poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: A-kasse - pytanie szczegółowe  (Przeczytany 174224 razy)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: A-kasse - pytanie szczegółowe
« Odpowiedź #240 dnia: 24 Sie 2013, 20:27:56 »
Ok. więc pracują do końca roku , jeżeli nie znajdą pracy w między czasie , pierwszego dnia bezrobocia (czyli po nowym roku , okres) wypowiedzenia 4-mce , od 01.09.do 31.12) rejestrują się na w/w stronach. Tak mam to rozumieć? Pozdrawiam.
Dokladnie :). Jobcenter i a-kasse.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #241 dnia: 24 Sie 2013, 20:45:15 »
Ok. dzięki , pytali się znajomych i oni twierdzili , że należy zgłosić się od razu po otrzymaniu wypowiedzenia , jako przyszli bezrobotni. Sprawdzenie wypowiedzenia , to rozumiem , lecz nie rozumiałem dlaczego sugerowano im zgłaszanie się we wrześniu do a-kasy , w okresie w którym mimo wszystko cały czas pracują. Ktoś coś słyszał ale nie dopytał , czyli informacje od naszych rodaków....Pozdrawiam.

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #242 dnia: 10 Lut 2015, 12:46:08 »
Witam. Mam pytanie , które mnie nurtuje od kilku miesięcy. A więc , mój kolega pracował półtora roku w firmie , miał umowę na stałe naturalnie. Pod koniec ubiegłego roku firma miała problemy z kontraktami więc rozpoczęła zwolnienia i najpierw zwolniła ok 10 osób w tym mojego kolegę. I teraz , wypowiedzenie dostał 2-tygodniowe i jak sam twierdził powiedziano mu , że jest ok. a wiadomo było , że przysługuje mu 3-miesięczne. Po upłynięciu tego okresu wypowiedzenia zgłosił się do  3f , a-kasy naturalnie i tutaj kolejna niespodzianka , powiedziano mu , że będzie miał 2-miesięczny okres karencji. Powód , w czasie ostatnich miesięcy pracy miał za dużo wypracowanych godzin (pracował ok. 40 godzin tygodniowo w firmie a w weekendy dorabiał sobie w innej pracy , czasami naturalnie). Było dla mnie jasne , żę nie zgadza się okres wypowiedzenia i karencja , która jest w sytuacji kiedy to pracownik sam się zwalnia , na własną prośbę. Tutaj nie ma o tym mowy. Pracownik a-kasy powiedział mu , że powienien odkładać pieniądze z tych nadgodzin i ich to nie interesuje , co będzie przez te 3 miesiące zanim dostanie pierwsze pieniądze. Szczerze to wszystko nie mieści mi się w głowie , co mają dodatkowe zarobki z a-kasą , jasne jest , że nie można płacić więcej niż pełny etat ale co dalej. Trudno mi jest ogarnąć ten temat , jest możliwe , żę to pracodawca dał mu złe wypowiedzenie , możliwe (nie wiedziałem go jeszcze więc trudno mi jest jednoznacznie powiedzieć) ale kolega twierdzi , że z winy pracodawcy. Dajcie jakieś info jeśli macie , w razie pytań piszcie. Pozdrawiam...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #243 dnia: 10 Lut 2015, 13:01:13 »
Z karencja tak jest jak mowia. To znaczy, on nie ma karencji, ale jak powiedziano nadgodziny mogl sobie odlozyc, wiec tyle nadgodzin mu sie odtraca za zasilku, ile w danym roku wypracowal. Dopabuse po ich odliczeniu, zaczna wyplacac zasilek.

Co do okresu wypowiedzenia. Co jest w jego umowie?
Bo tu nie ma jakos konkretnie ustalonych okresow wypowiedzenia w Danii.
Tylko funktionær maja.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #244 dnia: 10 Lut 2015, 16:01:05 »
Szczerze to wszystko nie mieści mi się w głowie , co mają dodatkowe zarobki z a-kasą

Wiele jest rzeczy, ktore nie mieszcza sie w glowie, jezeli do glowy nie wplynely - w tym przypadku jezeli kolega przed podpisaniem umowy o ubezpieczeniu sie w A-kasse nie zapoznal sie na jakich warunkach to ubezpieczenie dziala. To tylko tak dla porzadku dziennego i bez obrazania kogokolwiek. Mnostwo osob kontaktuje mnie w roznych sprawach i oprocz przedlozenia konkretnych pytan, stwierdza natychmiast, ze cos jest nie tak, ze tak nie moze byc, ze co oni sobie mysla itp.

Jest wlasnie tak jak odpowiedziala Jomir. Ja dodam tylko, ze kolega jest ubezpieczony od wymiaru zatrudnienia zgodnie z umowa zbiorowa, a wiec albo ma pelne ubezpieczenie albo deltidsforsikret. Pelne ubezpieczenie to od dochodu za 37 godzin pracy tygodniowo, a pracujac wiecej godzin, godziny te (a wialsciwie uzyskany dochid z tych ekstra godzin) musi wykorzystac przed wkroczeniem w zycie zobowiazan ubezpieczeniowych A-kasse. Takie sa przepisy i dobrze sie zawsze z nimi zpoznac podpisujac umowe, nie tylko z A-kasse.  ;)

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #245 dnia: 10 Lut 2015, 18:12:53 »
Jak mawiał trener Piechniczek „Nie da się drugi raz wykorzystać niewykorzystanej sytuacji”.
jak mawia Roga : `Wiele jest rzeczy, ktore nie mieszcza sie w glowie, jezeli do glowy nie wplynely *
superancja  ;)
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #246 dnia: 10 Lut 2015, 18:16:27 »
roga powinien zostac trenerem naszych
 ;D ;D ;D oczywiscie z szacunkiem
dla rogi naszego Polaka
z krwi i kosci  ;)
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #246 dnia: 10 Lut 2015, 18:16:27 »

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #247 dnia: 11 Lut 2015, 11:04:06 »
Dziękuję Jerzy i Jomir , ale poruszając ten wątek miałem na myśli wytłumaczenie takiej sytuacji trochę w inny sposób. A mianowicie , nie jest tajemnicą , że takie i podobne sytuacje są na porządku dziennym , czyli jedna osoba pracuje na jeden lub więcej etatów , dwoi się i troi gdyż współmałżonek zajmuje się dziećmi lub stale poszukuje pracy. W takiej sytuacji dochody (mimo , że wyższe) nie są dla tej rodziny czymś wyjątkowym tzn. starczają na rachunki i życie bez fajerwerków. Kiedy założymy , że ten współmałżonek dostanie 2-tygodniowe wypowiedzenie z pracy , czyli nie ma szans na odłożenie jakichkolwiek pieniędzy czy zorganizowanie czegokolwiek , tak aby zabezpieczyć siebie i rodzinę. W sytuacji , kiedy a-kasa wypłaci mu pierwsze pieniądze o upływie np. 3-mcy (czyli tak jak mój kolega miał 2 miesiące a dostał fizycznie po trzech , on tak dla uściślenia nie ma rodziny tutaj więc dał sobie radę) co z taką rodziną się dzieje. Czy są pozostawieni sami sobie , czyli "zęby w ścianę" i pożyczają pieniądze na około , czy są w jakikolwiek sposób chronieni , co z nimi się dzieje? Pisałeś Jerzy o umowie z a-kase , naturalnie masz rację , chodź przyznam , że ja zapisując się lata temu dostałem tylko informację o okresie płacenia , godzinach itd. Przeczytam umowę dokładnie ale nie oszukujmy się 80% naszych rodaków nie zna języka i jest dla nich jasne i oczywiste to , że kiedy spełnią warunki (te podstawowe w a-kase) to dostaną pomoc i reszcie się nie mówi. Wy jesteście nieliczną elitą , która z racji posiadanej wiedzy poprzez "wykonywaną pracę" , znajomości języka czujecie się jak ryba w wodzi . reszta to ludzie we mgle , zabiegani , zapracowani , zestresowani. Zależy mi na konkretach , czyli ktoś kto przeczyta ten wątek od razu będzie wiedział w jakiej jest lub będzie sytuacji , tak aby nie zaśmiecać forum , czyli same konkrety. W kilku zdaniach lub punktach , tak jak lubię , same konkrety. Dziękuję Wam i pozdrawiam-czysio.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #248 dnia: 11 Lut 2015, 11:14:51 »
No, niestety przepisy sa jakie sa. My mamy z mezem mala firme oprcz naszej glowniej pracy, i gdy maz stracil prace, musial dokladnie opisac ile godzin poswiecal na nasza firemke, i te godziny zostaly mu odliczone z A-kasse, tzn. opozniono wyplate bodajze o miesiac. W rezultacie maz nie skorzystal ani z A-kasse, ani z Lønsikring, bo w miedzyczasie prace znalazl. Po 17 latach oplacania skladek otrzymal 90 koron A-kasse. Ale jak to sie tu mawia: "det er jo sådan".

A-kasse, to forma ubezpieczenia. Ubezpiecza Twoja prace, a nie prace dodatkowa - tak w rozumieniu prawnym.
Zawsze mozna doubezpieczyc sobie swoja A-kasse, jezeli faktycznie zarobki miesieczne sa duzo wyzsze, od zasilku. Ale zawsze pod uwage bedzie brana faktyczne pieniadze. To sie nazywa lønsikring. Aczkolwiek lønsikring jest rowniez powiazane z A-kassa i wyplata rusza na tych samych warunkach.

Niestety kolega nic od nikogo nie dostanie. Bo nie moze spytac o kontanthjælp, bo przynalezy w koncu do A-kasse.
Jedyny pomysl jaki mi przychodzi, jezeli faktycznie nie ma ani grosza, to udac sie do kommunne i poprosic o POZYCZKE losowa. Moze akurat trafi sie na kogos, kto zrozumie sytuacje. Bedzie to jednorazowa, zwrotna zapomoga.

Malzonka moze tez ewentualnie sprobowac otrzymac kontanthjælp. O ile sie orientuje wycofano ten najnowszy przepis.

A w swietle dunskiej kultury i mentalnosci, niepracujacy malzonek to luksus i wybor. Skoro ktos decyduje sie na pozostanie w domu, to znaczy, ze go na to stac. Zdrowi psychicznie i fizycznie Dunczycy pracuja, a dzieci chodza do zlobkow, przedszkoli i szkol. Dlatego nie ma zadnych przepisow zabezpieczajacych.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #249 dnia: 11 Lut 2015, 12:07:04 »
Odnosnie wypowiedzenia, kolega moze sie zwrocic do zwiazkow i wyjasnic czy bylo prawidlowe, wszystko zalezy od umowy zbiorowej jakiej podlega, ja po trzech latach pracy mam 45 dni wypowiedzenia.

Moze nie jest dokladnie na temat co powiem teraz, ale podobnie jest z folkepension.
Ci ktorzy maja prywatna emeryture, dostaja mniej z folkepension i nikt nie ma o to pretensji.  ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2015, 12:19:14 wysłana przez faja »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #250 dnia: 11 Lut 2015, 18:18:16 »
Rogo , zgodnie z zyczeniem odcielam Cie,. Temat nowego watku: "Folkepension a prywatna emerytura i oszczednosci".

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #251 dnia: 11 Lut 2015, 19:28:34 »
Rogo , zgodnie z zyczeniem odcielam Cie,. Temat nowego watku: "Folkepension a prywatna emerytura i oszczednosci".

Super!

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #252 dnia: 12 Lut 2015, 16:43:01 »
I o to właśnie mi chodziło , czyli rodzina może liczyć tylko na siebie. Dziękuję i pozdrawiam. Wątek wyjaśniony.

Offline kredyt88

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #253 dnia: 04 Mar 2015, 15:31:35 »
Witam.
Mam pytanie odnośnie A-Kassy. Dostałem wypowiedzenie 4 miesięczne. Kończę pracę z dniem 2 lipca. Płacę a-kasse około 3 lata więc dawno temu wypracowałem godziny. Tutaj męczy mnie jedno pytanie. Mam zaplanowane wakacje właśnie od początku lipca. Jeśli do a-kassy (3f) zgłoszę się dopabuse na początku sierpnia ( po urlopie) to nie będzie żadnych problemów z racji, że nie zgłosiłem się odrazu 2 lipca? Oczywiście nie liczę ,że dostane kase za lipiec z a-kasy.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #254 dnia: 04 Mar 2015, 21:03:03 »
Musisz sie zglosic i jak najszybciej zarejestrowac sie w Jobcenter, zaraz po opstatnim dniu zatrudnienia. A-kasse nie wyplaca zapomogi bez rejestracji w Jobcenter. Rejestracja w Jobcenter oznacza ze nadal przynalezysz do dunskiego rynku pracy i jestes w poszukiwaniou zatrudnienia, spelniajac miedzy innymi wymagania dot. "aktivering". W Jobcenter wszystko ci wyjasnia, rowniez ustalisz kiedy masz urlop itp. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #254 dnia: 04 Mar 2015, 21:03:03 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7297
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15