Ogólne > Podatki
Dostalem oferte pracy - informacje o podatkach ( 8% itp. )
llor:
15 - 16 tys? Mieszkanie policzylas? Bo mnie sie wydaje ze netto + dodatki (na dzieci, zona nie pracuje itp) to wyjdzie jakies 20 tys. (probowalem liczyc tu kalkulatorem na stronie skat'u ale jak zobaczylem ilosc pol to sie poddalem) A mieszkanie jakies 8 tys.
Papabusesów nie palimy :) A auto to faktycznie jakas masakra. Ceny z kosmosu... :( Z tego co wiem to przejerestrowanie auta tez :(
Ktos probowal tam brac kredyt?
K3:
--- Cytat: Mirra w 01 Kwi 2009, 11:19:54 ---W Polsce...
W Danii juz nie jest to takim standardem, znaczy sie lojalki.
Zreszta jak sobie wynegocjujesz i bedziesz mial w kontrakcie, na przyklad jedno szkolenie rocznie, to juz tak nie bedzie.
Ostatnie szkolenie mojego meza kosztowalo 40.000 koron - za 3 dni. Nic nie musial podpisywac.
--- Koniec cytatu ---
z tego co słyszałem, to nie tylko nie jest to standardem, a wręcz jest niedozwolone
zresztą w firmie mam podobny przykład: projekt w który włożono jakieś 2 mln koron i uczestniczy kilkanaście osób....
nikt nie dostał żadnego papierka z cyrografem do podpisania
Roslinka:
Liczylam na oko mniej wiecej przy ustawianiu karty podatkowej - dokladne rozliczenie nastepuje po zakonczonym roku
rozliczeniowym. Sa drobne røznice w zaleznosci od miejsca zamieszkania no i jest røznica w zaleznosci od kontraktu.
Na czas ograniczony mozna odliczyc diety i podrøze do Polski w 2008 bylo to 629 kr. dziennie ale tylko za dni robocze i faktycznie przepracowane. Urlopu sie nie liczy albo kontrakt o prace staly i wtedy liczy sie tak jak Dunczykom.
Oczywiscie bardziej sie oplaca kontrakt na czas ograniczony ale to tylko jest jeden rok, w drugim jezeli tez jest ograniczony mozna bylo odliczyc 189 kr dziennie na zakwaterowanie. Nie znam stawek na 2009 i teraz nie mam czasu zeby to sprawdzac. W jakim wieku sa dzieci to tez jest røznica w zasilku. Policzylam netto minus prąd, komorne, abon. telewizyjny podatek drogowy mniej wiecej 1420x2 i ubezpieczenia
ca. 7000 no i to tak tanio ( to za rok) do tego dochodzi zasilek na zone chociaz to nie jest zasilek ale suma wolna od podatku w 2009 jest to
42800 na rok taka sama jak dla pracownika. Poniewaz podatek od reszty jest progresywny wiec jest ciezko powiedziec czy cie ustawia na 38% czy na 45%. Te 8% to placi kazdy od brutta i przy malych zarobkach odpisy sa takie duze ze juz nie ma z czego ciagnac reszty i dlatego sie utarlo ze 8%. Auto mozna kupic byle jakie zeby jezdzilo na razie. Jezeli chodzi o kredyty to owszem daja ale nie tak z bomby. Sa warunki. Pozdrowienia
Roslinka:
Przepraszam te 629 kr. to diety + zakwaterowanie do tego podrøze od 24 do 100 kilometrøw 1,83 za km a nastepnie 0,92 za kazdy nastepny.
llor:
Wielkie dzieki za te wyliczenia. Teraz kombinuje co zrobic dalej... ;)
Pozdrawiam.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej