Ogólne > Podatki

Co ze składkami emerytalnymi???

(1/4) > >>

anula2001:
Mąż zakończył pracę w Danii.W ZUS-ie dostał taką informację że nie może przenieść tych składek do Polski ale może się starać o wypłacenie składki emerytalnej z tym że otrzyma wtedy 70% kwoty.Czy jest to prawda???
Dodam że mąż pracował niecałe dwa lata.

jeż:
witam.z tego,co sięorientuję to mogą wypłacić Pani mężowi składki teraz ale z odtrąceniem 60%podatku.kiedy ja się dowiadywałem w naszym zusie,to faktycznie,składek nie przelewaja,ale gdy mąż pani nabędzię prawa emerytalne(ukończy w danii bodajże 67 lat)to zostaną one mu wypłacone.i też:albo cała kwota składek(minus 60%),albo co miesiąc dana suma.Ale nie chcę Pani wprowadzać w błąd.bo sama Pani wie,że u nas,tak jak i w tutejszych urzędach-ile ludzi ,tyle przepisów.ile wiedziałem-napisałem.pozdrawiam(p.s.jeśli mąż nie chce teraz wypłaty tych składek,proszę jak najszybciej powiadomić duński "zus".ja ,pracując tu pierwszym razem,po ukończonym kontrakcie,zjechałem do polski,a oni automatycznie przysłali mi czek z moimi składkami-minus 60%)

greg1969:
No właśnie bardzo ciekawy temat a tak mało o tym na forum. Może ktoś z forumowiczów lub adminów dobrze władający językiem zgłębi naszą wiedzę. To też mogę potwierdzić, że po zakończeniu pracy w Danii i powrocie do kraju można otrzymać kwotę zgromadzoną - 60%. Słyszałem, że można też przelać na emeryturę w kraju???  ??? ale jak to jest? Jeśli do ZUS nie to może do OFE w Polsce?
Musimy poczekać na wypowiedź jakiegoś fachmana. Pozdro.

Jomir:
Zacznijmy od tego, ze ATP nie jest skladka emrytalna a dodatkiem do emerytury, bowiem emerytura tutaj nalezy sie kazdemu po 65 roku zycia. Oczywiscie w stosunku do obcokrajowcow istnieja dodatkowe przepisy.

Kazdy miesiac oszczedzania powoduje zwiekszenie folkepension o 0,2% .
Kiedys sobie przeliczylam, ze po 20 latach placenia na ATP, biorac za kwote bazowa obecna folkepension czyli w zaokragleniu 7000 koron, otrzyma sie 1400 koron wiecej.

Niestety na kluczowe pytanie nie odpowiem, bowiem strona ATP niestety w tej chwili nie dziala.

anula2001:
Wierzyć się nie chce 60% podatku???!!!!!To jest po prostu zdzierstwo!!!Mąż ma 33 lata a do 67 daleko.Czy warto tyle czekać???

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej