poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: przerejestrowanie auta - procedura  (Przeczytany 38702 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

eva77

• Gość
Odp: przerejestrowanie auta - procedura
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Sty 2009, 22:42:14 »
Bardzo możliwe ze nie rozumiem tego przepisu który podany jest powyżej ale my zapłacilismy za pierwszy przegląd właśnie około 1200 DKK.Poczatkowo bylismy zdziwieni tak wysoką ceną, mój chłopak objeździł nawet kilka "warsztatów" ale stawki były wszedzie takie same.Wiec moze jeśli ktoś własnie zapłacił za przeglad 400 DKK niech w końcu napisze gdzie.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Sty 2009, 08:18:54 »
400kr jest ale za duńskie auto i nie znajdziesz takiego kto tyle zapłacił za przegląd przy rejestrowaniu auta sprowadzonego.

LukeZ

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Sty 2009, 10:46:24 »
Robilem 2 tygodnie temu toldsyn + registeringsyn w APPLUS (Herlev) cena to 899 DKK.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Sty 2009, 10:51:17 »
Robilem 2 tygodnie temu toldsyn + registeringsyn w APPLUS (Herlev) cena to 899 DKK.

taniocha  ;)

Emiliani

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Sty 2009, 11:23:45 »
Nie chodzi mi o dunskie przepisy tylko o polskie !!!!  Cena przegladu  auta dunskiego kupionego w Danii rzeczywiscie wynosi ok  500 kr !!!  To tak jak w PL konczy Ci sie przeglad tech. samochodu wiec idziesz do stacji diagnostycznej placisz ok.100 zl i po wszystkim. Inaczej ma sie sprawa przy sprowadzeniu samochodu z zagranicy do normalnego DK przegladu musisz doliczyc jeszcze koszty tzw. przegladu celnego ! Stad ta wysoka cena. Jesli sprowadzamy nasz wlasny samochod z PL      ZAZNACZAM    swoj !!!!   To logicznym jest , ze nie moze miec dwoch miejsc rejestracji. W Sakcie i tak zabieraja dowod rej. i tablice i to nie urzad / Skat zglasza jego wyrejestrowanie tylko trzeba zrobic to osobiscie w urzedzie gdzie byl zarejestrowany . Dodam jeszcze, ze jezdzac na dunskich nr rejestr. musze wymienic PL prawo jazdy. Koszt wymiany 260 kr. Zalatwia to komuna.
Poza tym nie chodzi mi o jakies wywyzszanie sie, ze mam meza dunczyka ,czy nie mam!  To nie ma nic do rzeczy !! Napisalam to tylko dlatego, ze latwiej jest mu poruszac sie w przepisach dunskich znajac dunski jezyk . Co do przepisow polskich sama sataram sie sobie radzic . Jak nie mam pewnosci dzwonie do wlasciwego PL Urzedu . Chcialam Wam tylko pomoc w zalatwieniu tej procedury i podzielic sie wlasnymi spostrzerzeniami .
Pozdrawiam maudi

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Sty 2009, 11:40:21 »
co do prawa jazdy nie masz obowiązku jego zmiany, kto taką zmianę na tobie wymusił???

f

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Sty 2009, 16:00:55 »
Nie chodzi mi o dunskie przepisy tylko o polskie !!!!  Cena przegladu  auta dunskiego kupionego w Danii rzeczywiscie wynosi ok  500 kr !!!  To tak jak w PL konczy Ci sie przeglad tech. samochodu wiec idziesz do stacji diagnostycznej placisz ok.100 zl i po wszystkim. Inaczej ma sie sprawa przy sprowadzeniu samochodu z zagranicy do normalnego DK przegladu musisz doliczyc jeszcze koszty tzw. przegladu celnego ! Stad ta wysoka cena. Jesli sprowadzamy nasz wlasny samochod z PL      ZAZNACZAM    swoj !!!!   To logicznym jest , ze nie moze miec dwoch miejsc rejestracji. W Sakcie i tak zabieraja dowod rej. i tablice i to nie urzad / Skat zglasza jego wyrejestrowanie tylko trzeba zrobic to osobiscie w urzedzie gdzie byl zarejestrowany . Dodam jeszcze, ze jezdzac na dunskich nr rejestr. musze wymienic PL prawo jazdy. Koszt wymiany 260 kr. Zalatwia to komuna.
Poza tym nie chodzi mi o jakies wywyzszanie sie, ze mam meza dunczyka ,czy nie mam!  To nie ma nic do rzeczy !! Napisalam to tylko dlatego, ze latwiej jest mu poruszac sie w przepisach dunskich znajac dunski jezyk . Co do przepisow polskich sama sataram sie sobie radzic . Jak nie mam pewnosci dzwonie do wlasciwego PL Urzedu . Chcialam Wam tylko pomoc w zalatwieniu tej procedury i podzielic sie wlasnymi spostrzerzeniami .
Pozdrawiam maudi

mozna tez auto kupic w polsce i odrazu zarejstrowac w Dani wtedy w polsce nic sie nie robi

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Sty 2009, 16:00:55 »

Kamaleons

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Sty 2009, 16:05:59 »
Poczekajmy az UE zabierze sie za dunskie przeglady. Polskie sa juz pod ostrzalem!!! - UE nakazuje honorowac przeglady z panstw czlonkowskich. Mnie to troche dziwi, bo przeglad auta mogl byc na przyklad wykonany rok temu a w tym czasie mogla miec miejsce stluczka. Jesli ktos sprowadza takie auto i podpiera sie przegladem zagranicznym ... to w takim przypadku jest on calkowicie nieadekwatny. Powinni wprowadzic honorowanie "czasowe", tzn., ze honoruja przeglady sprzed jakiegos okresu czasu - np. miesiaca. W Niemczech ludzie robia specjalnie przeglad "do sprzedacy" - TUV, bo inaczej nikt auta nie kupi - nie bedzie nim mogl jezdzic, a pozniej ktos sprowadza auto do PL i robi przeglad ponownie (ktory nawet w 20% nie jest taki dokladny jak niemiecki).

Kamaleons

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Sty 2009, 16:07:26 »
f ... to juz lepiej kupic w Niemczech:

1. blizej
2. mniej formalnosci
3. auta w lepszym stanie (wiekszosc uzywanych w PL to auta sprowadzone, glownie z Niemiec, zatem oplaca sie ominac posrednika)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Sty 2009, 16:12:00 »
Akurat auta z północy Niemiec są w takim samym stanie co w Danii. Jak ktoś chce dobre auto to południowe Niemcy, ale tam też i cena znacznie się różni.
 ;)

asssssss

• Gość
rejestracja na dwie osoby ?
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Sty 2009, 21:39:48 »
czy można przerejestrować auto polskie w dani na dwie osoby? chodzi mi o współwłaściciela, pytam bo duńczycy mi wpierają że u nich się tak nie da.
Czy ktoś z was przerejestrowywał już tak?
Chce po prostu uniknąć problemów w Polsce podczas kontroli drogowej gdy prowadzić będzie żona, a ja  jako właściciel będę nieobecny (przypomnę, że zagranicą auto może prowadzić tylko jego właściciel lub ktoś inny, ale pod warunkiem , że właściciel siedzi obok :) )

Dzessikas

• Gość
Odp: rejestracja na dwie osoby ?
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Sty 2009, 22:01:23 »
Mnie kontrolowala Politi, samochod zarejestrowany na moja matke, ktora przebywa w PL ... do niczego sie nie przyczepili.

Kamaleons

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Sty 2009, 22:04:51 »
vera ... chodzilo o stan aut niemieckich i polskich (przewaznie sprowadzonych z Niemiec).

Jakos sobie nie moge tego wytlumaczyc, ze auta w PL (sprowadzone z Niemiec) sa tansze niz te w Niemczech - ten sam model i rocznik ... i tez sa bezwypadkowe.

Gdzie jest haczyk?

Czy moze Polak naprawde potrafi sie targowac ;)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Sty 2009, 22:16:28 »
kamaleons - no zgadza sie  ;) w Polsce auta są tańsze niż w niemczech ;D

Kiedyś już o tym pisałem, może wspomne pokrótce. Niemiec dobrego auta za tanie pieniądze nie odda. To ze większość sprowadzonych aut zwłaszcza diesli ma niecałe 100 tys przebiegu to już inna historia (rodzynki kurna  ;D)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Sty 2009, 22:21:41 »
Zona nie musi mieć specjalnego pozwolenia na prowadzenie Twojego duńskiego auta, może nim nawet jechać do Polski sama. Pozdro.

Co do samej rejestracji to nie wiem czy jest taka możliwość. Jednak nie przejmowałbym się tym (patrz pierwsze zdanie w poście). Jedynie co mogą zapytać to przy wyborze ubezpieczenia ilu będzie kabusewców.

[Posted on: 20 Styczeń  2009, 22:20:17]

Mnie kontrolowala Politi, samochod zarejestrowany na moja matke, ktora przebywa w PL ... do niczego sie nie przyczepili.

możesz podać powód kontroli??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 20 Sty 2009, 22:21:41 »

rejestracja auta sprowadzonego z Niemiec

Zaczęty przez HaniaSZ21Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10063
Ostatnia wiadomość 06 Wrz 2011, 08:01:35
wysłana przez @ae@
Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii