Ogólne > Rodzina ...
LEKARZ- KARDIOLOG
Tula:
--- Cytat: liliana w 16 Mar 2009, 23:24:30 ---na starosc wracam do Polski ,widze ze moi rodzice maja tam opieke lekarska na nieznanym tutaj poziomie ::)i to panstwowa
--- Koniec cytatu ---
Naprawde? Bo moja 64-letnia matka, jak zobaczyla jak wyglada dunski system opieki nad ludzmi starszymi (hjemmepleje i plejehjem) powiedziala, ze zyczylaby sobie czegos takiego w naszym kraju. Nie mowie tu o poziomie medycznym, bo na tym sie nie znam, ale skadinad wiem, ze to bynajmniej nie wyglada tak, ze sie staruszkow faszeruje lekmi uspokajajaco-nasenno-przeciwbolowymi. Moze medycznie Polska rzeczywiscie jest lepsza, ale jesli chodzi o opieke stricte geriatryczna, to jestesmy sto lat za Dania (czy Skandynawia w ogole).
marysha:
To prawda. Mam jednak nadzieję,że mimo dobrej opieki w hjemmepleje, będę ,,dogorywać'' we własnym domu. Faktem jest, ze akurat standardu tych instytucji w obu krajach porównywac nie można. Ze szkodą dla strszego człowieka w Polsce.
Żeby nie było podejrzeń o złosliwość, zdaję sobie sprawę, że w Polsce na wykonanie poszczególnych badań specjalistycznych też się czeka długo. Można się wykończyć czekając na badanie i potem wynik. Moja mama przeszła długa drogę do zdiagnozowania raka. Aby skrócic tortury, większość badań y takich jak cystoskopia, kolonoskopia i inne, robiła je prywatnie. Jednak, gdy już trafiła do kliniki wszystko przebiegało sprawnie, aż do dnia dzisiejszego, gdy cylkicznie udaje się do szpitala na badania kontrolne.
liliana:
no tak mam doswiadczenie zarowno z hjemmepleje ,plejehjem no i teraz z geronto- psychiatri , jest duzy szacunek i wysokie standardy dla starszych ze strony personelu sredniego(hjælper, asystent, i pielegniarki)ktorego nie uswiadczysz w Polsce.Jednak wlasnie poziom lekarzy daje wiele do zyczenia i Dunczycy dobrze o tym wiedza , bo rozmawiamy o tym otwracie w pracy.
jamjurand:
Tutejsi lekarze, zwlaszcza w szpitalach sa tak zajeci, ze pacjenci sa im do niczego niepotrzebni. Szukajac pomocy lekarskiej trzeba pilnie odrobic lekcje, zasiegnac opini i miec sie caly czas na bacznosci.Do dobrych lekarzy jest jednak paromiesieczna kolejka.
Pare lat temu w DR slyszalem ze wg. oficjalnych statystyk, zeszlego roku ok. 5000 ludzi umarlo z powodu bledow lekarskich w mniej wiecej tym samym czasie szwedzkie ministerstwo zdrowia powolalo komisje do zbadania powodow smierci ok. 40 pacjentow spowodowanych bledami lekarzy. Oczywiscie moga byc roznice w obu krajach w interpretowaniu "bledu lekarskiego".
Tula:
--- Cytat: jamjurand w 17 Mar 2009, 13:13:51 ---szwedzkie ministerstwo zdrowia powolalo komisje do zbadania powodow smierci ok. 40 pacjentow spowodowanych bledami lekarzy. Oczywiscie moga byc roznice w obu krajach w interpretowaniu "bledu lekarskiego".
--- Koniec cytatu ---
O szwedzkiej sluzbie zdrowia to ciekawie pisal w swoim tomie reportazy Maciej Zaremba, ale tego nie ma na necie, natomiast znalazlam taki artykul:
http://www.nfz-wroclaw.pl/?pds=prasowka&akcja=pokaz&tytul_link=5229
Ja nie zamierzam wychwalac sluzby zdrowia w Danii, bo mam z nia zle doswiadczenia, ale z polska rownie zle. Wszystko sie wszedzie rozbija o kase, panstwowa i bezplatna sluzba zdrowia to fikcja.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej