Ogólne > Edukacja

studia a praca

<< < (6/7) > >>

Jomir:
Wczytaj sie w to zdanie, nie ma tam dokladnie o ilosci godzin i lat, ale jest to sformulowane inaczej:

There must be a content-related and time-related connection between your work in Denmark and the study programme.

Tam jest odpowiedz na Twoje pytanie, bardzo prosta zreszta: czas przepracowany w Danii oraz wartosc finansowa pracy musza byc relatywne do czasu trwania studiow...
Tak wiec ewidentnie z niego wynika, ze nie mozesz po przepracowaniu pol roku pojsc na 3 letnie studia licencjackie....
Ja rozumiem, ze szukales ewidentnie  "30 godz" i "2 lata"... ale to mniej wiecej wciaz chodzi o te wartosci... takie male przemycenie starego przepisu do nowego... zeby nie bylo, ze jest dyskryminacja obywateli Unii...

Poza tym, pewne rzeczy wytluscilam celowo, bo to wcale nie jest az tak, ze wystarczy sobie popracowac i pojsc na studia, wczytaj sie w te przepisy a zobaczysz... Dla mnie wyglada to tak, ze albo w momencie podjecia studiow musisz wciaz pracowac, albo studia musza byc powiazane z Twoja dotychczasowa praca, czyli musza byc forma podnoszenia kwalifikacji zaowdowych tudziez przekwalifikowania sie z powodu wymogow rynku pracy.

su:

--- Cytat: Tula w 12 Mar 2009, 21:31:58 ---Wiki ma to do siebie, ze kazdy ja moze redagowac ;). Jesli Ty tego nie zrobisz, obiecuje przysiasc, poczytac i poprawic haslo w weekend.

--- Koniec cytatu ---

żeby poprawiać coś, trzeba być pewnym. ja nie jestem na 100% i dlatego szukam porady czy dobrze interpretuję, czy też tłumaczę.
w przepisach z
http://www.su.dk/English/Sider/equalstatusdanishrules.aspx 
(Equal Status according to Danish Rules
You may be given equal status according to danish rules)

jest wzmianka o dwóch latach itd..., ale już w

http://www.su.dk/English/Sider/equalstatuseurules.aspx
 Equal Status according to EU Rules
You may be given a status equal to that of Danish citizens, if you fulfil the conditions under EU law

nie ma nic na ten temat napisane. jest natomiast:
You are working or have been working in Denmark

You can be given equal status if you:

* are a citizen of the EU or the EEA and are a worker or a self-employed trader in Denmark.
    * are a citizen of the EU or the EEA and have been a worker or a self-employed trader in Denmark. There must be a content-related and time-related connection between your work in Denmark and the study programme.
    * are a citizen of the EU or the EEA and have been a worker or a self-employed trader in Denmark, but due to health matters or structural conditions on the labour market need retraining as a consequence of involuntary unemployment.

You must have a residence permit as a worker or a self-employed trader. If you have a studying permit, you cannot receive Danish state educational support until you have been in Denmark for five years.

do mirry.

--- Cytat: Mirra w 12 Mar 2009, 22:17:22 ---Wczytaj sie w to zdanie, nie ma tam dokladnie o ilosci godzin i lat, ale jest to sformulowane inaczej:

There must be a content-related and time-related connection between your work in Denmark and the study programme.

Tam jest odpowiedz na Twoje pytanie, bardzo prosta zreszta: czas przepracowany w Danii oraz wartosc finansowa pracy musza byc relatywne do czasu trwania studiow...
Tak wiec ewidentnie z niego wynika, ze nie mozesz po przepracowaniu pol roku pojsc na 3 letnie studia licencjackie....
Ja rozumiem, ze szukales ewidentnie  "30 godz" i "2 lata"... ale to mniej wiecej wciaz chodzi o te wartosci... takie male przemycenie starego przepisu do nowego... zeby nie bylo, ze jest dyskryminacja obywateli Unii...

Poza tym, pewne rzeczy wytluscilam celowo, bo to wcale nie jest az tak, ze wystarczy sobie popracowac i pojsc na studia, wczytaj sie w te przepisy a zobaczysz... Dla mnie wyglada to tak, ze albo w momencie podjecia studiow musisz wciaz pracowac, albo studia musza byc powiazane z Twoja dotychczasowa praca, czyli musza byc forma podnoszenia kwalifikacji zaowdowych tudziez przekwalifikowania sie z powodu wymogow rynku pracy.

--- Koniec cytatu ---

tak, wytłuściłaś, ale czy należy spełniać 3 punkty z tej części czy wystarczy np. tylko 1(jeden, pierwszy)?

* are a citizen of the EU or the EEA and are a worker or a self-employed trader in Denmark

jeżeli można spełniać tylko 1(jeden, pierwszy), to rozumiem, ze wystarczy być członkiem unii i pracować lub mieć własną działalność gospodarczą oraz pozwolenie na pobyt i pracę wydaną z tego tytułu. jeżeli to się spełni to składając podanie na studia(idąc na studia) przysługuje prawo do aplikowania o su i jego otrzymania.
czy dobrze rozumiem?

su:

--- Cytat: Tula w 12 Mar 2009, 21:31:58 ---Wiki ma to do siebie, ze kazdy ja moze redagowac ;). Jesli Ty tego nie zrobisz, obiecuje przysiasc, poczytac i poprawic haslo w weekend.

--- Koniec cytatu ---

żeby poprawiać coś, trzeba być pewnym. ja nie jestem na 100% i dlatego szukam porady czy dobrze interpretuję, czy też tłumaczę.

su:
w przepisach na stronie SU we fragmencie: Equal Status according to Danish Rules
You may be given equal status according to danish rules)

jest wzmianka o dwóch latach itd..., ale już w

http://www.su.dk/English/Sider/equalstatuseurules.aspx

Equal Status according to EU Rules
You may be given a status equal to that of Danish citizens, if you fulfil the conditions under EU law

nie ma nic na ten temat napisane. jest natomiast:

You are working or have been working in Denmark

You can be given equal status if you:

* are a citizen of the EU or the EEA and are a worker or a self-employed trader in Denmark.
    * are a citizen of the EU or the EEA and have been a worker or a self-employed trader in Denmark. There must be a content-related and time-related connection between your work in Denmark and the study programme.
    * are a citizen of the EU or the EEA and have been a worker or a self-employed trader in Denmark, but due to health matters or structural conditions on the labour market need retraining as a consequence of involuntary unemployment.

You must have a residence permit as a worker or a self-employed trader. If you have a studying permit, you cannot receive Danish state educational support until you have been in Denmark for five years.

Jomir:
A Ty znowu swoje, nie ma o 2 latach, ale jest o relatywnosci dlugosci pracy w stosunku do programow studiow. Moim zdaniem surowsze i mniej precyzyjne kryterium niz owe dwa lata. Czytales moja odpowiedz powyzej????

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej