Vera duzo prawdy mowi ale to tez zalezy na kogo sie trafi.
Jak meiszkalem w akademiku to z kaucji oddali mi 86% tylko dlatego ze nei chcialo mi si esammeu malowac scian.
Wprowadzilem sie pozniej do mieszkania wynajmowanego od prywatnej firmy.
Na poczatku jak tylko sie wprowadzilem przyszedl dozorca i spisal wsyztskie usterki, liczniki nawet informacje tego typu ze wykladziny byly zmieniane przed poprzednim wlascicielem wiec juz byly lekko zuzyte.
Wplacilem standardowa kaucje 3xczynsz
Mieszkalem tam prawie dwa lata.
3 miesiace przed przeprowadzka poinformowalem ze opuszczam mieskzanie.
Przyszedl dozorca, umowilismy sie na dzien kiedy zdam klucze, sprawdzimy stan meiszkania i wszelkie liczniki.
Powiedzial co fajno bedzie jak posprzatam a co moge olac bo oni i tak i tak wymeinia na nowe.
Dodatkowo poinformowal ze czesc kaucji zostanie przeznaczona na zaplacenie ostatniego miesiaca czynszu. Wiec w ostatnim miesiacu nei musialem placic czynszu
Wiec wyczyscilem tylko to co on chcial
Jak przyszedl to spisal wsyztskei liczniki, sprawdzil stan mieskzania i wpisal zmiany na tym samym dokumencie na ktorym wpisylal pierwsze informacje kiedy sie wprowadzalem tam.
Z powodu ferii kaucje zwrocono mi po miesiacu a nie po 2 tygodnaich
Otrzymalem spowrotem okolo 40% kaucji ktora wplacilem plus rownowartosc jednego czynszu co daje lacznie okolo 60% zwrotu kaucji. Wszystko pozostale ladnei wyjasnione na fakturce, lacznei z licznikami co na co poszlo z tej kaucji.
Pelen wypas, zero problemow
Mieszkajac tam moglem spokojnei decydowac czy chce telefon, kablowke internet etc. Nie musialem wnosic zadnych dodatkowych oplac poza tym co bylo wliczone w czynsz. Ryczaltowa woda i prad jak byla nadplata to dostalem zwrot a jak byla niedoplata to oczywiscie msuialem doplacic.
Kiedy w trakcie mieszkania w tym mieszkaniu wymieniali mi okna na nowe to nic a nic nie podniesiono czynszu a jescze malo tego bo uwzgledniono w rozliczeniu ciepla, strate ciepla jaka wystapila w okresie remontu (wymieniali te okna az 2 mies o_O)
Tak wiec wszystko zalezy od firmy i czlowieka ale tyle juz znajomych moich mi naopowiadalo o walkach oszustwach naduzyciach czy naciaganiach ze strony wynajemcow ze raczej skonny jestem stweirdzic ze w wiekszosci przypadkow kaucji ktora sie wplaca raczej sie jzu nie zobaczy.
Co do nie placenia czynszu itp - to tak jak na calym swiecie - zostaniesz dluznikiem i predzej czy pozniej jakis komornik sobei o tobei przypomni