poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Co ze składkami emerytalnymi???  (Przeczytany 8033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Co ze składkami emerytalnymi???
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Mar 2009, 20:49:24 »
CO do tego jak ZUS przeliczy nie jestem pewna.
Na pewno sa to lata skladkowe. Moim zdaniem powinien wliczyc dunskie wynagordzenie, bowiem jestesmy w UE.

Mojej mamie wliczyli kwote.
Sprawa wyglada tak:
Emeryt zagraniczny dostaje wypracowana kwote, czyli te x/40. Jednak zalozenie jest takie, ze kazdy musi otrzymac te swoje 7700, wiec jak ktos ma wypracowane mniej niz ta kwote, dostaje reszte w formie zasilku.

W przypadku mojej mamy wygladalo to tak:
10/40 czyli 1925 koron, do tego doliczyli polska emeryture.
A reszta jest dokladana w formie zasilku.

Oczywiscie jezeli emerytowi brakuje na zycie, otrzymuje doplaty do rachunkow, ale pod warunkiem, ze mieszka w wynajmowanym nie za duzym do jego mozliwosci mieszkaniu.
Jezeli jestes wlascicielem nieruchomosci i brakuje CI, odpowiedz komuny jest taka: sprzedaj bedziesz mial pieniadze, jak CI dalej bedzie brakowalo - doplacimy.

Z ciekawych rzeczy - Kommuna mojej mamy wyslala sama za posrednictwem polskiej ambasady zapytanie do polskiego Zus o wysokosc mojej mamy emerytury.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Mar 2009, 22:07:57 »
Witam,

Czyli reasumując,
Mam dwuletni kontrakt w Danii, po upływie tego czasu wracam do PL i mam dwie opcje:

1. Deklaruje, aby składki które płaciłem (minus 60%) zostały mi przesłane do Polski w postaci czeku do zrealizowania

2. Deklaruje, iż składki będą dodane do emerytury w Polsce, i kiedy "przejdę w stan emerytalny" otrzymam polską emeryturę + 2 lata / 40 x 7600kr.

Czy dobrze rozumiem?

pozdrawiam

Nie, piszesz o dwoch roznych sprawach:
1. wplaty na konta emerytalne, ktore zaleza od wysokosci twoich wplat
2. emerytura panstwowa, ktora zalezy od dlugosci pobytu w Danii (nie ilosci lat pracy)

Podam przyklad odnosnie punktu 1:
Z zarobionych 100 kr. placisz 8 % skladki na rynek pracy (8 kr.) i pozostale 92 kr. np. wplacasz na konto emerytalne wyplacane w ratach. W ten sposob unikniesz placenia od tych 92 kr:
- 39 % podatku majac niskie dochody
- 60 % podatku placac podatek gorny przy wysokich dochodach

Wyplaty sa opodatkowane nastepujaco:
- 39 % przy wyplatach po osiagnieciu wieku emerytalnego i w tym czasie majac niskie dochody
- 60 % przy wyplacie przed terminem
- 40 % w przypadku zgonu

Innymi slowami, wyplacajac pieniadze po osiagnieciu wieku emerytalnego, przesuwasz placenie podatku - daje sens przy placeniu obecnie podatku gornego.

W wielu przypadkach wplaty na pracownicze konta emerytalne sa wpisane w umowy zbiorowe i dlatego nie masz wyboru.
Pytanie jak mozna jak najwiecej z tych pieniedzy odzyskac. Moja zona wplacala kiedys w jednej firmie przez rok czasu i po kilku miesiacach otrzymala list ze pieniadze ktore wplacila zostaly zuzyte na administracje i ubezpieczenie grupowe. ;D

PS. Jest wiele form oszczedzania, dlatego o konkretny przypadek trzeba zapytac tam gdzie pieniadze sa wplacane.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Mar 2009, 22:35:43 »
CO do tego jak ZUS przeliczy nie jestem pewna. Mojej mamie wliczyli kwote.

No właśnie, ale kto wyliczył? Duńczycy znając fakty ile lat pracowała w Polsce czy ZUS wyliczył a Dania przeliczyła po kursie ???
Mi się wydaje, ze po osiągnięciu wieku emerytalnego w warunkach polskich twojej mamie ZUS obliczył emeryturę i podał jej wysokość stronie duńskiej a oni przeliczyli na DKK. Czy tak?
Jeśli tak to czy działałoby to w drugą stronę?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Mar 2009, 23:17:50 »
Tak jak piszesz. ZUS podal wysokosc skladki, Dania przeliczyla.

Moim zdaniem najlepiej dowiedziec sie w ZUSIE, tak jak pisalam nie orientuje sie w biezacych przepisach Zusowskich.
Z tego co slyszalam, jednak wlicza sie lata.

Nie bede gdybac:
Prosze bardzo:
http://www.mps.gov.pl/index.php?gid=64
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

ninka

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Mar 2009, 00:10:28 »
Jezeli moglabym prosic o pomoc w sprawie skladek emerytalnych.

Moja firma placila skladke 5% mojego wynagrodzenia na polise w PFA.
Od stycznia nie pracuje juz w Danii i dostalam pismo z PFA (skany ponizej)

Czy ktos zyczliwy moze mi naswietlic kontekst tego pisma?

Dostalam takze Aftale om videreførsel. Z tego co wiem, jest to formularz dla ponownego przystapienia do ubezpieczenia ale ja raczej nie bede juz wiecej pracowala w Danii.

Wiem, ze PFA proponuje mi trzy mozliwosci zalatwienia sprawy poniewaz od stycznia skladki juz nie wplywaja. Nawet staralam sie tlumaczyc to przez google translator ale nie trzyma sie to kupy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #19 dnia: 06 Mar 2009, 00:10:28 »