poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: podatek 8% w Danii i PIT w Polsce  (Przeczytany 13619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: podatek 8% w Danii i PIT w Polsce
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Mar 2009, 10:19:20 »
ale jest ulga abolicyjna :P

nie ma ulgi, jest tylko przyjęta inna metoda obliczania podatku.

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Mar 2009, 13:26:17 »
nie ma ulgi, jest tylko przyjęta inna metoda obliczania podatku.
Przyjecie nowej metody wymagaloby zmiane umow miedzynarodowych, dlatego aby traktowac podatnikow pracujacych za granica jednakowo, wprowadzono ulge abolicyjna.
Tak wiec nadal obowiazuje metoda proporcjonalnego obliczenia ale lacznie z ulga abolicyjna daje prawie zawsze podatek w wysokosci podatku obliczonego metoda wylaczenia z progresja (nabusewnosc traktowania podatnikow jest wyeliminowana).

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Mar 2009, 14:33:16 »
Przyjecie nowej metody wymagaloby zmiane umow miedzynarodowych, dlatego aby traktowac podatnikow pracujacych za granica jednakowo, wprowadzono ulge abolicyjna.
Tak wiec nadal obowiazuje metoda proporcjonalnego obliczenia ale lacznie z ulga abolicyjna daje prawie zawsze podatek w wysokosci podatku obliczonego metoda wylaczenia z progresja (nabusewnosc traktowania podatnikow jest wyeliminowana).

rozumiem ze chciałeś po swojemu napisać, ale nie bierzesz przy obliczaniu NOWEGO podatku abolicji. Takie coś w rzeczy samej już nie istnieje. Zmieniasz sposób obliczania, no chyba ze ktoś lubi dwie metody naraz wykonać.

karol2222

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Mar 2009, 23:55:22 »
Dzieki wszystkim za posty. Widze, ze zdania sie bardzo roznią. Zadzwonie po prostu do urzedu w Pl i tam mam nadzieje dowiem sie wszystkiego.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Mar 2009, 09:00:35 »
ani razu chyba nie obliczyłeś podatku w Polsce. Ulga nie jest żadną określona kwotą. zapodajesz parę linków a chyba z ich czytaniem masz problem. Jak już nie doczytałeś to zmiana jest sposobu obliczenia z uwzględnieniem podatku już zapłaconego. Nie masz nigdzie napisane że ulga jest w jakiś sposób konkretny wyliczana - bo takiego czegoś niema. Kwota ulgi abolicyjnej jest różnicą pomiędzy podatkiem wyliczonym przy zastosowaniu metody proporcjonalnego odliczenia a podatkiem wyliczonym przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją. Widać ty masz zamiar podatek z lat następnych rozliczać dwoma metodami - chyba ze się nudzisz. Tak więc zanim palniesz coś osobistego nie pij siedząc na necie.

Na sam koniec sprawdź 10x sobie linka którego zapodałeś i co jest po 2008 roku.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Mar 2009, 10:11:48 »
Dajcie spokoj z tymi docinkiami!Po co wyciagac zaraz szabelki!Co to za roznica w jaki sposob jest liczony podatek dal osoby ktora ma sie rozliczyc.Najwazniejszy jest efekt koncowy czy ktos ma cos do zaplaty czy nie. ;D

Pozdrawiam i zycze wiecej luzu. ;D ;D ;D

Tula

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Mar 2009, 11:17:55 »
A ja Misia popre; on sie zna na podatkach i nic dziwnego, ze wkurza go, ze ktos podwaza jego zdanie. Trzymajmy sie naszych specjalizacji.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Mar 2009, 11:17:55 »

K3

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Mar 2009, 16:34:37 »
Dajcie spokoj z tymi docinkiami!Po co wyciagac zaraz szabelki!Co to za roznica w jaki sposob jest liczony podatek dal osoby ktora ma sie rozliczyc.Najwazniejszy jest efekt koncowy czy ktos ma cos do zaplaty czy nie. ;D

Pozdrawiam i zycze wiecej luzu. ;D ;D ;D

Tyle, że nawet przy liczeniu metodą "z progresją" i rozliczaniu w jednym roku podatkowym dochodów z DK i z PL może wyjść dopłata podatku w PL.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Mar 2009, 17:03:22 »
Tyle, że nawet przy liczeniu metodą "z progresją" i rozliczaniu w jednym roku podatkowym dochodów z DK i z PL może wyjść dopłata podatku w PL.

zgadza się, chyba nawet zawsze jest dopłata ...

[Posted on: 07 Marzec  2009, 17:01:34]

A ja Misia popre; on sie zna na podatkach i nic dziwnego, ze wkurza go, ze ktos podwaza jego zdanie. Trzymajmy sie naszych specjalizacji.

Nie pisałem ze sie znam ale to co napisał to sam nie przeczytał albo nie zrozumiał.
« Ostatnia zmiana: 07 Mar 2009, 18:47:44 wysłana przez Tula »

robwag

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Mar 2009, 18:22:59 »
nieprawda że zawsze jest dopłata ,w zeszłym roku rozliczałem sie razem z zona,która pracuje w PL ,i nawet wyszło cos na plusie ,czego oczywiscie nikt nam nie odda i wychodzi na to ze miałem racje z ta ulgą za ten rok ,chyba że mnie okłamali w skarbówce w PL

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Mar 2009, 18:38:07 »
nieprawda że zawsze jest dopłata ,w zeszłym roku rozliczałem sie razem z zona,która pracuje w PL ,i nawet wyszło cos na plusie ,czego oczywiscie nikt nam nie odda i wychodzi na to ze miałem racje z ta ulgą za ten rok ,chyba że mnie okłamali w skarbówce w PL

no to całkiem ciekawe ze wyszedł zwrot - tylkosiecieszyc.

no to z jednej strony bdb ze wyszła nadpłata i jest do zwrotu, a niby czemu nie mieli ci zwrócić nadpłaty wyjaśnili?

K3

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Mar 2009, 18:42:41 »
no to z jednej strony bdb ze wyszła nadpłata i jest do zwrotu, a niby czemu nie mieli ci zwrócić nadpłaty wyjaśnili?

ponieważ polski US nie zwraca podatków zapłaconych w duńskim SKAT ;)

robwag

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Mar 2009, 23:55:03 »
jest dokładnie tak jak napisał K3 ,dodam jeszcze ze odliczylismy sobie diety i ulgi na dzieci i byc moze dlatego wyszło tak fajnie,ale najważniejsze że jednak mozna !!!

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Mar 2009, 10:37:37 »
Z tego co pisałeś myślałem że rozliczałeś się w US PL zwłaszcza ze zasięgałeś tam konsultacji. Więc to że jest zwrot to ok,ale to niech ci skat zwróci a nie się pytasz US w Polsce.

U mnie po obliczeniu Podatku w PL wyszła dopłata. Potem po zmianie toku obliczenia w związku z abolicją dopłata tez wychodzi tylko że mniejsza. Ze skatu natomiast zwrot przyszedł po trzech miesiącach od złożenia i rozpatrzenia zeznania podatkowego.

gośc

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Mar 2009, 19:55:49 »
Pytałam w skarbowce i powiedziano mi, ze między Polską a Danią stosujemy obliczanie metodą kumulacji dochodow i od tego  płaci się podatek ( minus zapłacony w Danii). Nie ma zadnego liczenia z "progresją". Ustawa abolicyjna dotyczy lat do 2007 a nie 2008 . Tak mi powiedziano.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Mar 2009, 19:55:49 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 308377
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16708
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39539
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45669
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42572
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand