poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ulga na wspolmalzonka - brak rubryki  (Przeczytany 5975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

diesesire

• Gość
ulga na wspolmalzonka - brak rubryki
« dnia: 14 Mar 2009, 18:35:10 »
witam,
zabralem sie za wypelnianie rozliczenia TastSelv za 2008r, uzupelnilem rubryki 11 51 53, lecz nie wiem gdzie wpisac ulge na wpsolmalzonka, brakuje mi rubryki 59. Co mam teraz zrobic ? Za 2007r. wypelnilem pit u urzedniczki w Skacie i wpisala to gdzies.

Offline polak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Fotografia ślubna, portretowa, ciązowa, akt
Odp: ulga na wspolmalzonka - brak rubryki
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Mar 2009, 20:28:46 »
A co jeśli moja żona jest w Polsce , czy też mogę odliczyć ulgę na małżonka?
Moja sytuacja jest taka że żona dołączyła do mnie w Danii we wrześniu, a skat chce mi tą ulgę liczyć dopabuse od września, to normalne?

jewka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Mar 2009, 23:05:31 »
przylaczam sie do pytania co jesli nie mam rubryki chyba 59. czy moge to jakos dodac ? prosze o odpowiedz.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Mar 2009, 15:41:27 »
Witam
Więc tak może tak w skrócie.
Do czasu kiedy mamy rezydencję podatkową w Polsce przysługuje nam większa kwota wolna od podatku.
W momencie gdy nasz rezydencja jest w Danii tzn. sprowadziliśmy rodzinę i dostali oni także CPR-number (wymagane jest to)
Wówczas możemy starać się na ulgę na współmałżonka.
Ja po "ściągnięciu" żony i otrzymaniu CPR poszedłem do SKAT'u i poprosiłem o ponowne przeliczenie mojej karty podatkowej. Jednakże w tym przypadku doliczono do mojej karty, kwotę wolną od podatku mojej żony.

Więc podstawowe pytanie gdzie macie rezydencję

fx

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Mar 2009, 16:47:15 »
Skat w swoich przepisach dopuszcza wykorzystanie kwoty wlnej od podatku przy spelnieniu trzech warunkow jednoczesnie

Oto cytat ze strony skatu po polsku:
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1718962&vId=201861&i=4#i1718962

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ulga na rzecz wspólmalzonka
W pewnych przypadkach mozna otrzymac ulge podatkowa na rzecz wspólmalzonka. Aby bylo to mozliwe, nalezy udokumentowac:

fakt pozostawania w zwiazku malzenskim

fakt zamieszkiwania pod tym samym co wspólmalzonek adresem w kraju pochodzenia na koniec danego roku 

fakt nieuzyskiwania przez wspólmalzonka dochodu w Danii i nieposiadania przez niego prawa do osobistej ulgi podatkowej. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wynika z tego jasno, ze zona nie musi przebywac w Danii i posiadac CPR

W rozliczeniu rocznym zaznaczajac rubryke 59 i wpisujac wysokosc ulgi wspolmazonka potem sa informacje dotyczace wlasnie wspolmazonka.

Nie ma tam mielsca na wpisanie CPR malzonka, jest tylko Ægtefælles PNR, co jest wytlumaczone w opisie do rubryki, ze jezeli malzonek nie ma CPR, nalezy wpisac jego date urodzenia.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Mar 2009, 19:08:46 »
Zwracam uwagę na jedną rzecz , na tytuł tego "O podatku dochodowym - dla osób mieszkających za granicą i pracujących"
Jeżeli zaczynamy pracować na zasadach jak Duńczycy to aby mieć ulgę żony to musi mieć CPR.
Albo pracujemy na zasadach podwójny dom i rezydencję mamy w Polsce albo rezydencję mamy w Danii.

asssssssss

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Mar 2009, 22:42:00 »
 a dlaczego niemożna mieć rezydencji w danii i jednocześnie ulgi za podwójny dom?
 przecież można pracować na czas określony w danii i posiadać w tym czasie meldunek w pl, a żona z dziećmi przecież też tu może mieszkać. jesli rodzina jest tu ze mną cały rok to wpadamy w rezydencję duńską, ale pracujemy nadal tymczasowo więc ulga się należy (przez 2 lata).
mam rację czy nie???

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Mar 2009, 22:42:00 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Mar 2009, 22:46:23 »
Nie masz.
Dom to nie budynek, a rodzina.
Tak wiec skoro zona i dzieci mieszkaja z Toba w Danii, prowadzisz tylko jeden dom, a nie dwa.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Mar 2009, 13:58:33 »
Moim zdaniem jest tak:
jeśli współmałżonek mieszka w Polsce należy się pracującemu w Danii jego kwota wolna tj.41000dkk,należy tylko udowodnić rezydencje podatkową w Polsce czyli CFR 1, akt ślubu i fakt zamieszkiwania pod jednym adresem (zameldowanie w Polsce).
Jeśli współmałżonek przybył do Danii w roku podatkowym za który sie rozliczamy i pracował w tymże roku w Danii to dostał swoją ulgę na swoim rozliczeniu rocznym,wiec w tym wypadku ulga na współmałżonka się nie należy(nie jest ważne czy współmałzonek pracował miesiąc czy pięć m-cy,gdyż skat nadje pełna kwote wolną od podatku)
Inaczej wyglada sprawa jeśli współmałżonek przebywa legalnie w Danii ale nie pracuje,gdyż wtedy automatycznie przejmuje się ulgi.

ulga

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Mar 2009, 17:41:10 »
witam

moja zona spelnia wszystkie te warunki jest tu juz ponad rok w zeszlym roku dostala zwrotu ok 16.000kr bo w polowie roku przyjechala i papiery sie zalatwilo w tym roku dostala tez  tyle samo a co z reszta pieniedzy  ???  nie pracowala a ni godzinki przez ten okres

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Mar 2009, 17:41:10 »

Brak NemID, feriepenge

Zaczęty przez nemek98Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9778
Ostatnia wiadomość 24 Lis 2019, 10:14:13
wysłana przez Krzysztof85
Brak możliwości rozliczenia przez internet.

Zaczęty przez Neffisa83Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9057
Ostatnia wiadomość 28 Mar 2012, 18:57:13
wysłana przez Neffisa83
Brak rozliczenia na stronie Skatu

Zaczęty przez radas103Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 8957
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2009, 11:05:07
wysłana przez robertcph
Brak karty podatkowej