Ogólne > Podatki
Dostalem oferte pracy - informacje o podatkach ( 8% itp. )
llor:
Witam
Jestem "nowy" ;) Dostalem oferte pracy w DK (kolo Kopenhagi) - ~35000 DKK/mies ( -10% pension...) w IT. Pomijam fakt ze wydaje mi sie to malo jak na moje doswiadczenie (bede negocjowal). Mam pytanie odnosnie podatku:
1. czy aktualnie da sie jeszcze placic "tylko 8%" podatku? czy juz go zniesli? czy zniosa (bo kilka takich postow na forum znalazlem)?
2. gdzie mozna znalezc informacje na temat tego podatku (gdzies na stronach SKATu)? Z tego co znalazlem na forum musze: miec umowe na czas okreslony (max 12 miesiecy) oraz potwierdzenie zameldowania w Polsce, cos jeszcze?
3. podobno Dania jest wyjatkowo zinformatyzowana - czy mozna wyslac e-mail'a do SKATu z prosba o wyliczenie podatku dla podanej kwoty? A wlasciwie to czy oni na taki mail odpisza i czy wylicza? ;)
Dzieki i pozdrawiam.
Jeszcze jest chociaz to bledne okreslenie-8% placi sie zawsze od wszystkich dochodow z pracy-pozostala suma podlega opodatkowaniu na normalnych zasadach-powodem pozornego nieplacenia sa nadzwyczajne ulgi podatkowe dla np.polakow ca 620koron dziennie co moze dac do okolo 20.000 koron ulgi co przy zarobkach np 22.000 po odjeciu 8% daje do opodatkowania 20.240 minus ulga pewnie w tej tez wysokosci daje zero podatku-ale przy 35.000-8%=32.200 minus ulga np.20.000=12.200 do opodatkowania 38% 39-40 41% w zaleznosci od komuny,w ktorej bedziesz zarejestrowany co daje ca 5.000 podatku wiec na reke bedzie ca. 35.000-2.800-5.000=27.200-wszystko ca.
Jomir:
Pensja, o ktorej mowisz, jest zupelnie normalna w branzy IT w Kopenhadze, dla informatyka z mniej wiecej 8 letnim stazem. Plus/minus 10%.
CO do negocjacji....
Powiem tylko jedno... we wtorek 50 informatykow otrzyma wypowiedzenia w jednej z kopenhaskich firm. Prace straca informatycy z doswiadczeniem w branzy nowoczesnych technologii telekomunikacyjnych, mowiacy po dunsku, w wiekszosci obywatele dunscy...
Dotychczas zarabiali mniej wiecej tyle ile piszesz, myslisz, ze oni beda negocjowali????
Troche czasy sie zmienily... Bezrobocie w Danii rosnie z dnia na dzien...
Firma mojego meza nie jest jedyna w tej branzy, ktorej gorzej sie teraz wiedzie....
CO do innego Twojego pytania, Skat ne wyliczy CI niczego tak przykladowo. Jesli przyjdziesz z kontraktem, policza CI, tak ad hock nie.
Karma policzyla dobrze, aczkolwiek tak jak napisala - mniej wiecej.
roga:
Proponuje abys skorzystal ze strony urzedu podatkowego www.skat.dk. Aby obliczyc przykladowo podatek za 2008 nie potrzebujesz kodu. Wejdz na te strone: 1. Klik "Borger"-foto ze zdjeciem w lewym gornym rogu, 2. Klik "tast Selv borger og din skattemappe", 3: Klik "Beregn skat 2008". Teraz otworzy sie strona gdzie mozesz podac dane, dotyczace stanu cywilnego, daty urodzenia, wysokosci zarobkow, skladek emerytalnych, ubezpieczenia na bezrobocie itp. Po wypelnieniu klik "beregn" i uzyskasz odpowiedz. Nie jest koniecznym podawanie dokladnych danych jak data urodzenia. Moga byc fikcyjne. Nie wiem czy strona ta jest rowniez po polsku ? Jezeli masz problem z wypelnieniem - napisz - pomoge w przetlumaczeniu.
[Posted on: 30 Marzec 2009, 13:14:04]
Odnosnie wynagodzenia - nic nie stoi na przeszkodzie aby pertraktowac. Wyksztalcenie i wiedza w zakresie IT jest bardzo szerokim pojeciem. Np. konsultanci w firmach IT w Kopenhadze, ktorzy "sprzedawani" sa do firm klientow w celu rozwiazywania problemow i/lub programowania
zakupionych przez klienta prgramow/systemow - zarabiaja miesiecznie brutto okolo 40-50 tys. kr. + pension, ale wszystko zalezy od umiejetnosci, a nie tylko teoretycznej wiedzy zdobytej np. na wyzszej uczelni.
llor:
Wielkie dzieki za wszystkie informacje!
Generalnie faktycznie wyglada ze teraz w Danii nie najlepiej w IT. Moje informacje na temat zarobkow w IT pochodza z tej strony: http://www.computerworld.dk/art/32420
Stare ale raczej powinno byc lepiej niz gorzej ;)
A co do ulg - beda tez obowiazywac jak sprowadze tu rodzine (zameldowanie w PL)? Jakbym mial placic "pelny" podatek to chyba sie nie oplaci. Wynajem mieszkania (rodzina) to w okolicach Kopenhagi to chyba z 8-10 tys DKK.
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej