poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Domokrążca z DR  (Przeczytany 16865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

teddy-gosc

• Gość
Odp: Domokrążca z DR
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Maj 2009, 20:15:32 »
Do mnie nikt nie przychodzil,nikt nie pytal,przyslali "zaproszenie"do zaplaty licencji i kropka.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Maj 2009, 21:26:35 »
no właśnie ja mówię o tym "zaproszeniu"

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 8
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Paź 2010, 18:54:58 »
ja wiem, ze juz tu dawno nikt nie pisal, ale hmm... ja wlasnie dzisiaj dostalam po raz drugi to "zaproszenie" (pierwsze bylo rok temu). No i przypominaja mi, bo moze zapomnialam,... zeby zameldowac sie jako posiadacz tv i zaczac placic ta licencje.
Czy czekac az przyjdzie ktos od nich czy tez lepiej juz sie zameldowac?

Na kazdym kroku skubia czlowieka. Zarabiasz - musisz sie podzielic kasa.

Offline daktaris

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Paź 2010, 19:35:53 »
mam pytanie a jak place licejcje w Polsce za posiadanie TV radia itp to tez musze placic skoro w unii jestesmy ?? place na ten telewizor co mam tu bo kiedys zostal zarejestrowany

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Paź 2010, 20:17:41 »
ja wiem, ze juz tu dawno nikt nie pisal, ale hmm... ja wlasnie dzisiaj dostalam po raz drugi to "zaproszenie" (pierwsze bylo rok temu). No i przypominaja mi, bo moze zapomnialam,... zeby zameldowac sie jako posiadacz tv i zaczac placic ta licencje.
Czy czekac az przyjdzie ktos od nich czy tez lepiej juz sie zameldowac?

Na kazdym kroku skubia czlowieka. Zarabiasz - musisz sie podzielic kasa.

Jak przyjdą to ci naliczą z datą wstecz ...  Jak sam się zgłosisz to będziesz płacić od momentu zgłoszenia.

[Posted on: 06 Paź 2010, 20:17:12]

mam pytanie a jak place licejcje w Polsce za posiadanie TV radia itp to tez musze placic skoro w unii jestesmy ?? place na ten telewizor co mam tu bo kiedys zostal zarejestrowany

Musisz. Unia ma się nijak do tego.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline mona

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Paź 2010, 19:17:36 »
Jesli wpuscisz pana do domu,to wiadomo ze cie podliczy.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Paź 2010, 21:01:58 »
Zaden pan ani pani nie byli u mnie. No i nie mam zamiaru nikogo tu wpuszczac.
Ci z DR chyba co roku dostaja jakas liste osob, ktore nabyly np. Internet, nowy telewizor itp. no i potem wysylaja listy takim osobom... No ale przeciez to, ze kupilam tu TV nie oznacza, ze mam go w domu i ogladam. Moglam go kupic w prezencie, albo w celu wywozu z DK... roznie moze byc. Dlatego na tej podstawie nie moga nikogo zmusic do placenia licencji. Musza wpierw sprawdzic, czy ten ktos uzywa tv, radia czy internetu.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Paź 2010, 21:01:58 »

parabola2

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Paź 2010, 23:05:52 »
Medielicens
Hvis du har et eller flere af disse apparater, skal du betale medielicens:

* Tv eller tilsvarende apparat
    * Computer med adgang til internet eller et andet netværk med en download hastighed på 256 Kbit/s eller derover
    * Computer med enhed, for eksempel tv-tuner, som kan modtage tv via radiobølger eller netværk
    * Mobiltelefon med internetadgang
    * PDA'er og andre enheder, der trådløst kan modtage og gengive billedprogrammer og -tjenester

Radiolicens
En radio er også dækket af medielicensen, men hvis du udelukkende har radio, skal du kun betale radiolicens.

Virksomheder og institutioner skal ikke betale radiolicens.

Wystarczy ze go nie wpuscisz a on sobie sprawdzi czy masz np telefon na abonament,internet itp

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Paź 2010, 08:12:14 »
Korzystasz to płać i przestań kombinować jeden z drugim ;D

Offline M z Horsens

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Paź 2010, 08:44:33 »
Niestety jakoś ciężko to wytłumaczyć naszym rodakom że trzeba,to już jest taka mentalność i zawsze będzie kombinowanie bo to nie wpuszczę gościa z DR,bo mam polską satelitę,tylko komputer itd......a nie trzeba nic robić,wpuszczać,dyskutować sami sobie sprawdzą ;D

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Paź 2010, 14:31:21 »
Ale wy tu bzdury na tym forum siejecie. Ja już od lat mam internet i co roku dostaję do zapłacenia z DR i nigdy jeszcze nic nie zapłaciłem. Raz, w zeszłym roku byt  jakiś koleś i się pytał czy mam Tv lub radio to mu powiedziałem że nie mam i se poszedł.
 Najlepiej zrobiła moja znajoma. Napisała do nich po angielsku, że jest Polką, że nie zna duńskiego i nie korzysta ani nie zamierza korzystać z duńskich mediów bo ją to nie obchodzi i żeby się wreszcie od niej odczepili. No i ma teraz spokój. Nikt nikogo nie może na siłę zmusić do zapłaty abonamentu telewizyjnego(podobnie jak w Polsce) .

[Posted on: 08 Paź 2010, 14:29:24]

Poza tym gdyby dali radę sprawdzać lub sprawdzali to już dawno masa ludzi którzy nie płacą podostawałaby wezwania lub wszczęto by egzekucje. Ale ani nie sprawdzają, ani nie mogą egzekwować.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Paź 2010, 17:15:42 »
Poczytaj jak to w Anglii rozwiązali. Dziwi mnie tylko że duńczycy jeszcze na to nie wpadli ;)
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Paź 2010, 20:19:40 »
Korzystasz to płać i przestań kombinować jeden z drugim ;D

Przecież płaci się za kablówkę, za Internet, za telefon... i połączenia internetowe przez telefon komórkowy. Dlaczego płacić podwójnie? Oprócz opłat czy abonamentów dodatkowo jeszcze licencja.
Dla mnie to bzdura. No ale skoro chcą tak ściągać bezprawnie z ludzi ich kasę to trudno. Niech mają. Ja tam mogę płacić, ale nie oznacza to, że się zgadzam z tym i że popieram to. Jeśli ktoś zapyta mnie to powiem, że jest to bzdurna opłata - byle ściągnąć z ludzi kasę.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Paź 2010, 20:48:26 »
[...]
Dla mnie to bzdura. No ale skoro chcą tak ściągać bezprawnie z ludzi ich kasę to trudno. Niech mają. Ja tam mogę płacić, ale nie oznacza to, że się zgadzam z tym i że popieram to. Jeśli ktoś zapyta mnie to powiem, że jest to bzdurna opłata - byle ściągnąć z ludzi kasę.

Skoro sciagaja bezprawnie z ludzi ich kase, to wytocz im proces :) Wygrasz i po problemie :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Paź 2010, 21:43:57 »
Ale wy tu bzdury na tym forum siejecie. Ja już od lat mam internet i co roku dostaję do zapłacenia z DR i nigdy jeszcze nic nie zapłaciłem. Raz, w zeszłym roku byt  jakiś koleś i się pytał czy mam Tv lub radio to mu powiedziałem że nie mam i se poszedł.
 Najlepiej zrobiła moja znajoma. Napisała do nich po angielsku, że jest Polką, że nie zna duńskiego i nie korzysta ani nie zamierza korzystać z duńskich mediów bo ją to nie obchodzi i żeby się wreszcie od niej odczepili. No i ma teraz spokój. Nikt nikogo nie może na siłę zmusić do zapłaty abonamentu telewizyjnego(podobnie jak w Polsce) .

[Posted on: 08 Paź 2010, 14:29:24]

Poza tym gdyby dali radę sprawdzać lub sprawdzali to już dawno masa ludzi którzy nie płacą podostawałaby wezwania lub wszczęto by egzekucje. Ale ani nie sprawdzają, ani nie mogą egzekwować.
Na sile nie musza nikogo zmuszac. Sa inne metody.

[Posted on: 08 Paź 2010, 21:40:49]

Przecież płaci się za kablówkę, za Internet, za telefon... i połączenia internetowe przez telefon komórkowy. Dlaczego płacić podwójnie? Oprócz opłat czy abonamentów dodatkowo jeszcze licencja.
Widocznie nie zrozumiales o co chodzi, a chodzi o licencje za mozliwosc "sciagania" obrazu tv, anie licencje za komorke, intenret itp. Do niedawna byla to licencja tv. Teraz zmieniono tylko nazwe na Medielicens.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Paź 2010, 21:43:57 »