poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Co ze składkami emerytalnymi???  (Przeczytany 8059 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anula2001

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Co ze składkami emerytalnymi???
« dnia: 02 Mar 2009, 17:33:53 »
Mąż zakończył pracę w Danii.W ZUS-ie dostał taką informację że nie może przenieść tych składek do Polski ale może się starać o wypłacenie składki emerytalnej z tym że otrzyma wtedy 70% kwoty.Czy jest to prawda???
Dodam że mąż pracował niecałe dwa lata.

Offline jeż

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: Co ze składkami emerytalnymi???
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Mar 2009, 20:11:42 »
witam.z tego,co sięorientuję to mogą wypłacić Pani mężowi składki teraz ale z odtrąceniem 60%podatku.kiedy ja się dowiadywałem w naszym zusie,to faktycznie,składek nie przelewaja,ale gdy mąż pani nabędzię prawa emerytalne(ukończy w danii bodajże 67 lat)to zostaną one mu wypłacone.i też:albo cała kwota składek(minus 60%),albo co miesiąc dana suma.Ale nie chcę Pani wprowadzać w błąd.bo sama Pani wie,że u nas,tak jak i w tutejszych urzędach-ile ludzi ,tyle przepisów.ile wiedziałem-napisałem.pozdrawiam(p.s.jeśli mąż nie chce teraz wypłaty tych składek,proszę jak najszybciej powiadomić duński "zus".ja ,pracując tu pierwszym razem,po ukończonym kontrakcie,zjechałem do polski,a oni automatycznie przysłali mi czek z moimi składkami-minus 60%)

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Mar 2009, 21:46:03 »
No właśnie bardzo ciekawy temat a tak mało o tym na forum. Może ktoś z forumowiczów lub adminów dobrze władający językiem zgłębi naszą wiedzę. To też mogę potwierdzić, że po zakończeniu pracy w Danii i powrocie do kraju można otrzymać kwotę zgromadzoną - 60%. Słyszałem, że można też przelać na emeryturę w kraju???  ??? ale jak to jest? Jeśli do ZUS nie to może do OFE w Polsce?
Musimy poczekać na wypowiedź jakiegoś fachmana. Pozdro.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Mar 2009, 23:58:02 »
Zacznijmy od tego, ze ATP nie jest skladka emrytalna a dodatkiem do emerytury, bowiem emerytura tutaj nalezy sie kazdemu po 65 roku zycia. Oczywiscie w stosunku do obcokrajowcow istnieja dodatkowe przepisy.

Kazdy miesiac oszczedzania powoduje zwiekszenie folkepension o 0,2% .
Kiedys sobie przeliczylam, ze po 20 latach placenia na ATP, biorac za kwote bazowa obecna folkepension czyli w zaokragleniu 7000 koron, otrzyma sie 1400 koron wiecej.

Niestety na kluczowe pytanie nie odpowiem, bowiem strona ATP niestety w tej chwili nie dziala.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline anula2001

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Mar 2009, 07:51:14 »
Wierzyć się nie chce 60% podatku???!!!!!To jest po prostu zdzierstwo!!!Mąż ma 33 lata a do 67 daleko.Czy warto tyle czekać???

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Mar 2009, 13:42:38 »
Zacznijmy od tego, ze w chwili obecnej, gdy wplacamy mamy z tego powodu ulgi podatkowe. Tak wiec, jezeli rezygnujemy przed czasem musimy po prostu naliczona ulge oddac.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Mar 2009, 17:30:07 »
HEJ
Po jakim czasie nabywa się praw emerytalnych. Czy ktoś wie jak to wygląda w przypadku obcokrajowców.
Załóżmy, że pracujemy 10 lat i wracamy do polski. W jaki sposób nalicza się wówczas emeryturę.
Ile należy pracować aby dostać najniższą duńską emeryturę.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Mar 2009, 17:30:07 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Mar 2009, 19:33:13 »
Zeby dostac dusnka emeryture nalezy w Danii mieszkac lub miec dusnkie obywatelstwo (wtedy mozna sobie emryturke pobierac nawet na Karaibach).
Jezeli wyjedzie sie z Danii, to okres przepracowany w Danii wlicza sie do polskiej emerytury.
Jezeli mieszka sie w Danii, gdy nadchodzi emerytura, otrzymuje sie x/40 z folke pension, ktore w tej chwili wynosi okolo 7.600.
X - oznacza liczbe lat przepracowanych w Danii.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Mar 2009, 22:15:21 »
Podziękował
Jeszcze jedno pytanie. Czy emerytura w Danii uzależniona jest od wynagrodzenia. Bo z tego jak to opisałaś wynika że każdy ma to samo.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Mar 2009, 15:36:30 »
Kazdy ma tyle samo (za wyjatkiem obcokrajowcow - patrz jak wyzej - regula x/40). Plus dodatek z ATP, ktory juz zalezy od liczby przepracowanych lat. Plus, ewentualnie prywatna emerytura z towarzystwa ubezepieczeniowego.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Mar 2009, 15:59:02 »
Tak jak Mira napisala, mozna zabrac swojw emeryture nawet na Karaiby, z ta roznica, ze dostaniesz tylko ca. 5.200 dk to tzn. tzw. grundbeløb (emeryture podstawowa). Mieszkajacy w Danii dostaja grundbeløb 5.200 i dodatek (pensionstillæg) w wysoksci
ca. 2.500 dk. czyli razem ca. 7.700 dk.

jacek6700

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Mar 2009, 18:00:09 »
witam,mój znajomy pracował  w dani 1,5 roku zarabiał ok.25000 netto i wpłacają mu na duńskie konto 48 koron na miesiąc

Tomi

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Mar 2009, 18:05:04 »
Witam,

Czyli reasumując,
Mam dwuletni kontrakt w Danii, po upływie tego czasu wracam do PL i mam dwie opcje:

1. Deklaruje, aby składki które płaciłem (minus 60%) zostały mi przesłane do Polski w postaci czeku do zrealizowania

2. Deklaruje, iż składki będą dodane do emerytury w Polsce, i kiedy "przejdę w stan emerytalny" otrzymam polską emeryturę + 2 lata / 40 x 7600kr.

Czy dobrze rozumiem?

pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Mar 2009, 19:53:33 »
No nie do konca.
Po powrocie do kraju, nalezy zglosic do ZUS swoj kontrakt w Danii i te lata po prostu zus sobie wliczy.
Daniia nic juz wyplacac nie bedzie.

Dziala to tez w druga strone. Polska emerytura mojej mamy zostala wliczona w nalezna dusnka emeryture.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Mar 2009, 20:18:51 »
Po powrocie do kraju, nalezy zglosic do ZUS swoj kontrakt w Danii i te lata po prostu zus sobie wliczy.

No właśnie, wliczy ale jak ??? może jako lata nieskładkowe. Może ktoś zgłębiał temat jak podejdzie do tego ZUS?
Mira a jak wliczyli Duńczycy emeryturę twojej mamy? Tyle co wyliczył ZUS w Polsce czy tylko lata pracy? Jak to wyglądało? Jeśli mogłabyś przybliżyć bo może ktoś ma już za sobą jakąś znaczną historię zatrudnienia a zdecyduje tu pozostać w Danii.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Mar 2009, 20:18:51 »