Ogólne > Podatki
podatek 8% w Danii i PIT w Polsce
Klingon:
--- Cytat: misio_99 w 05 Mar 2009, 21:02:55 ---Polak pracujący w Danii NIE rozlicza się metodą wyłączenia z progresją, a metodą odliczenia proporcjonalnego...
--- Koniec cytatu ---
Wiem, ale nastepne zdanie w w/w artykule mowi:
"W praktyce prawie zawsze metoda wyłączenia z progresją gwarantuje podatnikowi łącznie niższy poziom obciążenia podatkowego, co powoduje nierówność traktowania podatników pracujących za granicą. Stąd powstał pomysł abolicji podatkowej, która tą nierówność eliminuje."
Czyli rozumiem ze zaplaci taki podatek jaki bylby obliczony metoda wylaczenia z progresja. ???
W praktyce prawie zawsze:
Metoda proporcjonalnego obliczenia - ulga abolicyjna = metoda wylaczenia z progresja
Tak to rozumiem ale dopabuse teraz przeczytalem jeden artykul wiec moge sie mylic. :-\
a:
Wg mojej wiedzy bedzie tak: uwzgledniajac dochody uzyskane w Danii w rozliczeniu podatkowym w Polsce, dzieki uldze abolicyjnej nie zaplacisz od dochodow dunskich podatku w ogole (pozycja 37 w PIT-O, o ile mnie pamiec nie myli, zalatwia sprawe podatku obliczanego wg metody proporcjonalnego odliczenia), natomiast poniewaz zsumuja sie one z dochodami polskimi spowoduja, ze wejdziesz w wyzszy prob podatkowy i dlatego zaplacisz wyzszy podatek od polskich dochodow niz wynika to z zaliczek odprowadzonych przez zleceniodawce. Jednak bedzie to niewielka kwota, porownujac ja z podatkiem jaki musialbyc zaplacic gdyby nie bylo ulgi abolicyjnej.
Klingon ma racje: dzieki uldze abolicyjnej zaplacisz taki podatek jaki bylby obliczony metoda wylaczenia z progresja
K3, czasem mam wrazenie, ze masz za zle wszystkim, ktorzy skorzystaja na abolicji...
asas:
czy feriepenge dolicza sie dochodu i jesli tak to czy w roku naliczania czy ich otrzymania
JaTak:
--- Cytat: robwag w 05 Mar 2009, 00:37:35 ---z tego co sie dowiedziałem ostatnio w skarbówce w PL to nawet jesli wyjdzie ci jakas dopłata to bedzie ona traktowana jako ulga (niedawno wprowadzona,efekt abolicji)
--- Koniec cytatu ---
abolicja jest za lata 2002-2007, za 2008 nie ma abolicji ;D ;D ;D
robwag:
ale jest ulga abolicyjna :P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej