Ogólne > Edukacja

studia a praca

<< < (5/7) > >>

mala_z_Aarhus:
Moze czas napisac do su.dk?
W koncu zadne z nas tam nie pracuje. Albo skoro jest pan w Danii przejsc sie do Studievalg.

su:

--- Cytat: mala_z_Aarhus w 11 Mar 2009, 22:28:00 ---Moze czas napisac do su.dk?

--- Koniec cytatu ---

a czy mogłabyś napisać?
ci z wątka ferie penge się cieszą(zapewne), że napisałaś w ich imieniu do atp.
 ;)

Jomir:
A w jakim jezyku Ty chcesz studiowac jezeli o pisanie listu Mala prosisz????

Po drugie, wiele sytuacji jest rozpatrywanych indywidualnie, na konkretnych przykladach, wiec takie pisanie nie ma sensu.

Po trzecie tu masz  przepis, wsytarczylo nieco poszukac, a nie na gotowe czekac.
W przepisie nie ma mowy o godzinach, ale sa za to inne warunki.

You are working or have been working in Denmark
You can be given equal status if you:

- are a citizen of the EU or the EEA and are a worker or a self-employed trader in Denmark.
 - are a citizen of the EU or the EEA and have been a worker or a self-employed trader in Denmark. There must be a content-related and time-related connection between your work in Denmark and the study programme.
- are a citizen of the EU or the EEA and have been a worker or a self-employed trader in Denmark, but due to health matters or structural conditions on the labour market need retraining as a consequence of involuntary unemployment.

Pisanie prac i wypozczanie ksiazek na studiach, tez zamierzasz komus zlecac???

su:

--- Cytat: Mirra w 12 Mar 2009, 17:52:47 ---
Po trzecie tu masz  przepis, wsytarczylo nieco poszukac, a nie na gotowe czekac.
W przepisie nie ma mowy o godzinach, ale sa za to inne warunki.

--- Koniec cytatu ---

właśnie szukałem i znalazłem inne info jakie podawałaś(podawaliście), ze trzeba pracować 2 lata i min. 30 godzin itd.....

--- Cytat: Mirra w 12 Mar 2009, 17:52:47 ---You are working or have been working in Denmark
You can be given equal status if you:

- are a citizen of the EU or the EEA and are a worker or a self-employed trader in Denmark.
 - are a citizen of the EU or the EEA and have been a worker or a self-employed trader in Denmark. There must be a content-related and time-related connection between your work in Denmark and the study programme.
- are a citizen of the EU or the EEA and have been a worker or a self-employed trader in Denmark, but due to health matters or structural conditions on the labour market need retraining as a consequence of involuntary unemployment.

--- Koniec cytatu ---
chciałem te powyższe 2 godziny itd... sprostować i odesłałem do linka, w którym jest zamieszczony przepis podany u góry po angielsku. tu nie znalazłem nic na temat 2 lat itd....
niemniej jednak starałem się zasięgnąć porady, czy dobrze rozumiem i interpretuję, że wystarczy pracować w danii i być członkiem unii, aby otrzymać su.
czy teraz udowadniasz mi i innym oraz sobie, że można starać się o su (będąc członkiem unii) spełniając inne wymogi jak podawane w paru punktach z wiki dania(poloniainfo.dk)?

(
--- Cytat: Mirra w 10 Mar 2009, 23:21:21 ---W ramach zrownania w prawach studentow z UE i dusnkich, SU przysluguje czlonkom UE w nastepujacych sytuacjach:
1. dzieciom, ktore przyjedchaly do Danii przed ukonczeniem 20 roku zycia. Rodzice wciaz zamieszkuja w Danii i maja tu staly pobyt.
2. malzonom obywateli dusnkich.
3. Pracowalaes w Danii przez 2 lata, minimum 30 godz. tygodniowo. Au pair nie liczy sie, jest tez kilka warunkow.
4. masz staly pobyt w Danii
5. pochodzisz ze strefy Schlezwig
6. spelniasz warunki dotyczace integracji w Danii.

To w wielkim skrocie wyciag z informacji dotyczacych SU dla osob z UE, przetlumaczone ze strony SU.

Na przyszlosc zalecam czytanie u zrodel, bowiem rozne smieszne broszury podaja rozne smieszne informacje.

--- Koniec cytatu ---

Tula:
Wiki ma to do siebie, ze kazdy ja moze redagowac ;). Jesli Ty tego nie zrobisz, obiecuje przysiasc, poczytac i poprawic haslo w weekend.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej