poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jak to zdobyć ??????????????  (Przeczytany 8148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Renia2999

• Gość
Jak to zdobyć ??????????????
« dnia: 04 Mar 2009, 12:50:19 »
Wtam ..... czy jesli w urzedzie w torym wysylaja kwity do domu na ferie penge nie maja mojego aktualnego adresu .... a ma go jak narazie tylko bank to czy otrzymam swoje pieniążki ??? Co mozna zrobic i gdzie sie zgosić zeby posiadali obecny adres Bardzo Dziekuje za pomoc Renata

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
Odp: Jak to zdobyć ??????????????
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Mar 2009, 19:08:20 »
aktualnego nie mają , a mają stary adres ? jeżeli  mieszkałaś w Danii  to powinna poczta przekabusewać list na Twój obecny adres ( jeżeli  nowy adres został zgłoszony  na pocztę ) jeżeli wybierasz feriepenge  to musisz zgłosić  ferie w pracy  i z firmy musisz mieć podpis na kwitku , dopabuse wysyłasz ten kwit spowrotem z wypełnionym kwitem chyba ze firma sama to załatwia .
Na poczcie mozna  pobrać kopertę . jest to zestaw  kartek które się wypełnia przy zmianie adresu i wysyłasz do wszystkich ważnych instytucji  .
http://home25.inet.tele.dk/pl/Flytning/index.html
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Renia2999

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Mar 2009, 19:59:04 »
W firmie powiedziano mi ze adres zmienia i powinno to przyjsc na aktualny adres lecz do tej pory nie otrzymalam pieniedzy z poprzedniego roku ??? wystarczy isc tylko na poczte ?? i po wszytskim ??dziekuje za pomoc

K3

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Mar 2009, 20:13:00 »
W firmie powiedziano mi ze adres zmienia i powinno to przyjsc na aktualny adres lecz do tej pory nie otrzymalam pieniedzy z poprzedniego roku ??? wystarczy isc tylko na poczte ?? i po wszytskim ??dziekuje za pomoc

bo na feriepenge jest jeszcze za wcześnie

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Mar 2009, 21:20:21 »
wystarczy isc tylko na poczte ??
Wiele instytucji pobiera automatycznie adres z ewidencji ludnosci (folkeregistret) ktory jest w kommune i tam trzeba zglosic zmiane miejsca zamieszkania. Formularz zgloszenia do ewidencji ludnosci mozna tez otrzymac na poczcie razem z formularzem do zgloszenia zmiany miejsca zamieszkania do poczty by mogli przez nastepne pol roku poczte wyslana na stary adres przeslac na nowy adres (ale chyba nie przesylaja za granice).

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Mar 2009, 23:23:26 »
feriepenge wyplacane sa od polowy kwietnia z feriekono-jesli wyslano podpisane feriekort z data rozpoczecia urlopu 1 maja.Jesli nie bylo zmiany konta w banku to przyjda na to samo konto na ktore wplywa pensja,adres domowy nie ma znaczenia-chyba ze czekasz na "feriekort" - WTEDY MUSISZ PODAC AKTUALNY ADRES

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Mar 2009, 23:27:53 »
Przede wszytkim SKAT musi miec aktualny adres. ATP tez czasami wysyla informacje. Dlatego ja bym zglosil zmiane adresu do folkeregister.
Najlepiej miec Nemkonto - moze byc polskie.

PS. Feriekort sa teraz wysylane tak wiec niedlugo powinna przyjsc.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Mar 2009, 23:27:53 »

robwag

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Mar 2009, 00:08:25 »
witam!!! waśnie wrócilem do Polski na stałe ,byłem w skacie i komunie ,jedynie nic nie udało mi sie załatwic w sprawie feriekonto.z tego co zrozumiałem w komunie to nie figuruje pod zadnym duńskim adresem (zmienialem pracodawce a adresu nie i byc moze dlatego),teraz jestem w kraju ,czy bedąc tu otrzymam feriepenge ,nie zamknąłem konta w banku-Nordea ,tam szef przelewał mi wypłate,w skacie znaja mój polski adres,ale czy to wystarczy??co moge jeszcze zrobić??? ja

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Mar 2009, 00:58:33 »
Jezlie nie otrzymasz karty urlopowej w marcu to dowiedz sie gdzie masz pieniadze urlopowe (w Feriekonto?) i podaj im twoj aktualny adres.

robwag

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Mar 2009, 11:32:28 »
czy tę karte urlopową wysyła pracodawca i czy dostanę ją na polski adres skoro nie mieszkam juz w Dani????spróbuje napisac maila do feriekonto ,zobaczymy moze to cos pomoże ,bo nie wiem gdzie mam sie dowiedziec o te pieniadze????wystarczy jak podam im tylko swój adres w PL ,czy numer polskiego konta w banku również?????Z góry dziękuje za wszelką pomoc

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Mar 2009, 12:20:16 »
Karte urlopowa wysyla "ferikonto"- niedlugo powinny nadejsc.Wysylajana adres,ktory maja w swoich danych-jesli nastapila zmiana adresu nalezy ich powiadomic oraz wskazac aktualne konto bankowe

robwag

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Mar 2009, 12:22:41 »
dzięki Karma napisze mailado feriekonto ,moze wszystko bedzie ok

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Mar 2009, 12:23:35 »
W wiekszosci przypadkow jest tak jak KARMA pisze - administracje pieniedzy urlopowych pracodawca zleca Feriekonto ale moze tez je sam administrowac. Normalnie bierze Feriekonto adres z ewidencji ludnosci (folkeregister) ale jezeli tam nie jest zarejestrowany to trzeba im wyslac.

Na dole tej strony jest link i tlumaczenie formularza kontaktowego do Feriekonto: http://home25.inet.tele.dk/pl/FerieKonto/index.html

Renia2999

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Mar 2009, 12:28:41 »
CZY MOGE JECHAC POD TEN ADRES I PODAC IM AKTUALNY ADRES ZAMIESZKANIA ??      Kongens Vænge 8
DK-3400 Hillerød    A ONI WYSLA MOJE FERIE KONTO Z POPRZEDNIEGO ROKU ??? LUB GDZIE JECHAC ABY POSIADALI MOJ ATUALNY ADRES POZDRAWIAM WSZYTSKICH I DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ :))

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Mar 2009, 12:34:16 »
Spørgsmål til flytning - Pytania zwiazane z przeprowadzka
BorgerserviceCentret
Trollesmindealle 27 
3400 Hillerød
Tlf. 7232 0000

http://www.hillerod.dk/ForBorgere/Bolig_Byggeri_Flytning/Flytning.aspx

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Mar 2009, 12:34:16 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25726
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17925
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22174
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21782
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24267
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy