Ogólne > Edukacja
Doktorat w Danii
Svaria:
Spoko, nie ty pierwszy .... i nie ostatni :)
A moglbys w skrocie opisac jak wygladaja studia doktoranckie tutaj, bo sam rozwazam taka mozliwosc dla siebie :D ?
ciacho:
Ja pracuje na wydziale chemii i fizyki wiec doktorat tam ma pewna specyfike ktorej nie maja pozostale kierunki. Tak w skrocie jest to normalna praca w laboratorium od poniedzialku do piatku (nieraz dluzej niz 8 godzin dziennie), w trakcie doktoratu nalezy zrobic (zakonczyc z sukcesem) dwa projekty badawcze i obowiazkowo wyjechac na pare miesiecy na staz zagraniczny. Prace doktorska zazwyczaj piszesie w jezyku angielskim i ma ona podobny uklad jak w PL. Obrona tez wyglada podobnie. Sadze ze myslales raczej o bardziej "zyciowym" doktoracie niz chemia ale jezeli chcialbys bardziej szczegolowych informacji mozesz napisac zawsze do mnie na maila :)
PS
Nie ty pierwsza a nie pierwszy ;D
Svaria:
Haha no to jestesmy kwita :D
Sorki za pierwszy. Mialo byc oczywiscie pierwsza :) Taki sam blad popelnilem.
No ja w sumie cos bardziej zyciowego rozwazam ale tez z odrobina chemii --> biomed eng (pewno nie tak kosmicznie duzo jak u ciebie)
Ciekawy jest program w Aalborg jak jest na SDU to przyznam ze jescze nei patrzylem
Jomir:
To i ja podpytam Ciacho :)
Mam ukonczone studia doktoranckie w Polsce, ale jeszcze nie mam otwartego przewodu - brakuje mi jednej publikacji i szeroko pojetego planu pracy.
Czy mam szanse na to, ze zalicza mi studia w Polsce i pozwola na pisanie juz tylko pracy?
Dziedzina co prawda bardziej zyciowa, choc w dziedzinie kryzysu bardzo ryzykowna - prawie jak prace na wysokosci, rownie szybko sie spada :) "zarzadzanie strategiczne".
Ps. Moze ktos z moderatorow odetnie nas od narzekalni - tworzac nowy watek "doktorat w Danii"? Z gory bardzo dziekuje.
ciacho:
Szczerze mowiac nie mam bladego pojecia bo nigdy sie z taka sytuacja nie zetknelam. Zazwyczaj jezeli robisz doktorat to zaczynasz i konczysz w jednej instytucji. U nas na SDU byla dziewczyna z Rosji ktora formalnie tam zaczynala, pozniej u nas robila badania ale na obrone wrocila do siebie - bylo to cos na ksztalt wspolpracy miedzy jednostkami badawczymi.
Wydaje mi sie ze niestety nie zalicza Ci studiow w PL i nie bedziesz mogla tutaj napisac tylko pracy, ale warto sie dowiedziec, a noz sie uda - a szkoda zeby Ci to przepadlo skoro tak malo brakuje. A moze sie myle - moze najlepiej znalezc potencjalnego promotora i zainteresowac go danym tematem. Jezeli znajdziesz takiego to moze i przepisy da sie troche nagiac. Ech, ale to wszystko niestety tylko "moze" ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej