poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: polak polakowi wilkiem  (Przeczytany 20545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nowa

• Gość
Odp: polak polakowi wilkiem
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Lut 2009, 02:51:49 »
A ty chyba masz kompleksy jezeli inni ludzie cię śmieszą, nie musisz sie z nimi zadawać ani oczekiwać ich pomocy ;D

Lion

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Lut 2009, 10:36:09 »
to że śmieszni ludzie poprawiają humor (przyznam szczerze, mi również) nie jest oznaką zakompleksienia, tylko umiejętności zachowania zdrowego dystansu, lepiej pochichrać się, niż pałać nienawiścią

Offline KamiLka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
  • <3
    • Status GG
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Lut 2009, 19:04:57 »
Nowa, uwierz, że nie mam kompleksów w takim stadium, abym musiała pocieszać się śmiesznością innych ludzi.
Bawi mnie po prostu to, jak NIEKTÓRZY ludzie się zmieniają po wyjeździe za granicę :))
Ale przecież tacy ludzie też muszą istnieć, zeby innym ludziom było weselej na obczyźnie :D

Pozdrawiam :)
"Nigdy nie można oznaczyć z pewnością, gdzie się w kobiecie anioł kończy, a diabeł poczyna."

Hakuna Matataaa : DDD

asa

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Lut 2009, 21:14:45 »
Nowa, uwierz, że nie mam kompleksów w takim stadium, abym musiała pocieszać się śmiesznością innych ludzi.
Bawi mnie po prostu to, jak NIEKTÓRZY ludzie się zmieniają po wyjeździe za granicę :))
Ale przecież tacy ludzie też muszą istnieć, zeby innym ludziom było weselej na obczyźnie :D

Pozdrawiam :)

Dokładnie tak!!! Święte słowa :)

Offline klajsmen

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Lut 2009, 22:35:47 »
Pozdrawiam Wszystkich  :)  kochani, jestem w Danii 2 lata i wszyscy macie po części rację, przez ostatni rok miałem bardzo duzo różnych problemów i mam nadal w zwiazku z wypadkiem ale mogę powiedzieć jedno, spotkałem wspaniałych ludzi w średnim wieku i starszych- ze starej emigracji i jak również ze świezej (pozdr DoroteJackaOdense).....ale miałem też doczynienia z takimi ludźmi w sposób bardzo niesympatyczny wrecz chamski ,pomimo że to nie ja zlecałem pomoc dla mnie. Mówie cały czas o rodakach. Pomimo że nieznam dobrze ani duńskiego ani angielskiego, staram sie sam zalatwiac sprawy i PROSZĘ, tylko gdy nie daje rady  ;)  A do duńczyków mówie jak umie i pytam sie, dobrze powiedzialem czy źle i staram sie usmiechac, bo oni też są tylko ludzmi i różnie reagują, tez maja gorsze dni.... Ale bardzo mnie denerwuja wulgaryzmy slyszane w sklepach czy na ulicy. W szkole afgańczyk powiedzial do mnie, znam polski: k...., h...,itp. Kto go tego nauczyl, musialem w klasie tlumaczyc sie.
Milego tygodnia   ;D ;D ;D

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Lut 2009, 23:27:56 »
Pozdrawiam Wszystkich  :)  kochani, jestem w Danii 2 lata i wszyscy macie po części rację, przez ostatni rok miałem bardzo duzo różnych problemów i mam nadal w zwiazku z wypadkiem ale mogę powiedzieć jedno, spotkałem wspaniałych ludzi w średnim wieku i starszych- ze starej emigracji i jak również ze świezej (pozdr DoroteJackaOdense).....ale miałem też doczynienia z takimi ludźmi w sposób bardzo niesympatyczny wrecz chamski ,pomimo że to nie ja zlecałem pomoc dla mnie. Mówie cały czas o rodakach.
No i wszystko się zgadza !
Gdybyś jako nowy mieszkaniec znalazł się w przeciętnym, polskim mieście, to też trafiłbyś na taki statystyczny przekrój zaprezentowany przez Ciebie. Byliby tacy, którzy by Ci pomogli i byliby tacy, którzy by Ci dokopali. Większośc pozostałaby jednak obojętna.
I taka sama mniej więcej proporcja byłaby w pociągu, którym byś jechał z miasta A do B. W autobusie miejskim też nie byłoby większej, statystycznej różnicy. A wszystko dlatego, że jeteśmy po prostu różni!
I nie rozumiem tych, którzy wyobrażają sobie, że właśnie w Danii powinno byc tak, że WSZYSCY Polacy są miłosiernymi Samarytaninami w stosunku do każdego nowoprzybyłego tu. Tylko w "Trzech Muszkieterach" widziałem jak działa zasada - jeden za wszystkich, wszyscy za jednego.
W rzeczywistości jest bardzo różnie w tym temacie. Dlatego film był - fabularny ;)

Tym którzy biadolą, że "Polak Polakowi wilkiem" radzę, żeby po prostu poszukali wokół siebie tych pozytywnych rodaków i nie tracili czasu na "statystyczną" resztę Polonii.
Samo zatytułowanie tego wątku "polak polakowi wilkiem" uważam za tanią prowokację, godną przedszkola lub osiedlowego podwórka a nie dorosłych ludzi. Co to ma w nas wzbudzic, wstyd? We wszystkich? Czy Ci którzy próbują pomagac mają się wstydzic, ze jednak robią za mało?
Pewnie znacie te polskie przypowieści o tym jak ktoś zainteresował się człowiekiem leżącym na chodniku. Podszedł, poruszył, zapytał czy nie potrzebuje pomocy i usłyszał: Sp.. ty sk.. k...t...je... ma.. Okazalo się, że był tylko pijany.
Jestem pewien, że każdy potrzebujący pomocy znajdzie rodaka, który zrobi to z przyjemnością. Ale nie spodziewajcie się, że zrobią to wszyscy napotkani. STATYSTYCZNIE jest to nieosiągalne. Lepiej się z tym pogodzic niż miec z tego powodu frustracje.

Pozdrawiam

Emiliani

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Lut 2009, 11:04:59 »
To prawda ! Nie  potrafimy integrowac sie , pomagac sobie nawzajem (oczywiscie z nielicznymi wyjatkami. )
 Popatrzcie na arabow, zydow.... oni, bez wzgledu na to w jakim punkcie kuli ziemskiej sie znajda trzymaja sie zawsze razem. 
Poza tym my polacy  naprawde ostro pracujemy na nasza opinie. Moglabym przytoczyc wiele przykladow ... burdy, kradzieze , pijanstwo...   
 i co z tego, ze jestesmy swietnymi fachowcami, ze pracujemy czesto ponad sile.... dunczycy   to wszystko wiedza, bowiem ciagnie sie za nami watek niewoliczej wrzecz pracy polskich kobiet buraczarek, ktore zaczely  obrabiac dunskie pola  juz w I p.XX w.
Regula wrecz jest , ze zawsze obcokrajowec  ) zwlaszcza ten z z Europy Wsch.) bedzie poddawany wnikliwej obserwacji.
Czy nie tak samo dzieje sie w Polsce ? Jak traktuje sie w naszym kraju ludzi  np. z b. ZSRR ? A w koncu oni tez chca zyc , utrzymac swoje rodziny. Pracuja z najnizsze stawki i czesto zyja w warunkach uwlaczajacych ludzkiej godnosci.
 Na forum przytoczono przyklad polki, ktora od wielu lat mieszka na terenie DK, ktora czuje sie dunka, chodzi na msze do polskiego kosciola i w tym to kosciele oficjalnie wyraza swoja niechec do nowoprzybylych polakow..... ten przyklad pokazuje nasza glowna wade narodowa  tj. ..... ZAKOMPLEKSIENIE.  Jedyne co moglabym poradzic tej Pani  to wizyte u dobrego psychologa.
 Podejrzewam, ze tu w DK tak naprawde jest nikim , brak jej formatu ,  elementarnych zasad dpbrego wychowania , a w ten to  sposob afirmuje sie, poprawiajac  wyobrazenie nt. wlasnej osoby. 
Zastanawiam sie dlaczego takich jak my polacy problemow z gat. zycia na emigracji itp.   nie maja np. slowacy, czesi czy wegrzy..?
Chyba dlatego, ze za bardzo  nie lubia wyjezdzac za chlebem poza granice swojego kraju.........

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 24 Lut 2009, 11:04:59 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Lut 2009, 12:35:42 »
Dlaczedo w porownaniu z innymi nie pomagamy sobie na emigracji. Bardzo trudne pytanie. Byc moze cala nasza tragiczna przeszlosc pozostawila jakies slady, kompleksy, podejrzliwosc, nieufnosc do otaczajacego nas srodowiska. Ciagle z kim/czyms "walczymy", udawadniamy, ze jestesmy lepsi; rowniez tutaj na Forum. Walczymy ze Skatem, urzedami, lekarzr dunscy sa nieudolni, szukamy polskiego fryzjera, mechanika bo lepsi od dunskich. Mysli nasze czesto sa skabusewane "jak tu sie nie dac systemowi i jak ten system wycyckac, zapominajac, ze system ten zostal wlasnie stworzony przez tych i dla tych, ktorzy tutaj zyja i na biezaco go ulepszaja/dopasowuja do ich potrzeb (nie naszych).  Nie mowiac juz o podatku, ktory smiem twierdzic wypelnia okolo 80% Forum. Bez wzgledu ile placimy podatku, to i tak jestesmy niezadowoleni. Sadze, ze nawet gdybysmy znalezli kraj w ktorym nie placi sie podatkow - bylibysmy i tak niezadowoleni. Ludzie zastanowcie sie i pomyslcie rozsadnie: CO ZA TEN PODATEK OTRZYMUJECIE. Czesto czytam wymagania dot. ginekologa, regulacji uzebienia dzieci, ulg mieszkaniowych, nauki jezyka, tlumacza itp. Kto to wszystko finansuje? Rzecz prosta - my wszyscy placacy podatek.

Offline edith

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Lut 2009, 13:48:00 »
pomagamy...jednakze czesto za te pomoc dostajemy kopa w d...Nie raz i nie dwa-wiec ile mozna??? Ja mam dosc.

Nowa

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Lut 2009, 15:42:21 »
pomagamy...jednakze czesto za te pomoc dostajemy kopa w d...Nie raz i nie dwa-wiec ile mozna??? Ja mam dosc.
Masz racje, a te kopy to bola ale jakos sie nie moge oduczyc i pomagam ale tylko gdy widze nieskazitelnie uczciwa osobe.
Cwaniakøw chamøw i pazernych , takich co zgarniaja do siebie pazurami za wszelka cene wykluczam natychmiast.
Ostatnio taki mi zaproponowal kupno ropy - nocøz ukradl ja swojemu pracodawcy i chcial zarobic az wstyd bo taki pracodawca nie zatrudni wiecej polakøw. I w ten sposób jeden drugiemu wilkiem

Offline edith

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Lut 2009, 18:54:06 »
Polak ktory ze mna pracowal tez kradl rope,ale takze sprzet.W koncu go wylali a on cala wine zwalil na mnie.Ze niby zle nastawilam dunczykow przeciw niemu.Bo oni tacy glupi a on niczemu nie winien...Ech-czasem brak slow.
Nowa-powiedz jak odroznic tych porzadnych,uczciwych...Ja tego nie potrafie :(

Nowa

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Lut 2009, 19:36:33 »
Polak ktory ze mna pracowal tez kradl rope,ale takze sprzet.W koncu go wylali a on cala wine zwalil na mnie.Ze niby zle nastawilam dunczykow przeciw niemu.Bo oni tacy glupi a on niczemu nie winien...Ech-czasem brak slow.
Nowa-powiedz jak odroznic tych porzadnych,uczciwych...Ja tego nie potrafie :(
Na pierwszy rzut oka to trudno ale jak sie kogos pozna troche, popyta o to i owo, obserwuje i widzi reakcje to mozna sobie wyrobic wlasne zdanie - no ale gwarancji nie ma. Wiesz ja mialam taka kolezanke jeszcze z Polski, chodzilam zalatwialam zapraszalam a ona cale swoje pieniadze wysylala do Polski chociaz rodzina byla bardzo bogata a do innych znajomych sie chwalila ze ja utrzymanie nic nie kosztuje bo siedzi u mnie 5 dni w tygodniu na garnuszku - no i coz zostala skreslona. Dzisiaj sie nie znamy

Offline edith

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Mar 2009, 08:48:48 »
Polak polakowi wilkiem...drugi aspekt sprawy: czesto mam ochote byc wredna dla polakow,a zwlaszcza nie chce sie przyznawac do tego iz ja jestem z Polski.Powod? 2 dni temu przeczytalam,ze w Smørum,tam gdzie mieszkam(mala miescinka) zlapano 2 polakow ktorzy okradali auta...Nikt inny z polakow tu nie mieszka(chyba) procz mnie i mojej rodziny.I jak ja sie tu czuje???WSTYD mi cholera. Takich gnojkow i dziadow zeslalabym na ciezkie roboty w kamieniolomy.Mam nadzieje ze posiedza w pierdlu pare lat!!! Ech ale sobie ulzylam  ;D

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Mar 2009, 09:33:45 »
Polak polakowi wilkiem...drugi aspekt sprawy: czesto mam ochote byc wredna dla polakow,a zwlaszcza nie chce sie przyznawac do tego iz ja jestem z Polski.Powod? 2 dni temu przeczytalam,ze w Smørum,tam gdzie mieszkam(mala miescinka) zlapano 2 polakow ktorzy okradali auta...Nikt inny z polakow tu nie mieszka(chyba) procz mnie i mojej rodziny.I jak ja sie tu czuje???WSTYD mi cholera. Takich gnojkow i dziadow zeslalabym na ciezkie roboty w kamieniolomy.Mam nadzieje ze posiedza w pierdlu pare lat!!! Ech ale sobie ulzylam  ;D

a złapali ich?

bo w mojej okolicy grasował biały van rej PMI nikt więcej nie pamięta. Okradali podwórka bo zostali kilka razy przegonieni. Niestety nie złapano ich sprawa wyschła opinia o "nas" została.

Offline edith

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Mar 2009, 11:00:16 »
Policja przyczaila sie na nich a ci zlodzieje sie zorientowali i zaczeli uciekac...Zlapano 2 z 3. Jeden juz mial tu w Dani zawiasy. To 37 latek i 24latek. Trzeciego poszukuja.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 21 Mar 2009, 11:00:16 »

Polak potrafi!

Zaczęty przez mariuszkDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5351
Ostatnia wiadomość 25 Lis 2009, 14:55:49
wysłana przez jamjurand
Polak zamordowany przez eks-dziewczyne

Zaczęty przez sopociankaDział Hydepark

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 8178
Ostatnia wiadomość 08 Gru 2013, 18:33:27
wysłana przez myszka0807
zginął Polak

Zaczęty przez maggie23Dział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4276
Ostatnia wiadomość 20 Sie 2008, 09:06:30
wysłana przez vera
Polak ostoja narodow

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 43
Wyświetleń: 16535
Ostatnia wiadomość 13 Wrz 2014, 20:31:07
wysłana przez s-pasko
Polak szefem a duńskie realia... (Budowlanka)

Zaczęty przez KoerOneDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6866
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2013, 23:51:39
wysłana przez aisak