poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Przyszło mi pismo ze skata dotyczące roku 2007. O co chodzi? Co z tym zrobić?  (Przeczytany 9912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krzysiek - pomocy !!!

• Gość
Przyszło mi pismo ze skata i nie wiem co z nim mam zrobić.
To już kolejne podobne.
Mam zrobione skany więc bardzo proszę o zgłoszenie chęci pomocy :) to prześlę na maila.
Mój mail to: piderek@poczta.fm
Jeszcze raz proszę o zainteresowanie się moim problemem  i słanie do mnie maili żebym mógł odpisać i przesłać skany.

To tylko 3 strony ale ja w ząb nie rozumiem duńskiego??

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
Jesli to rok 2007 to byc moze sytuacje jest podobna jak u pana Mariuszamariusza
(indkaldelse af materiale
til behandlingen af din opgørelse af skat for indkomståret 2007 beder vi dig inden den 28 januar 2009 sende følgende:
-redegørelse, specifikation og dokumentation for foretagne fradrag vedrørende øvrige lønmodtagerudgifter kr. 196.080
    -opgørelse over fradragets beregning
-redegørelse og dokumentation for det foretagne fradrag for befordring mellem hjem og arbejde , herunder oplysning om:
    - tjenestestedets beliggenhed / mødesteder
   -afstand mellem hjem og arbejdsplads
    -antal arbejdsdage, efter syge - ferie-og fridage er fratrukket
     -opgørelse over fradragets beregning
Husk at skrive personnummer på materialet
Hvis du ønsker at afleveere materialet personligt , beder vi dig ringe og aftale en tid inden.

i przetlumaczone zostalo jako:
Wzywa sie  o dostarczenie materialow do zbadania twojego oswiadczenia podatkowego za rok 2007. Do 28.01.09, prosze dostarczyc nastepujace dokumenty:
 -specyfikacje i dokumentacje na fradral (odpis) dotyczace wydatkow w wysokosci 196.080 koron   
 -Oswiadczenie na wyliczenie fradralu (odpisu)
-Oswiadczenie i dokumentacje na odpis dojazdow pomiedzy m. zamieszkania a praca, w tym informacje o:
-Polozenie miejsca pracy / miejsca spotkan
- odleglosc miedzy m. Zamieszkania a miejscem pracy
- liczba dni pracy, po odliczeniu dni chorobowych, urlopowych i dni wolnych (swiat).
-oswiadczenie na wyliczenia fradralu (odpisu)
-Pamietaj o napisaniu (Personnummer) – peselu – (dunskiego) na przeslanych materialach (dokmentach)
 -Jezeli zyczysz sobie dostarczyc je osobiscie, prosze o telefoniczne zarezerwowanie=

cwsm111

• Gość
Ja  miałem taką kontrole pół roku temu nic przyjemnego i naprawde nic dobrego z tego nie wyniknie.
ps "Mała"prosze o kontakt mój mai to cwsm111@gmail.com

Hillerod

• Gość
Ja  miałem taką kontrole pół roku temu nic przyjemnego i naprawde nic dobrego z tego nie wyniknie.
ps "Mała"prosze o kontakt mój mai to cwsm111@gmail.com
Czy moglbys napisac cos wiecej o tej kontroli?
O jakie konkretnie papierki chodzi?
Czy to oznacza (-specyfikacje i dokumentacje na fradral (odpis) dotyczace wydatkow) czy to znaczy ze musze zbierac wszystkie paragony z marketow , bilety lotnicze,bilet na pociag itd??????????????????????

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
Tak.
Mysle, ze pan Misio_99 bedzie bardziej kompetenty w temacie, ale skoro Urzad Skarbowy ma prawo kontroli dokumentow/zeznan do 5 lat wstecz, to dosc naturalne jest, ze podatnik zachowuje dokumenty itp przez podobny okres.
O ile pamietam, kiedys TP S.A. miala zasade, ze w razie reklamacji rachunku zadala wykazu rachunkow do 7 lat wstecz.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Przegieliście pałę brzydko mówiąc z odpisami i SKAT się zainteresował. 190 tysięcy koron odpisu tak jak mariuszmariusz to po prostu przegięcie np. przy 250-300tys. przychodu. No ale cóż polak potrafi???!!! I potem opinia leci, bo Polak to taki i taki. Ludzie zastanówcie się, wcale mi Was nie jest żal. Po prostu oddacie kasę a jak chcecie zabawić tu dłużej to SKAT i inne instytucje już będą miały na Was oko. Pozdro i powodzenia w tłumaczeniu się.

Klingon

• Gość
Z tego co wiem to trzeba udokumentowac:
- koszty wyzywienia jezeli nadal chce miec sie ulge pracujac na tym samym tymczasowym miejscu pracy powyzej 12 miesiecy. Pracujac ponizej 12 miesiecy i obliczajac wedlug ryczaltu nie trzeba dokumentowac.
- przejazdy przez mosty (Storebæltsbro i Øresundsbro)

poloniainfo.dk

Offline mariuszmariusz

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Koszty wyżywienia (Udgifter til kost)
Ulgę według ryczałtu za wyżywienie (429 kr. na dobę) możesz otrzymać przez pierwsze 12 miesięcy, potem tylko za udokumentowane, faktyczne koszty, i tylko jeżeli w dalszym ciągu masz tymczasowe miejsce pracy. 12-miesięczny-okres zaczyna się od początku w przypadku zmiany na nowe tymczasowe miejsce pracy.

Koszty noclegu (Udgifter til logi)
Ryczałt za nocleg wynosi 184 kr. na dobę. Ulgę możesz otrzymać dopóki twoje miejsce pracy jest tymczasowe (prawdopodobnie do 2 lat).

Czegos tu nie rozumiem -z powyzszych notatek wynika ze za rok 2007  przysluguje mi ulga 613koron na dobe ,przebywajac w Danii w 2007 r okolo 320 dni daje wlasnie tą kwote 190 tysiecy
prosze o wyjasnienie mi tego

Klingon

• Gość
Rozumiem ze odliczyles dni ktore nie byles w Danii (urlop itp) i odjales 5.200 kr.
Wtedy tak obliczalo sie ulge ale w nastepnym roku wprowadzono
"Swiadczenie nie przysluguje za dni wolne, które mogles(-as) spedzic w miejscu stalego zamieszkania w Twoim kraju."
(zobacz http://www.skat.dk/display.aspx?oId=1717919&vId=201861&indhold=1).
Za 2007 rok trzymalbym sie tej starej metody bo taka informacje otrzymywalo sie dzwoniac wtedy do SKATu. Poza tym nie jest dla mnie jasne co znaczy dni ktore mogles byc w domu - moge spedzic weekend w domu jezeli mieszkam 1000 km od domu? Moim zdaniem nie ale tu dano mozliwosc interpretacji SKATowi (w przeciwnym wypadku byloby napisane ze ulga nie przysluguje w weekendy). W SKAT powiedziano mi rowniez ze to nie dotyczy kosztow noclegu, ktore w dalszym ciagu ponosisz, ale osoba z ktora rozmawialem byla niezdecydowana (pierwszy raz slyszala o tej nowej regule).

Tobie przysluguje rowniez ulga za przejazdy do domu w Polsce.

mirekkph

• Gość
Czyli jezeli Grzes byl teoretycznie co weekend w domu w polsce to skat zwracal mu kase za km ,a teraz chce na to pokwitowania

A  mariuszmariusz nalezy sie ulga za diety jesli byl w dani za kazdy dzien a skoro bylo ich tyle to tyle pieniedzy mu skat musi oddac

To sa bardzo duze kwoty, jak to wyglada

Klingom napisalse ze po 12 miesiacach mozna zachowac zachowac ulge  tymczasowe miejsce pracy jak to intrerpretuje Skat.

Klingon

• Gość
Pamiętasz Klingon jak o tym rozmawialiśmy z rok temu... właśnie wtedy byłem w SKAT i pytałem się o to...
Pamietam i tez wtedy dzwonilem do SKATu i podano mi stara metode obliczenia ulgi. Na pytanie jak rozumiec "ze mogles byc w domu" pani w SKAT znalazla ta strone i powiedziala ze pierwszy raz to widzi i ze trzeba oczywiscie stosowac sie do ostatnich informacji ze SKATu.
Mariusz musi pokazac jak wyliczyl 196 tys. i dlatego musi uzyc stara metode i ewt. moze smialo powiedziec, ze informacje o takim sposobie wyliczenia otrzymal ze SKATu. SKAT potem moze obliczyc po swojemu i obnizyc ulge.

Klingom napisalse ze po 12 miesiacach mozna zachowac ulge  tymczasowe miejsce pracy jak to intrerpretuje Skat.
Pisze o tym w pomocy do wypelnienia PITu - tu jest tlumaczenie:
http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Felt449.html
Czyli teoretycznie takze 2 letni kontrakt SKAT moze uznac jako tymczasowe miejsce pracy ale nie wiem jak jest w praktyce.
Przez caly okres mozna otrzymac ulge za koszty noclegu i przez pierwszy rok ulge za koszty wyzwienia wedlug rachunkow lub ryczaltu, potem wylacznie wedlug rachunkow.

mirekkph

• Gość
Ale przy ukladzie
1 praca 3 miesiace posrednik umowa na stale (zmienne miejsce pracy )
potem
kontrakt na 9 miesiecy umowa te sama firma i te samo miejsce
po  9 miesiacach kontrakt na czas nieokreslony te samo miejsce pracy
ulga zostaje 42900 na rok ,dojazdy do pracy powyzej 24 km
a czy a kassa ,zwiazki i oplacenie dodatkowej emerytury skat wezmie przy odlczaniu ulgi

Klingon

• Gość
Drugi kontrakt wyglada ze byl zrobiony wylacznie ze wzgledu na ulge. Zapytaj w SKAT.
Zwroc uwage, ze  aby miejsce pracy zostalo uznane za tymczasowe to nie mozesz miec mozliwosc nocowania w domu - to nie jest to samo co zmienne miejsca pracy.
Sam musisz obliczyc dojazdy do pracy. Wszystkie inne ulgi (osobista kwota wolna, zwiazki, a-kasa, wplaty na emeryture) sa obliczane automatczynie i widoczne na rozliczeniu rocznym.

mirekkph

• Gość
przepraszam za moja pomylke
Ale przy ukladzie
1 praca 3 miesiace posrednik umowa na stale (zmienne miejsce pracy )
potem
kontrakt na 9 miesiecy umowa nowa  2 firma i te samo miejsce
po  9 miesiacach kontrakt na czas nieokreslony te samo miejsce pracy i ta  sama 2 firma
ulga zostaje 42900 na rok ,dojazdy do pracy powyzej 24 km
a czy a kassa ,zwiazki i oplacenie dodatkowej emerytury skat wezmie przy odlczaniu ulgi

Klingon

• Gość
Wyglada lepiej ale kontrakt na czas okreslony gdzie jest mozliwosc przedluzenia nie jest traktowany jako tymczasowe miejsce pracy. Nie mowie ze tak jest w twoim przypadku - jezeli na twoim kontrakcie nie pisalo ze jest mozliwosc przedluzenia to drugi kontrakt powinien byc uznany jako tymczasowe miejsce pracy - tak mysle.

poloniainfo.dk

Agencja Pośrednictwa Pracy CROCO DIM - wie ktoś coś o tym?

Zaczęty przez skowronDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 19582
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 09:23:01
wysłana przez kingamagda
co wy o tym myslicie?

Zaczęty przez neletopDział Odense

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 12024
Ostatnia wiadomość 31 Mar 2009, 17:14:35
wysłana przez janusz Odense
Jak sie odnalezc w tym miescie?

Zaczęty przez HerlevDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5209
Ostatnia wiadomość 05 Lis 2009, 15:15:05
wysłana przez RybkaWillego
Czy warto zaryzykować z tym pracodawcą? MAREMA (PL) - Hoved Rent (DK)

Zaczęty przez elbaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10675
Ostatnia wiadomość 23 Kwi 2008, 23:40:42
wysłana przez andrzej1
czy wielu polakow jest w tym regionie?

Zaczęty przez tygrys3000Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 64
Wyświetleń: 38257
Ostatnia wiadomość 16 Mar 2010, 18:31:27
wysłana przez czysio