Ogólne > Tłumaczenia

Nauczmy się duńskiego

(1/5) > >>

KIKI:
A ja mam taka prosbe a moze dobry wątek...
NAUCZMY SIE RAZEM DUŃSKIEGO....
czyli piszemy jak sie pisze i jak wymowic to po  polsku
Co o tym myslicie?Mi sie wydaje ze np by mi nie które slowa pomogy(oczywiscie pisane przez osoby ktore chca pomoc a nie wysmiac inne osoby ktore poprstu potrzebuja nauki zeby poslugiwac sie nacodzien) Zobaczymy jakie wyjda skutki.... Zapraszam

Tula:
Wyjda oplakane...
Kiki, nie zrozum mnie zle, jestem jak najdalsza od wysmiewania czyichkolwiek wysilkow wkladanych w nauke jezyka. Ale, ja sama sie ucze dunskiego od dwoch lat, zdalam PD3 i wciaz ludzie na ulicy maja problemy ze zrozumieniem mnie. Wymowy sie nie da nauczyc od Polaka, a tym bardziej nie da sie nauczyc wymowy piszac na forum. Proste slowo, chleb (brød), jest niemozliwe do przetranskrybowania, to trzeba uslyszec...

Slawek Kopenhaga:

--- Cytat: Tula ---  zdalam PD3
--- Koniec cytatu ---

Gratuluje :)

Co prawda osobiscie nie mam zadnych motywacji, aby cokolwiek zdawac, skoro nikt mnie o zadne papiery dot. znajomosci jezyka nigdy nie pytal... dunskiego obywatelstwa nie pragne, przynajmniej na razie...

Ale ta gramatyka... przyznam, trzeba zaparcia. Chyba by mi sie nie chcialo... w koncu czasami bez tej przyslowiowej inwersji moze nie jest pænt, ale i tak sie zawsze wzajemnie po dunsku rozumiemy i o to chyba przede wszystkim chodzi...

Sorry, nie mam zapalu, aby zostac dunskim jezykoznawca, ale z calego serca gratuluje wszystkim zglebiajacym tajniki gramatyki  :)

ups. poetycko mi wyszlo na koniec...

PS. Gwoli wyjasnienia - w pracy mam ten komfort, ze wszystko dyktuje sekretarkom, a one juz dbaja, aby ostatecznie wszystko bylo pænt  :) po napisaniu. I czesto prostuja moja gramatyke...

Dlatego jeszcze raz skladam wyrazy uznania za PD3  :)

Apolonia:
No ale miło poplaprać sobie z ludźmi i w ten sposób mozna tez zalapac wymowe. Akcentu jednak ciezko sie pozbyc. Tak jak na Jyllandzie mówia inaczej niz w Kopenhadze a juz nie mówiąc o Sønderjylland - nic nie rozumiem

Jomir:
Podobny watek byl juz tutaj rok temu. Skonczylo sie dokladnie na wysmiewaniu o dziwo nie tych pytajacych, a tych co probowali pomoc.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej