poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pomocy  (Przeczytany 7969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mamuskaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: pomocy
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Lis 2008, 21:07:53 »
Dawno tu nie zaglądałam jestem już po operacji mam wszczepione implanty w kregosłupie  a obecnie czekam na miejsce na onkologii mam pytanko jak długo moge być na zwolnieniu lekarskim i czy później moge starać sie o rente i gdzie to moge załatwić przypomne tylko ze w Danii pracuje legalnie ok 3lat i mam umowe na czas nieokreślony w duńskiej firmie pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Lis 2008, 21:50:25 »
Rente mozesz miec tylko z polisy arbejdskalde (i tylko z niej), jest to obowiazkowe ubezpieczenie, wiec jesli pracowales legalnie, to musisz je miec. Pytaj pracodawcy. O zwykla rente musisz sie starac w Polsce.

Nie wiem co ze sprawami onkologicznymi, byc moze to na ich podstawie myslisz o rencie.
Bo jesli chodzi o implanty, to nie sa one podstawa. Od 6 lat mam implanty dwoch dyskow, plus plytke stabilizujaca na trzech kregach i w niczym mi to nie przeszkadza, lacznie z uprawianiem sportu, jezdzeniem na rowerze, czy intensywnym tancem.
Pozostaje w kontakcie z kolega i kolezanka ze szpitala, oni tez pracuja. Dziewczyna rok po operacji (miala wtedy 22 lata) zaczela tanczyc turniejowo.
Dodam, ze ja do pracy wrocilam po 3 tygodniach (jeszcze w kolnierzu). Oni wrocili do pracy, po 3 miesiacach, czyli po zdjeciu gorsetow.
Fakt, nikt z nas nie pracuje fizycznie, ale z drugiej strony po 6  latach zycia z implantami moge powiedziec, ze nie mam absoultnej swiadomosci ich posiadania. Byc moze nie bedziesz mogl pracowac w swoim zawodzie, ale niemozliwosc pracy w jednym zawodzie nie jest jeszcze wskazaniem do renty.

Wiec o ile na podstawie implantow myslisz o rencie, to powiem twardo bierz sie w garasc.
Natomiast jesli dochodza do tego inne sprawy, to przepraszam.
« Ostatnia zmiana: 08 Lis 2008, 23:17:14 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline mamuskaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Lis 2008, 22:38:00 »
Mirra dziekuje za podpowiedź,fakt bałem sie troche tych implantów wiem że można z nimi normalnie żyć  boje sie chemioterapii  :( niestety na dzień dzisiejszy nie mam innego wyjscia a o rente pytam tak na wszelki wypadek gdybym jednak nie mógł wrócic do pracy,a i mam jeszcze jedno pytanko jak długo moge byc na zwolnieniu?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Lis 2008, 23:27:07 »
Moim zdaniem na zwolnieniu mozesz byc tak dlugo, jak lekarz uzna to za stosowne i nie sadze by znalezione przepisy mnie rozczarowaly. Z tym, ze do 21 dni placi pracodawca, po tym czasie placi komuna.
Pytanie, czy skoro przebywasz w Polsce, nie zostanie uznane, ze opusciles Daniie??? I czy w zwiazku z tym, ktos nie wpadnie na pomysl cofniecia pozwolenia na pobyt i tym samym chorowbowe bedzie musial wyplacac CI ZUS. Z emeryturami tak robia., jezeli emeryt posiadajacy tylko prawo do stalego pobytu (nie posiada obywatelstwa dunskiego) opusci Daniie na czas dluzszy niz 6 miesiecy (nie jestem pewna czy 6, czy mniej), Daniia automatycznie przestaje wyplacac emeryture.

Kolejna sprawa, czy pracodawca zglosil wypadek przy pracy, tudziez chorobe zawodowa???
Jest na to 9 dni od zdarzenia, ale w moich warunkach ubezpieczenia jest jeszcze informacja, ze skoro nie zostalo zgloszone, a pracownik jest wciaz niezdolny do pracy po uplywie 5 tygodni, to powinno sie dokonac zgloszenia 9 dni, po uplywie tych 5 tygodni.

Dopilnuj tego, bo to sa wlasnie Twoje dodatkowe pieniadze na czas niezdolnosci do pracy.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline mamuskaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Sty 2009, 09:04:21 »
Witam ponownie :)wracając do mojego watku chciałam tylko poinformować że bez zadnego problemu pracodawca zapłacł za zwolnienie męza, komuna również na dzień dzisiejszy płaci za zwolnienie musze tylko przypomnieć ze mąż leczy sie w Polsce i zwolnienia sa też z Polski.Pozdrawiam i życze miłego dnia ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Sty 2009, 09:04:21 »

pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12385
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2014, 23:43:09
wysłana przez roga
Pomocy w szukniu mieszkania.

Zaczęty przez krzyk26Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10248
Ostatnia wiadomość 24 Sty 2015, 07:49:47
wysłana przez krzyk26
pomocy! jak zrobić przelew przez internet?

Zaczęty przez niedzielaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 24570
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2008, 23:12:28
wysłana przez niedziela
Konto Pomocy

Zaczęty przez krzysiekk-gDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9023
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2014, 16:34:14
wysłana przez roga
potrzebuje pomocy w przetłumaczeniu