poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: PIT a 8% składka na rynek pracy  (Przeczytany 16029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

heny

• Gość
PIT a 8% składka na rynek pracy
« dnia: 20 Lut 2009, 08:10:50 »
witam.
Mam wrażenie ,że pod koniec zeszłego roku czytałem na forum post z którego wynikało,że w tym roku rozliczając PIT oprócz podatku dochodowego zapłaconego za granicą będzie można również odliczyć składkę 8%.
w związku z tym moje pytanie jest następujące:
czy ta informacja jest zgodna z prawdą?
a jesli tak to w której rubryce powinno to zostać ujęte?czy łącznie z zapłaconym podatkiem dochodowym czy zupełnie w innej rubryce?i pod jaką nazwą widnieje płacona składka na rynek pracy w rocznym zeznaniu podatkowym?
i druga kwestia.w polskim urzędzie skarbowym poinformowano mnie iż od tego roku mam prawo odliczyć w PIT składkę na ubezpieczenie zdrowotne i ubezpieczenie społeczne zapłacone za granicą.
o ile sprawa  z ubezpieczeniem zdrowotnym jest w miarę klarowna bo przypuszczam że chodzi tu o sundhedsbidrag to w przypadku ubezpieczenia społecznego jest to dla mnie czarna magia.
co powinienem potraktować jako zapłaconą składkę na ubezpieczenia społeczne i pod jaką nazwą ewentualnie szukać tego w duńskim rozliczeniu rocznym?
czy ktoś orientuje się w tych tematach?

Offline eb172

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lut 2009, 10:30:46 »
Witam ze KSatu przyszło mi, że musze zapłacić podatek należny.  w nagłówku napisane jest Indbetaling at restskat oraz podane Jakieś Girokonto nigdzie nie ma wskazanego rachunku bankowego na jaki nalezy kase przesłać. Wróciłam juz do Polski więc to dodatkowo skomplikowało sprawę może ktoś wie jaki jest rachunek bankowy Skatu i czy jest jeden cy może różne albo gdzie można sprawdzić nr rachunku.

a

• Gość
Odp: PIT a 8% składka na rynek pracy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lut 2009, 23:30:24 »
eb172, Ty troche jakby nie na temat,

heny

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lut 2009, 09:49:05 »
dzięki Misio_99 za wyjaśnienie tematu.
czyli rozumię że w PIT w rubryce "zapłacony podatek za granicą" wykazuję zapłacone przeze mnie 38% + 8%.
czyli  wygląda to dość obiecująco.
jeszcze raz dziękuję

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lut 2009, 00:37:49 »

tak... ale czy ja wiem czy to potrzebne... teraz jest ulga abolicyjna dla osob pracujacych m.in. w Danii, Holandii, USA... wykazuje sie ja z PIT-O... jezeli nie pracowalo sie w Polsce w 2008r. to podatek do zaplaty wyniesie 0 zl (slownie: zero)
czy mozesz jasniej o tej uldze abolicyjej dla danii??????????????????????????Bóg zaplac!

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lut 2009, 10:03:36 »
Wielkie dzieki za link misio_99 !!

czy mozesz jasniej o tej uldze abolicyjej dla danii??????????????????????????Bóg zaplac!

Czy ja dobrze zrozumiwlem???Prosze o napisanie odpowiedzi na moje pytanie wielkimi drukowanymi literami ;D ;D ;D.
Jezli w 2008 roku pracowalem i mialem dochod tylko w danii  poza dania (w polsce) nie mialem zadnych innych dochodow korzystajac z tej ulgi abolicyjnej  w polsce nie zaplace zadnego podatku???????
Jesli to tak to jest CUDOWNA informacja dla tysiecy rodakow pracujacych w danii. ;D ;D ;D

[Posted on: 22 Luty  2009, 09:04:02]

Troche poczytalem na necie i wyglada ze to wszystko sie zgadza!!!

http://www.pit.pl/ulga-abolicyjna/index.php

http://ulgi.wieszjak.pl/o-tym-sie-mowi/90886,temat.html

SUPER!!!!!!!! :D :D :D

heny

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lut 2009, 17:23:28 »
tak,cały 2008 rok pracowałem w Danii.
czyli z tego wynika,że oprócz PIT 36 muszę złożyć PIT 0?
dzięki  Misio_99 za podpowiedz.
to jest super informacja,że w końcu uregulowano sprawę podatków

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lut 2009, 17:23:28 »

heny

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lut 2009, 19:02:12 »
Misio_99,mała prośba do Ciebie.czy mógłbyś wrzucić wzór prawidłowo wypełnionego zeznania podatkowego  uwzględniając to,że pracowało się w danym roku podatkowym tylko w Danii?

heny

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lut 2009, 13:13:52 »
rozumię.
dzięki wielkie za pomoc

Offline Madzik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lut 2009, 18:56:19 »
A czy podatek 8% nie jest podatkiem "socjalnym", który nie podlega odliczaniu?

Ja pracuję w Danii od września 2008 (wcześniej w Polsce nie pracowałam), i uzyskałam w Skacie ulgę na 8%. Czy powyższe przykłady dotyczą także mnie?

K3

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lut 2009, 18:58:24 »
Ja pracuję w Danii od września 2008 (wcześniej w Polsce nie pracowałam), i uzyskałam w Skacie ulgę na 8%.

Uzyskałaś dużą kwotę wolną od podatku, a nie podatek 8%....
Po przekroczeniu płacisz 38% tak jak reszta

Klingon

• Gość
Odp: Prośba o pomoc
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lut 2009, 21:06:33 »
.. może ktoś wie jaki jest rachunek bankowy Skatu i czy jest jeden cy może różne albo gdzie można sprawdzić nr rachunku.
Zobacz na dole tej strony http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/faq.html

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Kwi 2009, 14:00:20 »
Ponawiam temat, czy ktoś może potwierdzić jak jest z 8% składką na rynek pracy do rozliczenia podatku w Polsce. Czy rzeczywiście zwiększa się o nią zapłacony podatek ?  ??? Zapłacona zaliczka + 8% składki jak jest powyżej napisane, czy może inaczej? Ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat w necie i na forum ale może ktoś już przerobił temat i podzieli się informacją. W którymś z wątków było napisane, że za 2007 nie można jej odliczyć ale za 2008 już będzie można dlatego temat jest dosyć ważny dla wszystkich. Pozdro.

Offline JohnnyZet

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Kwi 2009, 13:04:29 »
Ja też prosiłbym o odpowiedź na to pytanie, ponieważ nie wiem
czy te 8% to:

a. Składki na ubezpieczenia społeczne zagraniczne       

czy     

b. Składki na ubezpieczenia zdrowotne zagraniczne

Rozmawiałem przed chwilą z KIF.gov.pl i powiedzieli, że jeśli takowa składka została już odliczona od dochodu rozliczanego w Danii to nie mogę odliczyć jej w PL, czy macie jakies pewne info na ten temat?

Bo rozumiem, patrząc na Årsopgørelse że AM-bidrag, czyli 8% jest odliczone od podstawy opodatkowania, czy ja to źle rozumiem???

ja mam takie dwie info z pitroczny.pl:

co do a. Składki na ubezpieczenia społeczne zagraniczne       

Odliczeniu podlegają również składki zapłacone w innym niż Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub w Konfederacji Szwajcarskiej.

Nie podlegają odliczeniu od dochodu składki na ubezpieczenia społeczne:

• odliczone od dochodów opodatkowanych liniowo,

• odliczone od przychodów na podstawie przepisów ustawy o zryczałtowanym podatku

dochodowym,

• odliczone od dochodu na podstawie ustawy o podatku tonażowym,

• zaliczone do kosztów uzyskania przychodów,

• których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) wolny od podatku dochodowego

na podstawie ustawy oraz od którego na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano

poboru podatku,

• których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umów

o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest Rzeczpospolita Polska,

• zapłacone i odliczone w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie członkowskim Unii

Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, lub w

Konfederacji Szwajcarskiej od dochodu (przychodu) albo podatku osiągniętego w tym państwie,

albo od podatku na podstawie art. 27b ust. 1 pkt 2 ustawy.

Kwotę wydatków z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne ustala się na podstawie

dokumentów stwierdzających ich poniesienie.

Warunkiem odliczenia tych składek jest istnienie podstawy prawnej wynikającej z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest

Rzeczpospolita Polska, do uzyskania przez organ podatkowy informacji podatkowych od organu

podatkowego państwa, w którym podatnik opłacał składki na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne.

co do b. Składki na ubezpieczenia zdrowotne zagraniczne

Składki zapłacone w roku podatkowym w innym niż Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, lub w Konfederacji Szwajcarskiej.

Nie podlegają odliczeniu od podatku składki na ubezpieczenie zdrowotne:

• odliczone od zryczałtowanego podatku dochodowego, na podstawie przepisów ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym,

• odliczone od podatku liniowego,

• odliczone od podatku tonażowego,

• których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie ustawy oraz składek, których podstawę wymiaru stanowi dochód, od którego na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku.

Odliczenie stosuje się, pod warunkiem że:

1) podstawą wymiaru tych składek nie jest dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest Polska,

2) składka na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne zapłacona w innym niż Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub w Konfederacji Szwajcarskiej nie została odliczona od dochodu (przychodu) albo podatku w tym państwie albo nie została odliczona na podstawie art. 26 ust. 1 pkt 2a ustawy,

3) istnieje podstawa prawna wynikająca z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest Rzeczpospolita Polska, do uzyskania przez organ podatkowy informacji podatkowych od organu podatkowego państwa, w którym podatnik opłacał składki na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne.

Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, o którą zmniejsza się podatek, nie może przekroczyć 7,75% podstawy wymiaru tej składki (dotyczy to zarówno składek krajowych jak i zagranicznych).

Kwotę wydatków z tytułu składki na ubezpieczenie zdrowotne ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie.

???

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Kwi 2009, 13:04:29 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13265
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26575
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17836
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31791
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18573
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir