Ogólne > Podatki

*8 proc podatku a zameldowanie i szkoła.........

<< < (3/4) > >>

azilque:
Witam serdecznie,

Mieszkam w Danii od sierpnia zeszego roku, ale do tej pory wyłącznie uczyłam się (hojskole). Od stycznia zaczęłam pracę, równocześnie kontynuując naukę w tej samej hojskole. Mam umowę o pracę od 04.01. do 20.06.09. Na początku lipca z Danii wyjadę i raczej nie mam zamiaru więcej tu wracać :)
Moje pytanie dotyczy odpisu delegacyjnego. W TaslSlev rubryka 449 - Øvrige lønmodtagerudgifter dotyczy:

Fradrag for dobbelt husførelse. Fradraget gives kun mod dokumentation.
Indkøb af nødvendig faglitteratur for at kunne varetage sit arbejde
Flytteudgifter til flytning af nøvendigt bohave

(Det er dog kun den del af udgifterne, der overstiger en bundgrænse på 5.500.kr i 2009 og 5.400 kr. i 2008, der kan fratrækkes.)

Czy to znaczy (jeśli dobrze zrozumiałam), że nie ma już ulgi ze względu na stałe zameldowanie w Polsce?
A jeśli jest, to gdzie mogę znaleźć stawki ulg na koszty wyżywnienia i noclegów za ten rok i czy zaświadczenie o zameldowaniu w Polsce należy SKATowi przedstawić osobiście?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
Marta

felis:
Witam

Jak wy to chcecie zrobić. Mieszkać, uczyć się oraz pracować w Danii oraz jednocześnie płacić 8% podatku ??

Do Pani o ksywie Jonka // Będzie pani bezwzględnie płacić 38%. Pani rezydencja (oraz męża) jest teraz w Danii. Proszę postarać się o pieniądze na dzieci. pozd.

lilia:
Jonka, oczywiście, że 38%. Jak sobie wyobrażasz,żeby mąż płacił 38 ,a Ty 8%  :???o

thomas2113:
Witam wszystkich ja od zeszlego roku mieszkam i pracuje w Danii.Podjęłem prace przez agencje na 3 miesiące na 8% podatku póżniej bezposrednio przeszlem na kontrakt duński i płace niestety 38% i 8% podatku tak jak duńczyk gdyż otrzymalem umowe na stałe.Mieszkam tu teraz z żoną i dzieckiem i jest jak jest ważne że jestesmy razem a 8% nigdy niepokryje ewentualnych kosztów leczeń,i dajcie sobie spokój z tym 8% podatkiem gdyż mój kolega w tym momencie musi wracać do polski gdyż wykorzystal całą ulge i zarabia teraz śrubki

Beata03:
.....hm...odpowiadacie jak pani z tutejszego  Skatu:))))) to zart...

.oczywiscie , ze nie mozna miec wszystkiego...
Martwie się tylko zebym płacac tu 46 faktycznego podatku,  nie musiala rozliczac tych dochodow  w PL> A jezeli bede musiala  - i po zsumowaniu( kumulacji ) kwot  dochodow i podatkow zapłaconych wyjdzie mi zwrot???  To dostane zwrot w Pl???

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej