poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Przedluzenie podatku 8%  (Przeczytany 13493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przedluzenie podatku 8%

• Gość
Przedluzenie podatku 8%
« dnia: 17 Sty 2009, 19:53:04 »
Pracowalam w Danii 2 lata na 8% podatku . W tym roku przyznano mi 37% po dwoch latach .
   Mam pytanie czy jest mozliwosc powrotu na 8% podatku i w jaki sposób moge to zrobic?????
BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ NA MOJE PYTANIE I POMOC Z GORY DZIEKUJE

jak 8% zawsze płacić !

• Gość
Odp: Przedluzenie podatku 8%
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sty 2009, 22:06:50 »
1. zrezygnuj z obecnego pracodawcy
2. wymelduj się z danii
3. załatw sobie zaświadczenie w polsce, że pracujesz przez 20 dni roboczych. może być zus'owskie lub krus'owskie.
4. weź nowe zaświadczenie o zameldowaniu w polsce
5. poszukaj nowego pracodawcy w danii ( to możesz już robić podczas 20 dni wolnych w danii a ,,pracujących w polsce"
6. rozpocznij nową pracę po zakończeniu ,,pracy w polsce". niektórzy twierdzą, że ma być oddalony od ostatniego pracodawcy duńskiego o 8 km. ja takiego znalazłem, ale nie jestem pewny słuszności tego warunku w przypadku wyjazdu do polski, tylko tu na miejscu.(to tylko moja opinia). więc warto znaleźć pracę oddaloną o 8 km od poprzedniej(a nie pracodawców-miejsce siedziby pracodawcy nie liczy się tylko miejsce wykonywania pracy)
7. odwiedź duński urząd skarbowy i poproś o nową kartę podatkową na 8%( frikort) lub z ulgą miesięczną
8. złóż papiery bądź pracodawca w celu uzyskaniu pozwolenia na pobyt i pracę
9. zamelduj sie w danii

czasami urzędnicy skarbowi wymagają, aby polak mieszkał sam bez rodziców lub z własną rodziną. to pierwsze nie powinno być uzależnione od ulgi, ale tak zrobili przy mnie u znajomych i myślę, że ta sama urzędniczka robi to innym.
10. załatw sobie umowę najmu mieszkania w polsce lub wykaż, że masz własne.
11. warto wypełnić nik 3 z polskiego urzędu skarbowego o poinformowaniu ich, że mieszkasz i pracujesz za granicą. poprzez to możesz spełniać warunki rezydenta podatkowego zagranicznego i jesteś zwolniony z rozliczania się w polsce.

K3

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sty 2009, 22:17:47 »

11. warto wypełnić nik 3 z polskiego urzędu skarbowego o poinformowaniu ich, że mieszkasz i pracujesz za granicą. poprzez to możesz spełniać warunki rezydenta podatkowego zagranicznego i jesteś zwolniony z rozliczania się w polsce.

bzdura.....

musisz być rezydentem podatkowym w jakimś kraju, albo w PL, albo w DK...
czyli płacić podatki albo w PL, albo w DK

skoro ktoś wymeldowuje się z PL, to ma rezydencję podatkową w DK i NIE MA prawa do płacenia tylko i wyłącznie 8%

tr

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sty 2009, 10:57:08 »
1. zrezygnuj z obecnego pracodawcy
2. wymelduj się z danii
3. załatw sobie zaświadczenie w polsce, że pracujesz przez 20 dni roboczych. może być zus'owskie lub krus'owskie.
4. weź nowe zaświadczenie o zameldowaniu w polsce
5. poszukaj nowego pracodawcy w danii ( to możesz już robić podczas 20 dni wolnych w danii a ,,pracujących w polsce"
6. rozpocznij nową pracę po zakończeniu ,,pracy w polsce". niektórzy twierdzą, że ma być oddalony od ostatniego pracodawcy duńskiego o 8 km. ja takiego znalazłem, ale nie jestem pewny słuszności tego warunku w przypadku wyjazdu do polski, tylko tu na miejscu.(to tylko moja opinia). więc warto znaleźć pracę oddaloną o 8 km od poprzedniej(a nie pracodawców-miejsce siedziby pracodawcy nie liczy się tylko miejsce wykonywania pracy)
7. odwiedź duński urząd skarbowy i poproś o nową kartę podatkową na 8%( frikort) lub z ulgą miesięczną
8. złóż papiery bądź pracodawca w celu uzyskaniu pozwolenia na pobyt i pracę
9. zamelduj sie w danii

czasami urzędnicy skarbowi wymagają, aby polak mieszkał sam bez rodziców lub z własną rodziną. to pierwsze nie powinno być uzależnione od ulgi, ale tak zrobili przy mnie u znajomych i myślę, że ta sama urzędniczka robi to innym.
10. załatw sobie umowę najmu mieszkania w polsce lub wykaż, że masz własne.

Skad takie rady czy przerabiales to osobiscie

prośba

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sty 2009, 12:31:26 »
do was obu powyżej.
czytajcie ze zrozumieniem tekstu.

punkt 6. ...., ja tak zrobiłem,....
punkt 11. formularz nik 3 informuje o tym, że jest się gdzieś zameldowanym, gdzieś zamieszkałym i poza polskim numerem podatkowym, że można mieć zagraniczny.
nie pisałem o zameldowaniu w danii i płaceniu 8%.
pisałem o zameldowaniu w polsce- punkt 4.
na podstawie tego jaki wniosek?
nadal jestem zameldowany w polsce, zamieszkały w danii, tu mam również numer podatkowy(jak i w polsce). będąc powyżej 183 dni w danii staję się tutejszym rezydentem podatkowym. z dochodów uzyskanych w polsce i nieruchomości powinienem płacić podatki w danii. z duńskich też w danii.
polak ma obowiązek poinformować zgodnie z prawem urząd skarbowy o wszelkich zmianach identyfikacyjnych w terminie do 30 dni po owej zmianie. do tego służy nik 3. można też poinformować później(o ile wcześniej nie będzie kontroli i kary nałożonej przez us), ale to już podchodzi pod specjalną nazwę,,coś o naprawie swojej winy" i wtedy nie jesteśmy obciążani dodatkowymi (kary)konsekwencjami.

t

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sty 2009, 14:40:57 »
do was obu powyżej.

punkt 11. formularz nik 3 informuje o tym, że jest się gdzieś zameldowanym, gdzieś zamieszkałym i poza polskim numerem podatkowym, że można mieć zagraniczny.
nadal jestem zameldowany w polsce, zamieszkały w danii, tu mam również numer podatkowy(jak i w polsce). będąc powyżej 183 dni w danii staję się tutejszym rezydentem podatkowym. z dochodów uzyskanych w polsce i nieruchomości powinienem płacić podatki w danii. z duńskich też w danii.
polak ma obowiązek poinformować zgodnie z prawem urząd skarbowy o wszelkich zmianach identyfikacyjnych w terminie do 30 dni po owej zmianie. do tego służy nik 3. można też poinformować później(o ile wcześniej nie będzie kontroli i kary nałożonej przez us), ale to już podchodzi pod specjalną nazwę,,coś o naprawie swojej winy" i wtedy nie jesteśmy obciążani dodatkowymi (kary)konsekwencjami.

Super ze Ci sie udalo
czyli placisz podatki tylko w Dani  to superowo
a jak dlugo mozna ciagnac te ulgi pisales od 2 lat a nie mozna dluzej np 10 lat

a nie moge miec tego samego pracodawcy i tez wyjechac na 20 dni roboczych do polski a potem pracowac u tego samego pracodawcy i w tym samym miejsu
acha musze miec umowe na czas okreslony ???

K3

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Sty 2009, 16:42:53 »
do was obu powyżej.

piszesz, że tak zrobiłeś i nadal masz tylko 8%...

tyle, że ulga należna jest osobom posiadającym rezydencję podatkową w PL...
skoro w PL zgłosiłeś miejsce zamieszkania w DK, i zmieniłeś rezydencję podatkową to 8% ci sie nie należy....

te wszystkie papierki, których SKAT oczekuje przy przyznawaniu ulgi (potwierdzenie zameldowania itp itd) służą właśnie określeniu miejsca rezydencji podatkowej

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Sty 2009, 16:42:53 »

mirekkph

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Sty 2009, 18:27:16 »
Czy przy
umowie na stale
miejscu zamieszkania w Dani
miejscu zameldowania w Polsce
mozna oddpisywac jeszcze diety
prosze o odpowiedz dlaczego tak albo nie

20 km

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Sty 2009, 18:46:11 »
20 km od ostatniego pracodawcy, lub siedziby glownej firmy

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Sty 2009, 19:42:28 »
Pracowalam w Danii 2 lata na 8% podatku . W tym roku przyznano mi 37% po dwoch latach .
   Mam pytanie czy jest mozliwosc powrotu na 8% podatku i w jaki sposób moge to zrobic?????
Przeczytaj o "12-miesięczna-reguła przy ryczałcie za wyżywienie oraz 25 procentowej uldze" na http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Felt449.html

Czy przy
umowie na stale
miejscu zamieszkania w Dani
miejscu zameldowania w Polsce
mozna oddpisywac jeszcze diety
prosze o odpowiedz dlaczego tak albo nie
Ulge za koszty wyzywienia i noclegu mozna tylko otrzymac majac tymczasowe miejsce pracy - umowa na stale (czas nieokreslony) nie kwalifikuje miejsca pracy jako tymczasowe.

8% cały czas

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Sty 2009, 20:47:26 »

piszesz, że tak zrobiłeś i nadal masz tylko 8%...
tak zrobiłem i nadal płacę 8%

tyle, że ulga należna jest osobom posiadającym rezydencję podatkową w PL...
skoro w PL zgłosiłeś miejsce zamieszkania w DK, i zmieniłeś rezydencję podatkową to 8% ci sie nie należy....
znajdź mi, proszę, wzmiankę w przepisach, że kiedy ma się rezydencję podatkową duńską to ulga nie należy się.
natomiast jest przepis, że jeżeli ma się zameldowanie w polsce i dojazdy do pracy z domu nie umożliwiają tego to można robić sobie odpis delegacyjny.

te wszystkie papierki, których SKAT oczekuje przy przyznawaniu ulgi (potwierdzenie zameldowania itp itd) służą właśnie określeniu miejsca rezydencji podatkowej
rezydencja podatkowa nie wyklucza miejsca zameldowania w innym państwie

mirekkph

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Sty 2009, 20:52:50 »
tak zrobiłem i nadal płacę 8%
znajdź mi, proszę, wzmiankę w przepisach, że kiedy ma się rezydencję podatkową duńską to ulga nie należy się.
natomiast jest przepis, że jeżeli ma się zameldowanie w polsce i dojazdy do pracy z domu nie umożliwiają tego to można robić sobie odpis delegacyjny.
rezydencja podatkowa nie wyklucza miejsca zameldowania w innym państwie

Kolega czyli jak
mam stale miejsce pracy,umowe na stale,miejsce zamieszkania w Dani ,rezydencje w Dani,dom w polsce i staly meldunek to moge sobie odliczac diety czy nie

cały czas 8%

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Sty 2009, 21:25:09 »

a jak dlugo mozna ciagnac te ulgi

według przetłumaczenia przez klingon'a stron skat można mieć ulgi tak długo jak ma się tymczasowy kontrakt do 12 m-cy.
ale są tutaj pewne reguły, które należy spełnić. wyjaśnienia poniżej do twojego kolejnego pytania.

a nie moge miec tego samego pracodawcy i tez wyjechac na 20 dni roboczych do polski a potem pracowac u tego samego pracodawcy i w tym samym miejsu
są 3 punkty. jeżeli spełni się jeden z nich i będzie się miało nowy kontrakt do 12 m-cy to można liczyć od początku ulgi.
1. przy zmianie pracodawcy
1a. przy zmianie pracy pierwszej na drugą i powrocie do pierwszej, ale nowa praca(druga) musi trwać minimum 20 dni
2. przy zmianie projektu(np.stanowiska) u tego samego pracodawcy
3. przy tym samym projekcie u tego samego pracodawcy, ale projekt musi być oddalony jest o 8 km

tak więc odpowiedź na twoje pytanie według tych punktów pokazuje, że zmieniłaś pracodawcę na innego. pracowałaś 20 dni u drugiego i wróciłaś do pierwszego. jest więc zachowany punkt 1a.
małe ale!
nie wiem jak to ma się do pracodawcy duńskiego, polskiego i znowu (tego samego)duńskiego.
gdyby to byli duńscy pracodawcy to spełniony jest punkt 1a.

wcześniej napisałem o mojej opinii. proponuje więc na wszelki wypadek po spełnieniu 11 punktów z góry znaleźć nowego pracodawcę duńskiego.
zawsze istnieje możliwość napisania do skat zapytania  i uzyskania odpowiedzi za 300 dek na twoje pytanie.

acha musze miec umowe na czas okreslony ???
tak, do 12 m-cy.

kolega

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Sty 2009, 21:34:01 »

Kolega czyli jak
mam stale miejsce pracy,umowe na stale,miejsce zamieszkania w Dani ,rezydencje w Dani,dom w polsce i staly meldunek to moge sobie odliczac diety czy nie

jeżeli masz stałe miejsce pracy to musisz mieć umowę do 12 m-cy. wtedy będziesz miał ulgi przez pierwsze 12 m-cy od rozpoczęcia u tego pracodawcy pracy.
przy takiej umowie jak masz(bezterminowa)tylko 3 pierwsze m-ce uwzględniasz ulgi.
od polskiego domu zapłacić powinieneś podatek w danii.

Offline Apolonia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Sty 2009, 22:37:23 »
sŁuchajcie dlaczego wy ciągle kombinujecie jak nie zaplacic peŁnego podatku, mieszkacie tu, chcecie korzystać z lekarza, dodatków na dzieci, nie pracującą żone - dostać mieszkanie, dostać doplate do komornego i ciągle tylko jak oszukać system żeby było 8%.
Normalne duny płacą co sie należy i nie ma odwołania od tego. Co sie należy to sie należy ale uważam to za obrzydliwe takie spekulowania jak oszukac. Pracujecie za te same stawki co wasi duńscy koledzy o to walczyły związki zawodowe to jeżeli chcecie tu żyć dobrze i bezproblemowo
to przestańcie kombinować i żyjcie jak ludzie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Sty 2009, 22:37:23 »

Odliczenia od podatku

Zaczęty przez RomekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6729
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2009, 19:32:21
wysłana przez K3
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 21148
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
Rozliczenie podatku 2010 co i jak?

Zaczęty przez dziubasewoDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 8332
Ostatnia wiadomość 04 Mar 2011, 00:07:05
wysłana przez roga
Jaki jest podatek ????(procentowo) w Danii i czy jest wolna kwota od podatku??

Zaczęty przez Tomasz231Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12881
Ostatnia wiadomość 27 Sie 2010, 14:48:05
wysłana przez vred
Pytania o rozliczenie podatku 2009

Zaczęty przez kokiDział Podatki

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 15003
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2010, 13:34:04
wysłana przez andyandy