poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie skatu bez meldunku w polsce  (Przeczytany 3018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mazia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
rozliczenie skatu bez meldunku w polsce
« dnia: 04 Lut 2009, 00:41:07 »
witam
w 2007 roku pracowałam w Danni sezonowo ok 8 miwsiecy.Zatrudnina byłam przez polska agencje,ktora zajmowała sie rowniez moja karta podatkowa.Dostalam frikort i prakycznie nie został odprowadzany podatek do SKATU.Niedawno przyszła mi informacja ze Skatu ze mam im zwrocic 30.000 koron.Firama u ktorej byłam zatrudniona juz nie istnieje,poiewaz upadła z powodu problemow podatkowych. w tamtym okresie gdy pracowałam w Danii nie miałam stałego zameldowania w Polsce.Czy w takim wypadku przysługuja mi ulgi podatkowe ktore moge odliczyc???Co moge zrobic w takiej sytuacji??Czy w SKACIE nie został popełniony blad skoro nie miałam zameldowania w Polsce i dostałam taka karte podatkowa??Faktem jest ,ze  zarabiałam grosze bo prawie wszytkie pieniadze zgarniała agencja.Ja dostawałm 60koron na h w umowie mam 105 koron.Był to moj pierwszy przyjazd do Dani wiec nie miałam zielonego pojecia o sprawach podatkowych w Dani i na jakich zasadach to sie odbywa.Poskiej agencji płaciłam rowniez za wszytkie formalosci tz za załatwienie karty podatkowej,rozliczenia miesieczne,melduek oraz załatwienie pozwolenie i prace na pobyt.
Prosze o pomoc,bo nie wiem co mam w tej sytułacji robic.

Klingon

• Gość
Odp: rozliczenie skatu bez meldunku w polsce
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lut 2009, 18:20:15 »
Aby otrzymac ulge za koszyt wyzywienie i noclegu, odleglosc miedzy domem i miejscem pracy musi byc tak duza  ze nie ma sie mozliwosc nocowania w domu. Jezeli nie mialas zameldowania w Polsce to mieszkalas tutaj i nocowalas w "domu".
To czy SKAT popelnil "blad" nie ma znaczenia - to byla tylko zaliczka na podatek. Na karcie podatkowej mozna podac rozne ulgi ale jezeli nie nalezaly sie to przy rozliczniu rocznym trzeba bedzie je zwrocic.

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lut 2009, 18:58:59 »
 Jezeli  mialas 105 /h  koron  w  umowie  to od  tej  kwoty  powinien  zostac  odprowadzony podatek . Za przekazywanie   zaliczek na podatek  jest  odpowiedzialny pracodawca  a nie  pracobiorca . Podejrzewam  ze  firma pobrala zaliczki na podatki  i  po  prostu sie  zwinela . Znowu jacys  zlodzieje  Made  in  Poland .  :'(

Offline mazia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lut 2009, 00:07:13 »
Dzieki za opowiedz!!!!!!
Czyli wynika z tego,ze musze zaplacic ten podatek. Superrrrrr dosc, że zarabiałam grosze to jeszcze musze dotego dopłacic!!!!!!! Wziasc tylko zyletke i sie pochalastac!!!!!!
to była firma Consulting, ktora juz 2 razy ogłaszala upadłosc i otwierała firme pod nowa nazwa!!!!!!!!Mam nadzieje ze wkoncu ktos dopierze sie do nich!!!!!!!!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lut 2009, 00:07:13 »

uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14210
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12113
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
wybory w polsce koresponencyjnie

Zaczęty przez robert73Dział Hydepark

Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 48855
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2011, 16:26:23
wysłana przez Bluszcz
Praca w Danii choroba w Polsce !!!!!

Zaczęty przez innaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16115
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2011, 12:39:24
wysłana przez @ae@
Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10980
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k