Ogólne > Kącik Kulinarny

"Sztuczki" z zywnoscia

(1/3) > >>

mala_z_Aarhus:
Prosze nie czytac przed jedzeniem: http://wyborcza.pl/1,76842,6279638,Bambus_w_szynce.html

A czy jest zainteresowanie podobnym art. dot. kuchni dunskiej?

Tula:
W sprawie soku z "malin" to ja pisalam do Herbapolu, podobnie jak do paru innych producentow tzw. "owocowych" herbat. Zaden nie raczyl odpowiedziec. A co do reszty -- dobrze, ze jestem wegetarianka ;).

mala_z_Aarhus:
Czytalam kiedys art. o hodowli pangi i nigdy tego do ust nie wezme.
Ryba jest takze do kupienia w Danii. 0,5 kg mrozonki za 29kr.
 
http://olalazar.blox.pl/2006/10/Panga.html
http://www.eprzemysl.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=260
http://www.dieta.pl/nowosci/ciekawostki/rybka_zwana_panga-712.html

Włoscy naukowcy po zbadaniu filetów z pangi oznajmili, że nie zawierają one prawie wcale kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią ryby. Według nich, filet z pangi to jedynie białko, sól i woda. Gorzej, że nie tylko. Mekong zbiera ścieki z ponad 100 ośrodków przemysłowych, a rozrastające się hodowle ryb jeszcze bardziej zwiększyły zanieczyszczenie wód rzeki. Wietnamczycy wsypują więc pangom coraz więcej antybiotyków i innych leków na poprawę kondycji.

Hiszpanie odmówili przyjęcia kilku partii ryby z powodu zbyt wysokiej zawartości tzw. zieleni malachitowej (chemikalia te służą w hodowlach do zwalczania chorób grzybowych). Niektórzy wietnamscy producenci, nie wahają się przed potraktowaniem filetów chemicznymi dodatkami (m.in. polifosforanami), które absorbują wodę i zwiększają wagę gotowego wyrobu.

Tula:
Tak, moja matka po przeczytaniu tych rewelacji tez pange przestala jadac.

neletop:

--- Cytat: Tula w 17 Lut 2009, 11:18:59 --- A co do reszty -- dobrze, ze jestem wegetarianka ;).

--- Koniec cytatu ---

Niestety warzywa tez sa "faszerowane", modyfikowane....

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej