poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: odpisy podatkowe  (Przeczytany 4218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marta

• Gość
odpisy podatkowe
« dnia: 09 Lip 2006, 21:22:44 »
Moj maz podpisal umowe z pracodawca na 2 lata.
Slyszelismy cos ostatnio o odpisach podatkowych.
Pomimo tego ze pracujemy w Danii od 3 lat zawsze placilismy podatki 40%.Wszyscy nasi znajomi Polacy tez takie same.Nadmieniam ze pracowalismy przewaznie z Polakami i z jezykiem dunskim dopabuse zaczynamy przygode, sami wiec nie mozemy sobie pomoc, bo nie znamy jeszcze dunskiego.

Prosze o radę.

Mam takie pytania:

1. Czy odpis podatkowy 38,500 dkk przysluguje tylko osobom , ktore podpisaly kontrakt na 1 rok, czy moze to byc tez kontrakt dluzszy lub bezterminowy?

2, Czy odpis DELEGACYJNY przysluguje tylko osobom , ktore podpisaly kontrakt na 1 rok , czy moze to byc dluzszy kontrakt?

3, Czy wynajmujac w Polsce mieszkanie, placac za nie w czasie kiedy pracuje w Danii, moge liczyc na jakies ulgi podatkowe.

4, Jakie ulgi moge uzyskac w zwiazku z tym ze zawarlam zwiazek malzenski?{Moj maz jest Polakiem}

5, Czy fakt ze mieszkamy w Danii razem i Ja zamierzam rozpoczac nauke w szkole jezykowej{ja nie pracuje nigdzie i nie jestem jeszcze nigdzie a Danii zarejestrowana}wiec bede mieszkac z mezem dluzszy czas ma sie jakos do w/w pytan?

Uprzejmie prosze wszystkich o jakies podpowiedzi.
Prosze tylko o nie odsylanie mnie na dunskie strony bo ich nie odczytam.
Dziekuje i pozdrawiam.
Marta

Offline Grzegorz_Odense

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +21/-1
Odp:odpisy podatkowe
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lip 2006, 03:21:30 »
.
Prosze traktowac moje odpowiedzi tylko jako wskaznikowe i upewnic sie w urzedzie podatkowym . Osoby przyjezdzajace do Danii na kontrakty do roku czasu maja sprawe prosta - przysluguje im odpis \"delegacyjny\" 596 kr DZIENNIE oraz odpis osobisty 38.500 kr rocznie ( rozliczany proporcjonalnie do czasu pobytu ) jezeli sa tutaj ponad 183 dni . Natomiast przy bardziej skomplikowanych sprawach - np. kontraktach ponad rocznych wystepuje kwestia interpretacji .

ad.1.
Personfradrag ( odpis osobisty ) w wysokosci 38.500 kr w obecnym roku przysluguje wszystkim którzy przebywaja w Danii ponad 183 dni .

ad.2.
Odpis delegacyjny przysluguje na pierwszy rok . Ale nie wiem co urzad podatkowy powie przy kontrakcie 2-letnim - moze da na ten pierwszy rok - a moze nie zechce . Ale zawsze mozna sie odwolac - choc radzilbym po prostu zmienic kontrakt na roczny a potem przedluzyc . A w kazdym wypadku porozmawiac z urzedem podatkowym - a jeszcze lepiej poslac im mail - to bedzie dokumentacja .

ad.3.
Odpis na podwójne prowadzenie domu ( dobbelt husførelse ) przysluguje przez pierwsze 2 lata pobytu w Danii - ale nie wiem czy mozna go laczyc z odpisem \"delegacyjnym\" .

ad.4.
Malzonkowie moga sie wspólnie rozliczac i to daje mozliwosc pelnego wykorzystania odpisu osobistego jezeli jedno z nich nie pracuje . Ponadto byc moze uniknie sie wyzszych progów podatkowych . Ale tu juz o szczególy prosze zapytac w urzedzie .

ad.5.
Jezeli nie jest sie w Danii zarejestrowanym to nie ma sie szeregu uprawnien - np. wymienionej mozliwosci wykorzystania odpisu podatkowego osobistego . Ponadto bez numeru cpr. szkola jezykowa jest platna i to ciezko . Radzilbym sie zarejestrowac :-)

marta

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lip 2006, 14:53:59 »
Prosze jeszce o podpowiedz.
Podatek oraz wolna kwote od podatku ustalala nam zawsze Komuna.Nigdy w to nie ingerowalismy.W rozliczeniach podatkowych znalazlam PERSONFRADRAG-zawsze byl uwzgledniany.

1, Czy moglby Pan  napisac jak po dunsku bedzie nazywal sie -odpis delegacyjny-?

2,Czy podczas problemow ze zrozumieniem podczas rejestracji w Komunie moge poprosic o tlumacza?
Dziekuje za pomoc. Na pewno przydadza mi sie te wiadomosci.
Marta.

Offline Grzegorz_Odense

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lip 2006, 22:41:42 »
.
Personfradrag ( osobisty odpis podatkowy - obecnie 38.500 kr rocznie ) nie odpisuje sie w zeznaniu podatkowym bo to ustala komputer urzedu automatycznie . Ale odpis \"delegacyjny\" trzeba wpisac samemu bo inaczej nie dostanie sie ani grosza . W nomenklaturze podatkowej nazywa sie to \"kost og logi\" ( jedzenie i mieszkanie ).

Wpisuje sie to w rubryce \"øvrige lønmodtager udgifter\" ( pozostale wydatki pracownika ) mnozac ilosc dób pobytu w Danii przez 596 kr ( w roku 2006 ) ale odejmujac od wyniku 5000 kr . Ten odpis przysluguje na koszty zamieszkania i jedzenia dla osób które maja stale zameldowanie za granica - ale tylko przez pierwszy rok pobytu w Danii jezeli celem pobytu jest praca ( a wiec nie otrzymaja go polscy studenci na praktyce bo ich celem pobytu sa studia a praktyka jest ich integralna czescia ) .

Mozna zapytac o tlumacza - czesto w urzedzie jest zatrudniony ktos mówiacy po polsku . Ewentualnie pójsc ze znajomym znajacym chocby angielski . Ale skoro maz dostal tu prace to na pewno umie sie tym jezykiem poslugiwac .

Offline Grzegorz_Odense

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lip 2006, 21:10:29 »
.
Wpadlem dzisiaj do urzedu podatkowego aby sie upewnic czy moje rozumienie tego przepisu o odpisie \"delegacyjnym\" jest wlasciwe . Okazuje sie ze tak .

Aby otrzymac ten odpis kontrakt musi byc tymczasowy ( przy podejmowaniu pracy na stale odpis nie przysluguje ) . Osoba musi miec potwierdzenie zameldowania na pobyt staly za granica .
Jezeli kontrakt jest dluzszy niz rok to odpis przysluguje tylko do roku . Potem mozna jeszcze przez nastepny rok otrzymywac odpis na \"dobbelthusførelse\" ( podwójne prowadzenie domu ) - ale jest on duzo nizszy - tylko kilkaset koron tygodniowo .

martadk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lip 2006, 23:28:59 »
Dziekuje.
Te informacje na pewno nam sie przydadza.
Wszystkiego NAJ zycze.
Marta.

marta dk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lip 2006, 01:17:05 »
Czy otrzymal Pan mojego maila?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lip 2006, 01:17:05 »

Offline Grzegorz_Odense

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lip 2006, 02:18:19 »
.
Na razie zadnego maila od Pani nie dostalem .

wielki prolem hellp

• Gość
Odp: odpisy podatkowe
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Mar 2009, 00:01:13 »
witam
pracowalem w danii w delegacji miesiac potem wrocilem na kontrakt na stale bo szef sie nie zgodzil abym placil 8% (umowa bez okresowa) zazdrosc dunczykow pracowalem 3miesiace okres probny potem z powodu tak zwanego kryzysu byly zwolnienia.podatku płacilem 38%, teraz w polsce mam zaplacic 19% to ponad polowa co moge zrobic to makabra...  :-(((( wrocilem do polski bo nie znalazlem pracy przez miesiac. :-((

i jeszcze zeby dostac tu kuronia w polsce musze miec druk E- 301 moge prosic o linka gdzie moge go uzyskac...

prosze o pomoc
i zgory dziekuje
MARIUSZ

poloniainfo.dk

Odp: odpisy podatkowe
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Mar 2009, 00:01:13 »

żółta karta a odliczenia podatkowe

Zaczęty przez feminaDział Podatki

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 8938
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2009, 15:20:13
wysłana przez Bluszcz