poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: pomoc kulinarna  (Przeczytany 4486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marzenna5

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 31
  • Reputacja: +0/-0
pomoc kulinarna
« dnia: 13 Lut 2009, 15:07:00 »
Witam, pytanie. Czy ktoś może wie, czy w Danii można kupić coś takiego jak zaczyn albo zakwas do chleba. Marzy mi się upieczenie polskiego chlebka,ale do tego właśnie potrzebny jest ten produkt - same drożdże nie wystarczają. Pozdrawiam

zakwas

  • Gość
Odp: pomoc kulinarna
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lut 2009, 16:24:36 »
Składniki i przybory

Mąka żytnia razowa (ja użyłem nr 2000)
przegotowana woda
co najmniej litrowy słoik lub podobne naczynie (przezroczystość jest wskazana jeśli chcemy obserwować powstawanie i rośnięcie zakwasu)
gęsta gaza lub ściereczka i gumka recepturka do zakrycia naczynia
przyda się też termometr do zmierzenia temperatury wody. Jeśli nie mamy termometru trzeba działać "na czuja"
przydatna też będzie waga kuchenna lub naczynie do odmierzania ilości mąki.
A teraz przepis jak zrobić zakwas na chleb

Krok 1. Mieszamy dokładnie w słoiku 100g mąki i 100ml (100 gram) wody o temperaturze około 40 stopni celsjusza. Słoik przykrywamy gazą, zawiązujemy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 48 godzin. Uwaga: woda nie może mieć więcej niż 40 stopni. Najlepiej jeśli będzie miała trzydzieści kilka stopni.

Krok 2. Po 48 godzinach zakwas powinien urosnąć i zacząć 'bąbelkować'. Dodajemy do niego 60 gram mąki i 60 gram (mililitrów) wody (temperatura jak poprzednio), mieszamy i ponownie odstawiamy, tym razem na 24 godziny.

Krok 3. Do naszego zakwasu dodajemy 120 gram mąki + 120 mililitrów wody o temperaturze jak w dwóch poprzednich krokach, mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni.

Po pięciu dniach otrzymujemy gotowy zakwas chlebowy (około 600 gram), z którego możemy już upiec nasz pierwszy chleb.

Z takiego zakwasu część, 3 łyżki, odkładamy do plastikowego szczelnie zamykanego pojemnika, odkładamy go do lodówki, w której może sobie leżeć do dwóch tygodni. To będzie zaczyn do następnych, szybciej już produkowanych, zakwasów. Resztę możemy użyć do upieczenia chleba

Offline Apolonia

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 47
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: pomoc kulinarna
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lut 2009, 17:24:29 »
To o tym zakwasie jest genialne a powiedz co do tego ciasta na chleb sie jeszcze dodaje, i moze wiesz jak zrobic zakwas na zurek. Dzieki

Offline marzenna5

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 31
  • Reputacja: +0/-0
Odp: pomoc kulinarna
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lut 2009, 21:23:31 »
dzięki za pomoc
A numer podany przy mące oznacza, że mam kabusewać się tym przy zakupie?

gosc

  • Gość
Odp: pomoc kulinarna
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lut 2009, 23:07:35 »
Przepis na zakwas juz jest, super. Na jego bazie wielokrotnie pieklam razowiec czyli rugbrød. Chetnie upieklabym chlebek po polsku...ale nie wiem jak. Czy ktos wie, co z czym pomieszac, zeby wyszedl produkt jak z polskiej piekarni ??

poloniainfo.dk

Odp: pomoc kulinarna
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lut 2009, 23:07:35 »

 

C.V po angielsku prosze o pomoc

Zaczęty przez nutka1984Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9210
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2012, 13:17:19
wysłana przez galernik
Pomoc

Zaczęty przez nata2hkaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7267
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2008, 08:54:54
wysłana przez Klingon
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11585
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
dokument z A-kassa po urlopie porosze o pomoc

Zaczęty przez jarek23Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7750
Ostatnia wiadomość 26 Kwi 2010, 17:59:17
wysłana przez roga
proszę o pomoc

Zaczęty przez goścDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8203
Ostatnia wiadomość 17 Wrz 2008, 16:29:23
wysłana przez Jomir