Ogólne > Podatki

Rozliczenie podatku

<< < (2/4) > >>

anika_nova:
Prosze mi wyjasnic, czym roznia sie pozycje pierwsza od drugiej w zestawieniu ponizej. Reszte informacji rozumiem. Mam te sumy podane na TastSelv w informacjach o osiagnietych dochodach w 2008 r.

Pierwsza to chyba dochod brutto a druga, to dochod(??) plus skladka na rynek pracy? Sąkd takie rożnice?

Bruttoindkomst: 211.191,89 DKK     
A-indk. med AM-bidrag: 394.324,78 DKK
Angivet A-skat: 123.091,00 DKK     
AM-bidrag: 31.543,00 DKK     
ATP-bidrag: 1.707,30 DKK     
Fri telefon: 1.750,00 DKK

Klingon:
Dziwnie to wyglada.

A-indkomst - to np. wynagrodzenie ze stosunku pracy, zasilek dla bezrobotnych, emerytury, ..

dlatego niewiem jak moze byc wiekszy od bruttoindkomst. Chyba bruttoindkomst jest zle podany. ???

anika_nova:
Dokladnie, tez mi sie wydaje, ze to dziwne. Niestety nie znam dunskiego na tyle aby sobie o tym doczytac.
Moze pomoca beda kopie informacji z innych pol z TastSelv. Teraz jestem juz od kilku miesiecy w Polsce i moge tylko patrzec na te cyferki i starac sie zlozyc to w calosc.

Te dwie kwoty z pierwszego postu wytluscilam.
Moze to cos pomoze. Swoja droga gratuluje zaciecia. Jest juz pozno a Pan dalej na posterunku.

Pozdrawiam.

Oplysningssedler

08 Ansat periode 1/1-2008 - 31/7-2008     
13 A-indkomst, hvoraf der skal betales AM-bidrag
     (Kan normalt henføres til selvangivelsens rubrik 11)        210.618    
14 A-indkomst, hvoraf der ikke skal betales AM-bidrag
     (Kan normalt henføres til selvangivelsens rubrik 16)                  0   
15 Indeholdt A-skat                                                         63.134   
16 Indeholdt arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag)  16.847   
46 ATP-bidrag                                                                   1.707   
54 Værdi af fri telefon
     (Kan normalt henføres til selvangivelsens rubrik 15)            1.750   
- Produktionsenhedsnummer (arbejdssted)  1012499295   
- Timeantal  1120
--------------------------------------------------------------------------------------------
Forskuds og selvangivne oplysninger m.v.   
Vejledning   

Personlig indkomst
Rubriknr - Selvangivelse                         Sidste år      Forskud  Selvangivet   Konteret   
- Løn m.v.                                                            186.300     
11 Lønindkomst, fri bil m.v.                  314.661 (3)                                  394.320    
15 Indk. privat dagpleje, hushjælp m.v.                                                        1.750   
16 Pensioner, dagpenge, stipendier m.v.   1.456 (3)     

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poniewaz moja firma oglosila upadlosc w sierpniu, dostalam jeszcze z LG wg. rozliczenia ponizej.

A-indk. med AM-bidrag: 183.702,00 DKK     
Angivet A-skat: 59.957,00 DKK     
AM-bidrag: 14.696,00 DKK

Klingon:
Roczny dochod ze skladka na rynek pracy: 210.618  + 183.702 = 394.320
Skladka na rynek pracy 8 %
Zaliczka na podatek: 63.134  + 59.957

Pozdrawiam

PS. Ten "Pan" ukul mnie w oczy. :)

a:
Bumi, masz jakis problem z czytaniem ze zrozumieniem?:)
Napisalam wyraznie, ze urzedy skarbowe w Polsce nikogo nie rozliczaja. Bo nie rozliczaja.
W Polsce rozliczenie podatkowe to obowiazek podatnika, urzad skarbowy palcem w bucie nawet nie kiwa w tym wzgledzie.
To podatnik deklaruje dochody, zaliczki na podatek, ewentualne odliczenia od dochodu czy od podatku. Urzad skarbowy jedynie sprawdza poprawnosc wyliczen, ewentualna zgodnosc z posiadana dokumentacja na temat danego podatnika (np.PIT-11). No i co najwazniejsze, urzad skarbowy w kazdej chwili (przez okres 5 lat od roku w ktorym sie podatek rozliczal) moze zazadac od podatnika pelnej dokumentacji dotyczacej konkretnego rozliczenia rocznego, aby je ZWERYFIKOWAC.
Nie nazwalabym takiej sytuacji rajem.
Bo urzedy skarbowe bardzo rzadko sluza rada czy chocby wskazowkami dotyczacymi szczegolow rozliczenia. Tym zajmuja sie w Polsce biura rachunkowe. Natomiast w SKAT mozesz uzyskac pelna pomoc. Wiem, bo sama z niej korzystalam.
Ponadto SKAT faktycznie dokonuje wstepnego rozliczenia - dostajesz przeciez takie rozliczenie poczta, czyz nie? W Polsce widziales cos takiego?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej