Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej

Ziemniaki zapiekane w śmietanie

<< < (2/3) > >>

tomek123:
najlepiej ziemniaki zetrzec na tarce na plastry (musza miec ta sama grubosc), najlepszy smak bedzie jesli dodamy soli, pieprzu, czosnku, swiezego tymiaku i rozmarynu i wymieszamy ze smietana kremowka i ziemniakami. Druga wersja to zredukowac smietane do kosystencji sosu z czosnkiem dodac przyprawy i ziola, na blasze ulozyc warstwe zimniakow plaster przy plastrze, polac snietana, druga warstwe ziemniakow, znowu polac i tak na przemian do wypenienia blachy. Na koniec lekko przycisnac i do pieca.

czym ziemniaki wieksze tym mniej zabawy, ale musimy miec odpowiednia tarke, acha jezeli smietana powinna byc tak doprawiona sola, zeby smak jej byl wyraznie slony, wtedy wymieszana z ziemniakami da nam bardzo dobry smak, zycze smacznego

ciacho:
Z wierzchu mozna tez calosc delikatnie posypac tartym zoltym serem.

Tula:

--- Cytat: anha w 08 Mar 2009, 15:00:19 ---Zalać kremówką 38%.
--- Koniec cytatu ---
Znaczy piskefløde?

anha:

--- Cytat: Tula w 10 Mar 2009, 08:30:59 ---Znaczy piskefløde?

--- Koniec cytatu ---
Dokładnie o to mi chodziło.

jamjurand:
Mam stary przepis z Karolines Køkken (mozna tam znalezc mnostwo dunskich przepisow) gdzie sie dodaje ztarta (?) odrobine orzecha muszkatu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej