Ogólne > Podatki
PIT a 8% składka na rynek pracy
heny:
witam.
Mam wrażenie ,że pod koniec zeszłego roku czytałem na forum post z którego wynikało,że w tym roku rozliczając PIT oprócz podatku dochodowego zapłaconego za granicą będzie można również odliczyć składkę 8%.
w związku z tym moje pytanie jest następujące:
czy ta informacja jest zgodna z prawdą?
a jesli tak to w której rubryce powinno to zostać ujęte?czy łącznie z zapłaconym podatkiem dochodowym czy zupełnie w innej rubryce?i pod jaką nazwą widnieje płacona składka na rynek pracy w rocznym zeznaniu podatkowym?
i druga kwestia.w polskim urzędzie skarbowym poinformowano mnie iż od tego roku mam prawo odliczyć w PIT składkę na ubezpieczenie zdrowotne i ubezpieczenie społeczne zapłacone za granicą.
o ile sprawa z ubezpieczeniem zdrowotnym jest w miarę klarowna bo przypuszczam że chodzi tu o sundhedsbidrag to w przypadku ubezpieczenia społecznego jest to dla mnie czarna magia.
co powinienem potraktować jako zapłaconą składkę na ubezpieczenia społeczne i pod jaką nazwą ewentualnie szukać tego w duńskim rozliczeniu rocznym?
czy ktoś orientuje się w tych tematach?
eb172:
Witam ze KSatu przyszło mi, że musze zapłacić podatek należny. w nagłówku napisane jest Indbetaling at restskat oraz podane Jakieś Girokonto nigdzie nie ma wskazanego rachunku bankowego na jaki nalezy kase przesłać. Wróciłam juz do Polski więc to dodatkowo skomplikowało sprawę może ktoś wie jaki jest rachunek bankowy Skatu i czy jest jeden cy może różne albo gdzie można sprawdzić nr rachunku.
a:
eb172, Ty troche jakby nie na temat,
heny:
dzięki Misio_99 za wyjaśnienie tematu.
czyli rozumię że w PIT w rubryce "zapłacony podatek za granicą" wykazuję zapłacone przeze mnie 38% + 8%.
czyli wygląda to dość obiecująco.
jeszcze raz dziękuję
Zurich:
--- Cytat: misio_99 w 22 Lut 2009, 00:01:15 ---
tak... ale czy ja wiem czy to potrzebne... teraz jest ulga abolicyjna dla osob pracujacych m.in. w Danii, Holandii, USA... wykazuje sie ja z PIT-O... jezeli nie pracowalo sie w Polsce w 2008r. to podatek do zaplaty wyniesie 0 zl (slownie: zero)
--- Koniec cytatu ---
czy mozesz jasniej o tej uldze abolicyjej dla danii??????????????????????????Bóg zaplac!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej