Ogólne > Hydepark

Polska kultura w Danii

<< < (2/3) > >>

neletop:
Zwiazek Polakow w Danii, oddzial Fionia ma ponad 80-cio letnia tradycje.
Na poczatku na Fionii bylo duzo mniej Polakow niz teraz. Byl za to chor, zespol taneczny...
Nie bylo za to telewizji, radia polskiego... Mozliwosci wyjazdu do kraju byly inne, wiec tesknota za polskoscia tez byla inna.
Moze dlatego jest tak trudno cos zorganizowac, zachecic...

smukfyre85:
Nikt na nas nie patrzy krzywo. Dlatego nie czujemy potrzeby gromadzenia się we własnym gronie jak inne narodowości.

Tula:

--- Cytat: neletop w 14 Sty 2009, 21:33:57 ---Zwiazek Polakow w Danii, oddzial Fionia ma ponad 80-cio letnia tradycje.
Na poczatku na Fionii bylo duzo mniej Polakow niz teraz. Byl za to chor, zespol taneczny...
Nie bylo za to telewizji, radia polskiego... Mozliwosci wyjazdu do kraju byly inne, wiec tesknota za polskoscia tez byla inna.
Moze dlatego jest tak trudno cos zorganizowac, zachecic...

--- Koniec cytatu ---
Trafilas w sedno; w dobie internetu, skajpa, telewizji kablowej, tanich lotow itp. udogodnien, tesknote za domem czy polska kultura, jakkolwiek pojmowana, da sie zalagodzic w ten sposob. My na przyklad prenumerujemy polska prase, czesc gazet czytamy na necie, wiec jestesmy na biezaco, za telewizja nie tesknimy, z rodzicami rozmawiamy regularnie przez skajpa i jestesmy w Polsce srednio dwa razy do roku. Jedyne, czego mi brakuje chyba, to chodzenia do teatru, a tego sie zorganizowac nie da, wiec ;). Rozumiem, ze moze Ci byc przykro, ze kiedys zycie kulturalne kwitlo, ale tez i "stara" emigracja chyba byla inna niz ta z ostatnich lat i na to sie nic nie poradzi...

Ale i Ty, Maniorze, masz duzo racji piszac, ze Polakom jest latwiej sie odnalezc w Danii niz osobom z zupelnie innego kregu kulturowego i ze to tez ma znaczenie w niecheci Polonii do organizowania sie.

neletop:
Hi,hi.
Ja juz przyjechalam po tym czasie kiedy zycie kulturane kwitlo. ;)
Wiem ze malo sie teraz dzieje w naszym zwiazku, tylko tych pare zabaw.
Ale szkoda mi go rozwalic. Mimo wszystko ma bogata tradycje.
A co wy o tym myslicie?

Klingon:

--- Cytat: neletop w 14 Sty 2009, 21:33:57 ---Byl za to chor, zespol taneczny...
--- Koniec cytatu ---
A ja wole na przyklad Rockstar (trzeba zglosnic). ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej