poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: podatek 38% umowa na stałe  (Przeczytany 2932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

thomas222

• Gość
podatek 38% umowa na stałe
« dnia: 14 Mar 2009, 11:49:03 »
Witam mam takie pytanie  w sierpniu 2008 podjęlem prace w Danii pierwszy raz za pośrednictwem firmy na okres 3miesięcy stawka godz 110dkk dostałem również ulgę 8% podatku.Od miesiąca grudnia przeszedłem na kontrakt prywatny dostałem umowe na czas nieokreślony żadnych ulg na odcinku duńskim i 0 wolnej kwoty od podatku.Zgodziłem sie na tą umowe gdyż chciałem w polsce kupic mieszkanie nakredyt i wiedziałem że umowa na czas nieokreślony będzie najlepszym wyjściem.Teraz stawkę godz mam 124dkk  i zarobek mniejszy niż u pośrednika gdyż traktują mnie jak duńczyka.Od grudnia ściągnęłem tu żone z dzieckiem firma pomogła znaleść mieszkanie ale uwierzcie że nie przelewa sie nam gdyż żona niepracuje bo niezna języka.Z tego co wiem ulga przysługuje mi na rok czasu ale warunek chyba umowa na czas określony.Czekamy z żoną już 3miesiące na pozwolenie niemają również żadnego lekarza tu poprostu wielka pomyłka  i niewiemy co dalej robić bo płace 38%podatku plus 8% na rynek pracy a dlaczego oni niemają ani pozwolenia ani lekarza.Musze dodatkowo wykupywać w PL ubezpieczenie dla nich które kosztuje 200zł.Co byście poradzili na moim miejscu czy zmienić rodzaj umowy na czas określony czy jak żeby skorzystać z tej ulgi która mi jeszcze przysługuje?czy jeżeli żona z dzieckiem będą tutaj pszebywać ze mną to czy będe miał tą ulgę?

lilianka

• Gość
Odp: podatek 38% umowa na stałe
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Mar 2009, 12:11:34 »
hej !
jesli masz mozliwosc zmiany kontraktu to go zmien i skorzystaj z ulgi puki możesz , a możesz 2 lata , automatycznie zwiększa Ci się zarobki i to o duzo. tylko nie wiem jak Skat zareaguje na zmiane kontraktu., wydaje mi s ie ze szef bedzie musiał wypisac jakis aneks, ze wydajac Ci kontrakt na czas nieokreslony sie pomylił, albo 2 opcja niech Cie zwolni i za chwile przyjmie z powrotem...hmmm
jesli nadal masz meldunek w Polsce nalezy Ci sie ulga na wyjazdy do Polski, bez wzgledu na charakter kontraktu, wiem ze istnieje ulga na nieopracujacego małżonka ( ale nie znam szczegółów ) , ulga na dojazdy do parcy i przynaleznosc do zwiazków zawodowych i A-kasy . powodzenia

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Mar 2009, 15:55:50 »
1. Jeśli sprowadza Pan rodzinę i stara się dla nich o CPR to z chwilą otrzymania nie przysługuje Panu zniżka tzw "podwójny dom".
2. Na CPR czeka się 4 tygodnie jeśli dobrze pamiętam.
3. Proszę poprosić aby ktoś zadzwonił w sprawie CRP pańskiej żony i dziecka.
4. Mając CPR wybiera się w komunie lekarza. Póki co traktowani są jakie urlopowicze.

pozd

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Mar 2009, 15:55:50 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7790
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971
Podatek Środowiskowy

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!