgi
W tym roku trzeba dokładnie powyliczac dni pobytu w Danii odejmując np. urlop i wekend w polsce ? czy dobrze rozumiem?\

no i jeszce zapytam czy to dotyczy tylko sytuacji gdy pracodawca wypłaca należnosc, czy gdy sama sobie opłacam mieszkanie i wyzywienie to też musze sobie dokładnie wyliczyć ilość dni ?

[Posted on: 17 Luty  2009, 10:43:10]

i jescze jedno małe pytanko , czy pozycja w Picie o nazwie:
Indeholdt/pålignet AM/SP-bidrag for 2008
oznacza na rozliczeniu zbiorczym  ATP +indehold bidrdrag ? dziekuje z góry za odpowiedz

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lut 2009, 13:33:17 »
No i chyba mi sie zdaje że z tym znomu bedzie wersji tyle ile pań w Skacie pracuje :) czyli żadna nowosc ;)

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lut 2009, 14:32:50 »
"  wszystko kumam, ale z tego co pamietam w tamtym roku mnozyło sie poprostu  366 dni * wysokośc ulgi
W tym roku trzeba dokładnie powyliczac dni pobytu w Danii odejmując np. urlop i wekend w polsce ? czy dobrze rozumiem?\ "

Wydawaloby  sie  logiczne  ze  ulga  za  prace  w  miejscu tak  oddalonym  od  stalego  miejsca zamieszkania ze  nie ma  mozliwosci powrotu na  nocleg ,  nalezy  sie  za  dni  poza  domem .

O  ulgach  i  odliczeniach na  urlopy  jeszcze  nie  slyszalem .  Jak  ktos  cos  wie  to  niech  da  znac  . Odpale  prowizje .  ::) ::) ::)

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lut 2009, 22:45:36 »
nie no chyba nie ma czegoś takiego , ja bardzo krótko pracowałam w 2007 roku i obliczeń w tamtym roku dokonał mi pan w skacie więc poprosttu policzył mi ilość dni od daty w której przyjechałam do końca roku , osobno policzył mi ulgę również za dojazdy do Polski.powiedział , że ulga na wyżywienie  i nocleg  należy mi się na każdy dzień pobytu w Danii związany z praca, wiec to można rozumieć na 2 sposoby ... bo albo każdy dzień który byłam fizycznie w pracy , albo każdy dzień który obejmuje kontrakt :)) pozdrawiam

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lut 2009, 09:30:45 »
" powiedział , że ulga na wyżywienie  i nocleg  należy mi się na każdy dzień pobytu w Danii związany z praca, wiec to można rozumieć na 2 sposoby ... bo albo każdy dzień który byłam fizycznie w pracy , albo każdy dzień który obejmuje kontrakt ) pozdrawiam " 

Wydaje  mi  sie  ze  chodzi  tu faktyczny pobyt na  terenie   Danii  ,  wlaczajac weekendy . Jako  ze  te  2  ulgi sa  liczone od kazdej  rozpoczetej doby , to nie  sadze   zeby np.  okres  miesiaca  lipca  spedzony na plazy w Polsce byl   wliczany .

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lut 2009, 10:18:10 »
witam, chciałabym sie zapytac o pewna sprawe do pazdziernika 2008 mialam kontrakt tymczasowy , i karte podatkowa z naleznymi ulgami , od pazdziernika 2008 kontrakt na stałe i pojechalam od razu zmienic skattekort dostałam nowa z duzo mniejszym fradragiem na te 2 miesiace , teraz patrez na ta karte i nadal mam w niej uwzglednione ulgi na dojazd i wyzywienie tylko mam je mniejsze.moje pytanie brzmi jak ja mam sie z tamtego roku rozliczyc. uwzglednic w rozliczeniu ulgi na cały rok ? przeciez byłam w skacie i wyraznie powiedzialam ze mam juz kontrakt na stałe . i jeszce pani powiedziala ze dobrze ze przyjechałam zmienic skattekort .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lut 2009, 10:18:10 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9243
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23732
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10344
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc