Ogólne > Podatki
prośba o pomoc w rozliczeniu
Marian:
Chciałbym rozliczyć się z pracy w Danii w Polsce ale nie wiem jak, które dokumenty mi są potrzebne by się rozliczyć w Polsce.
Klingon:
Hmm, na rozliczeniu rocznym bedzie podany dochod, zaplacony podatek i ilosc dni podatkowych w Danii w 2008 roku.
Ale przy milimetrowej sprawiedliwosci ;D trzeba przewalutowac wyplate w dniu dyspozycji pieniedzy na koncie no i przy rozliczneniu rocznym trzeba uwzglednic doplate lub zwrot nadplaconego podatku. Tez chyba trzeba zrobic korrekte wysokosci dochodu biorac pod uwage odsetki ktore SKAT pobiera przy zaleglym podatku lub wyplaca przy naplaconym podatku - tak zeby bylo sprawiedliwie. ;D
Aha, dotyczy to wszystkich dochodow, np. tez dopisywania odsetek do koncie? ;D
lilianka:
hej:) mam pytanko dotyczące Oplysningsseddel, skąd mam ją wziąść taka zbiorczą jeśli w 2008 roku miałam 2 pracodawców?? dzikeuje
Marian:
Dzięki za pomoc. Dobrze wiedzieć, że można się rozliczyć z odcinków wypłat - bo je mam. Tylko jest pewien problem nie znam duńskiego i kiedy ogladam te odcinki z wypłat to widzę tylko kwotę do wypłaty czyli chyba dochód bo jest to pogrubione, ale na pasku jest jeszcze wiele kwot i nie wiem który to przychód a który to podatek. Bardzo prosze o pomoc, może wiecie ponieważ pewno znacie lepiej duński niż ja. A tak na marginesie to nawet nie jestem do końca przekonany że powinienen płacić podatek w polskim urzędzie skarbowym, przedstawie moją sytuację może mi podpowiecie. Cały 2008 rok pracowałem w Danii, tutaj jestem zameldowany, mam konto w banku, pracuje legalnie, mam umowę na czas nieokreślony ale jest jedno ale mam żonę i dziecko w Polsce. Proszę o pomoc mam nadzieję, że znajdzie się kompetentna osoba, która mi pomoże. Z góry dziękuję bardzo. Pozdrowienia
Klingon:
--- Cytat: lilianka w 09 Sty 2009, 12:17:37 ---hej:) mam pytanko dotyczące Oplysningsseddel, skąd mam ją wziąść taka zbiorczą jeśli w 2008 roku miałam 2 pracodawców?? dzikeuje
--- Koniec cytatu ---
"Oplysningsseddel" jest informacja od pracodawcy i dlatego otrzymasz dwa. Pracodawca przekazuje te informacje rowniez do SKATu (kiedys na tym druku http://www.skat.dk/Blanketter/03040_2007.pdf, dzisiaj elektronicznie). Informacje otrzymane przez SKAT od pracodawcow mozesz tez zobaczyc na TastSelv.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej