Ja też prosiłbym o odpowiedź na to pytanie, ponieważ nie wiem
czy te 8% to:
a. Składki na ubezpieczenia społeczne zagraniczne
czy
b. Składki na ubezpieczenia zdrowotne zagraniczne
Rozmawiałem przed chwilą z KIF.gov.pl i powiedzieli, że jeśli takowa składka została już odliczona od dochodu rozliczanego w Danii to nie mogę odliczyć jej w PL, czy macie jakies pewne info na ten temat?
Bo rozumiem, patrząc na Årsopgørelse że AM-bidrag, czyli 8% jest odliczone od podstawy opodatkowania, czy ja to źle rozumiem???
ja mam takie dwie info z pitroczny.pl:
co do a. Składki na ubezpieczenia społeczne zagraniczne Odliczeniu podlegają również składki zapłacone w innym niż Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub w Konfederacji Szwajcarskiej.
Nie podlegają odliczeniu od dochodu składki na ubezpieczenia społeczne:
• odliczone od dochodów opodatkowanych liniowo,
• odliczone od przychodów na podstawie przepisów ustawy o zryczałtowanym podatku
dochodowym,
• odliczone od dochodu na podstawie ustawy o podatku tonażowym,
• zaliczone do kosztów uzyskania przychodów,
• których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) wolny od podatku dochodowego
na podstawie ustawy oraz od którego na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano
poboru podatku,
• których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umów
o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest Rzeczpospolita Polska,
• zapłacone i odliczone w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie członkowskim Unii
Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, lub w
Konfederacji Szwajcarskiej od dochodu (przychodu) albo podatku osiągniętego w tym państwie,
albo od podatku na podstawie art. 27b ust. 1 pkt 2 ustawy.
Kwotę wydatków z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne ustala się na podstawie
dokumentów stwierdzających ich poniesienie.
Warunkiem odliczenia tych składek jest istnienie podstawy prawnej wynikającej z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest
Rzeczpospolita Polska, do uzyskania przez organ podatkowy informacji podatkowych od organu
podatkowego państwa, w którym podatnik opłacał składki na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne.
co do b. Składki na ubezpieczenia zdrowotne zagraniczneSkładki zapłacone w roku podatkowym w innym niż Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, lub w Konfederacji Szwajcarskiej.
Nie podlegają odliczeniu od podatku składki na ubezpieczenie zdrowotne:
• odliczone od zryczałtowanego podatku dochodowego, na podstawie przepisów ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym,
• odliczone od podatku liniowego,
• odliczone od podatku tonażowego,
• których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie ustawy oraz składek, których podstawę wymiaru stanowi dochód, od którego na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku.
Odliczenie stosuje się, pod warunkiem że:
1) podstawą wymiaru tych składek nie jest dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest Polska,
2) składka na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne zapłacona w innym niż Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub w Konfederacji Szwajcarskiej nie została odliczona od dochodu (przychodu) albo podatku w tym państwie albo nie została odliczona na podstawie art. 26 ust. 1 pkt 2a ustawy,
3) istnieje podstawa prawna wynikająca z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest Rzeczpospolita Polska, do uzyskania przez organ podatkowy informacji podatkowych od organu podatkowego państwa, w którym podatnik opłacał składki na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne.
Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, o którą zmniejsza się podatek, nie może przekroczyć 7,75% podstawy wymiaru tej składki (dotyczy to zarówno składek krajowych jak i zagranicznych).
Kwotę wydatków z tytułu składki na ubezpieczenie zdrowotne ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie.