poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dostalem oferte pracy - informacje o podatkach ( 8% itp. )  (Przeczytany 13957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline llor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witam

Jestem "nowy" ;) Dostalem oferte pracy w DK (kolo Kopenhagi) - ~35000 DKK/mies ( -10% pension...) w IT. Pomijam fakt ze wydaje mi sie to malo jak na moje doswiadczenie (bede negocjowal). Mam pytanie odnosnie podatku:
1. czy aktualnie da sie jeszcze placic "tylko 8%" podatku? czy juz go zniesli? czy zniosa (bo kilka takich postow na forum znalazlem)?
2. gdzie mozna znalezc informacje na temat tego podatku (gdzies na stronach SKATu)? Z tego co znalazlem na forum musze: miec umowe na czas okreslony (max 12 miesiecy) oraz potwierdzenie zameldowania w Polsce, cos jeszcze?
3. podobno Dania jest wyjatkowo zinformatyzowana - czy mozna wyslac e-mail'a do SKATu z prosba o wyliczenie podatku dla podanej kwoty? A wlasciwie to czy oni na taki mail odpisza i czy wylicza? ;)

Dzieki i pozdrawiam.

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Odp: Dostalem oferte pracy - informacje o podatkach ( 8% itp. )
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Mar 2009, 22:44:53 »
Jeszcze jest chociaz to bledne okreslenie-8% placi sie zawsze od wszystkich dochodow z pracy-pozostala suma podlega opodatkowaniu na normalnych zasadach-powodem pozornego nieplacenia sa nadzwyczajne ulgi podatkowe dla np.polakow ca 620koron dziennie co moze dac do okolo 20.000 koron ulgi co przy zarobkach np 22.000 po odjeciu 8% daje do opodatkowania 20.240 minus ulga pewnie w tej tez wysokosci daje zero podatku-ale przy 35.000-8%=32.200 minus ulga np.20.000=12.200 do opodatkowania 38% 39-40 41% w zaleznosci od komuny,w ktorej bedziesz zarejestrowany co daje ca 5.000 podatku wiec na reke bedzie ca. 35.000-2.800-5.000=27.200-wszystko ca.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Mar 2009, 22:53:06 »
Pensja, o ktorej mowisz, jest zupelnie normalna w branzy IT w Kopenhadze, dla informatyka z mniej wiecej 8 letnim stazem. Plus/minus 10%.
CO do negocjacji....
Powiem tylko jedno... we wtorek 50 informatykow otrzyma wypowiedzenia w jednej z kopenhaskich firm. Prace straca informatycy z doswiadczeniem w branzy nowoczesnych technologii telekomunikacyjnych, mowiacy po dunsku, w wiekszosci obywatele dunscy...
Dotychczas zarabiali mniej wiecej tyle ile piszesz, myslisz, ze oni beda negocjowali????

Troche czasy sie zmienily... Bezrobocie w Danii rosnie z dnia na dzien...
Firma mojego meza nie jest jedyna w tej branzy, ktorej gorzej sie teraz wiedzie....

CO do innego Twojego pytania, Skat ne wyliczy CI niczego tak przykladowo. Jesli przyjdziesz z kontraktem, policza CI, tak ad hock nie.
Karma policzyla dobrze, aczkolwiek tak jak napisala - mniej wiecej.
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2009, 23:57:40 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Mar 2009, 13:24:08 »
Proponuje abys skorzystal ze strony urzedu podatkowego www.skat.dk. Aby obliczyc przykladowo podatek za 2008 nie potrzebujesz kodu. Wejdz na te strone: 1. Klik "Borger"-foto ze zdjeciem w lewym gornym rogu, 2. Klik "tast Selv borger og din skattemappe", 3: Klik "Beregn skat 2008". Teraz otworzy sie strona gdzie mozesz podac dane, dotyczace stanu cywilnego, daty urodzenia, wysokosci zarobkow, skladek emerytalnych, ubezpieczenia na bezrobocie itp. Po wypelnieniu klik "beregn" i uzyskasz odpowiedz. Nie jest koniecznym podawanie dokladnych danych jak data urodzenia. Moga byc fikcyjne. Nie wiem czy strona ta jest rowniez po polsku ? Jezeli masz problem z wypelnieniem - napisz - pomoge w przetlumaczeniu.   

[Posted on: 30 Marzec  2009, 13:14:04]

Odnosnie wynagodzenia - nic nie stoi na przeszkodzie aby pertraktowac. Wyksztalcenie i wiedza w zakresie IT jest bardzo szerokim pojeciem. Np. konsultanci w firmach IT w Kopenhadze, ktorzy "sprzedawani" sa do firm klientow w celu rozwiazywania problemow i/lub programowania
zakupionych przez klienta prgramow/systemow - zarabiaja miesiecznie brutto okolo 40-50 tys. kr. + pension, ale wszystko zalezy od umiejetnosci, a nie tylko teoretycznej wiedzy zdobytej np. na wyzszej uczelni.

Offline llor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Mar 2009, 10:30:20 »
Wielkie dzieki za wszystkie informacje!
Generalnie faktycznie wyglada ze teraz w Danii nie najlepiej w IT. Moje informacje na temat zarobkow w IT pochodza z tej strony: http://www.computerworld.dk/art/32420
Stare ale raczej powinno byc lepiej niz gorzej ;)

A co do ulg - beda tez obowiazywac jak sprowadze tu rodzine (zameldowanie w PL)? Jakbym mial placic "pelny" podatek to chyba sie nie oplaci. Wynajem mieszkania (rodzina) to w okolicach Kopenhagi to chyba z 8-10 tys DKK.

Pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Mar 2009, 10:37:07 »
Jezeli sprowadzisz rodzine, ulgi sie nie beda nalezaly.
Nie zaleza one od adresu zameldowania, a od "osrodka interesow zyciowych".

Wyjem mieszkania w okolicach Kopenhagi tak jak piszesz 7-10 tys.
Oczywiscie wiele zalezy od wielkosci, standardu i polozenia mieszkania.
Mozna znalezc nieco taniej i nieco drozej.

[Posted on: 31 Marzec  2009, 10:33:19]

Co do negocjacji wynagrodzenia: ja bym sprobowala by bylo to 35.000 + pension. Wtedy bedzie ok.

Przy tej kwocie i normalnych podatkach, odliczeniu z powodu oplacania pension (firma placi 10% , ale Ty 5%), uldze na zone.... powinno zostac CI okolo 23.000 kron netto. Tak oczywiscie na OKO :), ale duzo nie przestrzelam.

Offline llor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Mar 2009, 11:14:06 »
Znajomy mieszka z rodzina i mial te ulgi przez 2 lata... teraz juz nic nie wiem ! ;) Skomplikowane te podatki maja.

A co do negocjacji to chyba faktycznie sprobuje 35 (moze 40? ;) )+ pension. To co mnie bardzo zdziwilo to ze oni wyliczyli pensje TYLKO na podstawie wyksztalcenia i stazu pracy... nie na podstawie "faktycznego stanu" wiedzy (ma byc sprawdzone w nastepnym kroku). Troche dziwna metoda...

Dzieki i pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Mar 2009, 11:14:06 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Mar 2009, 13:29:02 »
Dokladnie tak sie tu wylicza.

Jak bede miala czas to zeskanuje CI statysyki z dunskiego "Inzyniera" - czasopisma branzowego. Sa one oczywiscie sporzadzone tak jak napisales - rodzaj wyksztalcenia plus staz pracy.

Programy, ktore obslugujesz, umiejetnosci sa Twoja zaleta, ale na pensje nie wplywaja :)

Co do negocjacji do tych 40.000 ... owych 50 inzynabusew juz na bruku od 10 rano... Dostali wypowiedzenia bez swiadczenia pracy, czyli sa wolni od dzis...
Spora konkurencja, gotowa do pracy od jutra... programisci z branzy nowoczesnych technologii...
Nie zrozum mnie zle, nie pisze niezyczliwie, ale realnie, a sytuacje znam nie z opowiesci cioci Stasi, ale z wlasnego domu.
Moj maz na szczescie nie zalapal sie na wypowiedzenie... ale jego koledzy tak.

Aczkolwiek... kto nie gra, nie wygrywa... probuj !!!

« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2009, 23:00:25 wysłana przez Mirra »

Offline llor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Mar 2009, 21:25:52 »
Dokladnie tak sie tu wylicza.
Jak bede miala czas to zeskanuje CI statysyki z dunskiego "inzyniera" - czasopisma branzowego. Sa one oczywiscie sporzadzone tak jak napisales - rodzaj wyksztalcenia plus staz pracy.

Ale tak nie mozna! ;) Poznalem ludzi z wyksztalceniem innym niz IT (np. elektornika) ktorzy sa swietnymi programistami i wielu "Master of Science" w IT (i pare lat doswiadczenia) a jakosc pisanego kodu slabiuuutka. Wiec kazdy przypadek trzeba ocenic indywidualnie...

A jest tu ktos z IT na forum? Jakies wiesci na temat aktualnej sytuacji na rynku? Bo ja to wlasciwie szukam szansy na poprawienie swojej sytuacji finansowej (pewnie jak kazdy ;) ) - prace w PL mam pewną i nie najgorszą. Więc jeżeli faktycznie jest tak źle jak pisze Mirra to się tam nie bede pchac (na razie).

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Mar 2009, 22:46:37 »
jeżeli masz prace pewną i dobrą w PL to po co zmieniasz. Jedno przeczy drugiemu. Jakby tak było nie pisałbys ze chcesz poprawić sytuacje finansową bo w twoim wypadku wychodzi na to ze jest zła.
Jak chcesz przyjechac, przyjezdzaj i stawiaj twarde warunki jak juz wspomniałeś w sprawie negocjacji.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Mar 2009, 23:00:06 »
Ej, przestan.. Nie jest tak tragicznie.
Nie chodzi o to zebys sie poddal, ale zebys nie negocjowal placy powyzej sredniej, bo dadza etat po prostu tanszemu.
Jezeli chodzi o sytuacje na rynku...
Firma mojego meza co jakis czas zwalniala juz po 5-10 osob. Niektorzy ze zwolnionych znalezli prace, ale ja stracili, a niektorzy wciaz ja maja...
Problem na przyklad firmy mojego meza polega na tym, ze sprzedawali technologie najnowszej generacji glownie dla operatorow sieci komorkowych, ale rowniez dla producentow sprzetu nawigacyjnego itp... Odbiorcy w obliczu kryzysu zaczeli oszczedzac na unowoczesnieniach, stawiajac na utrzymanie rynku, no i sie zatrzymalo...

Moim zdaniem jezeli uwazasz, ze albo wyzsza pensja, albo dajesz sobie spokoj, to po prostu powinienes sprobowac negocjacji...

Co do naliczania pensji :)
Wyobrazasz sobie, ze najwiecej zarabiaja inzynabusewie, ktorzy wyksztalcenie zdobyli w latach 1969-1971!!!!
Nie mam czasu na zabawe w skanowanie, ale podam CI kilka liczb z tabeli:
Inzynabusewie zatrudnieni w firmach IT:
rok ukoncz. / srednie wynagrodz.w branzy IT/ w branzy telekom.
1969-1971/57.724/51.644
1990/51.698/49.265
2000/43.719/39.926
2004/35.583/40.444 - nie wiem czemu ten rocznik jest tak wyrozniony, w branzy tele
2007/31.35731.626

WYnagrodzenia podane sa wynagrodzeniami brutto czyli zawieraja dodatki pension, telefony komorkowe, uzytkowanie samochodow sluzowych dla celow pryw. itp... tutaj wszystko sie wlicza w brutto!!! Plus jak to w sierpniu - pieniadze wakacyjne u co poniektorych.

Roslinka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwi 2009, 00:07:22 »
Ja bym nie radzila sugerowania się statystykami dlatego ze powstaja one na podstawie wysylanych przez ludzi anonimowych danych do związkøw zawodowych i kazdy moze napisac co mu sie podoba. Sami programisci nie osiiągają zbyt wielkich zarobkøw ale konsulenci tak. Z tym ze sam angielski przewaznie nie wystarcza - dunski jest preferowany. Uwazam ze proponowana ci pensja jest calkiem w porzadku bo to przeciez i tak na poczatek. Pisząc swoje CV prawdopodobnie napisales co potrafisz i jakie masz doswiadczenie i akurat takiego profilu szukali i ci zaproponowali job. Raczej poszukuja bardzo wąskich specjalnosci.
Przeciez mozesz wziąć urlop ze swojej firmy i przyjechac powiedzmy na miesiac i sie zorientowac co i jak. W koncu nie tylko pieniadze sie licza ale kariera tez.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwi 2009, 00:34:48 »
Moj maz jest takim konsultantem, smiga po calej Europie - odpala i programuje nowe sprzety...
Mowi po dunsku, jest Dunczykiem.
Miesci sie w statystykach...
Do rozmow rocznych, uzywane sa tez statystyki.

:) ale slusznie radzisz Roslinko :)

[Posted on: 01 Kwiecień  2009, 00:26:42]

A z ciekawych rzeczy, ktore mi sie teraz przypomnialy.
W firmie mojego meza, atrakcyjnym dodatkiem (wedlug mojego meza) do wynagrodzenia byly kosztowne szkolenia podnoszace kwalifikacje zawodowe, mam na mysli typowo branzowe szkolenia (nie typu: techniki sprzedazy).
Moze warto o tym wspomniec przy negocjacjach. Przeciez to tez podnosi wartosc wynagrodzenia, a co najwazniejsze nie zwieksza podatku do zaplaty.

Roslinka

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Kwi 2009, 01:16:45 »
Dodatkowe szkolenia nie są przywilejem, są podnoszeniem kompetencji i koniecznoscia a i tak przy tych wynagrodzeniach wpada sie pieknie w topskat co jest bardzo przykre. Mój syn dostal 50 tys.bonus a wyplacono 17 tys. Wiec nic dziwnego ze pensje sa takie duze skoro skat zdziera bez litosci. Ja tu mówie o totalnych tubylcach. Polacy maja rozmaite ulgi i to jest motorem do pracy.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Kwi 2009, 08:40:49 »
Wiadomo, ze szkolenia sluza pracodawcy, ale pozostaja tez na zawsze w glowie i papierach szkolonego.
Szkolenia w branzy IT sa kosztowne, bynajmniej tu w Danii, a niektore bardzo specjalistyczne i na dobra sprawe nie dostepne na rynku zewnetrznym.
"Za Chiny" nie przypomne sobie, z czego ostatnio byl szkolony moj maz :) wiem, ze bylo to cos trzeciego stopnia i ze dzieki temu szkoleniu, dolaczyl do grona nielicznych specjalistow w tej dziedzinie...

Owszem, ze pracodawca zrobil ten kurs, bo sam potrzebowal tych umiejetnosci... ale jezeli moj maz zdecyduje sie na szukanie nowej pracy, moze sie juz wykazac unikalnymi umiejetnosciami w swojej dziedzinie.
Tak wiec piszac o szkoleniach, nie mialam na mysli szkolen pospolitych (zreszta staralam sie to podkreslic), a naprawde specjalistycznych, ktore beda naprawde wartoscia dodana.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Kwi 2009, 08:40:49 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13230
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26528
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17803
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31756
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18540
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir